Βραζιλία: Κατασκευαστική εταιρεία έδωσε 3,3 δισ. δολάρια για δωροδοκίες σε 9 χρόνια - iefimerida.gr

Βραζιλία: Κατασκευαστική εταιρεία έδωσε 3,3 δισ. δολάρια για δωροδοκίες σε 9 χρόνια

Φωτογραφία: AP/ Eraldo Peres
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Περίπου 3,3 δισ. δολάρια κατέβαλε μία κατασκευαστική εταιρεία για δωροδοκίες, μέσα σε εννιά χρόνια, έως το 2014.

Πρόκειται για την Odebrecht, που βρίσκεται στο επίκεντρο του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη Βραζιλία και μάλιστα είχε δημιουργήσει τμήμα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να δωροδοκεί πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς, ώστε να εξασφαλίζει δημόσιες συμβάσεις.

Μέσω αυτού του τμήματος, η Odebrecht, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σε κατάθεση πρώην στελέχους της, έδωσε έως και 730 εκατ. δολάρια το 2012 και το 2013, τις δύο χρονιές κατά τις οποίες τα ποσά που δαπανήθηκαν γι' αυτό έφθασαν στην κορύφωσή τους.

Μια σωρεία ομολογιών, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα ένα μέλος του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας, φωτίζει την έκταση και τον τρόπο που η Odebrecht- ως πρότινος η πιο επιτυχημένη κατασκευαστική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής- πλήρωνε συστηματικά κυβερνητικά στελέχη στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις.

Οι καταθέσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα καθώς ο δικαστής, ο Εντισον Φακίν, ενέκρινε την έναρξη ερευνών σε βάρος οκτώ κυβερνητικών υπουργών, 12 κυβερνητών Πολιτειών και δεκάδων μελών του ομοσπονδιακού Κογκρέσου που φέρονται να ενέχονται στο σκάνδαλο, που ήλθε στο φως πριν από τρία χρόνια, με αφορμή την έρευνα για μια δωροδοκία στην κρατική επιχείρηση πετρελαίου Petroleo Brasileiro, ή Petrobras.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Odebrecht φυλακίστηκε το 2015 και η εταιρεία διαπραγματεύθηκε πέρυσι με τις βραζιλιάνικες διωκτικές αρχές μια ευρεία συμφωνία, βάσει της οποίας έδωσαν καταθέσεις 80 στελέχη και εργαζόμενοί της. Ακόμη, μαζί με μία θυγατρική της, συμφώνησε πέρυσι να καταβάλει 3,5 δισ. δολάρια στις αμερικανικές και ελβετικές αρχές για να κλείσουν οι διεθνείς έρευνες που σχετίζονται με το σκάνδαλο.

Εξάλλου χθες η Estado de São Paulo έγραψε πως ερευνάται εάν οι δωροδοκίες που η εταιρεία αναγνωρίζει πως έκανε στο εξωτερικό παραβίασαν τον νόμο της Βραζιλίας. Η Odebrecht έχει παραδεχθεί πως δωροδόκησε πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς στο Μεξικό, στον Ισημερινό, στο Περού, στην Ανγκόλα και αλλού.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ βραζιλία δωροδοκίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ