Εδώ και τώρα μειώσεις μισθών και δημόσιων οργανισμών ζητά η Τρόικα - iefimerida.gr

Εδώ και τώρα μειώσεις μισθών και δημόσιων οργανισμών ζητά η Τρόικα

διαπραγματεύσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Προβληματισμένοι- έστω καθυστερημένα- εμφανίζονται οι επικεφαλής της Τρόικας για τις προοπτικές ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο στη πρώτη συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, διαφάνηκε η πρόθεση τους να πιέσουν για μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την ενίσχυση των όποιων προοπτικών ανάπτυξης.

Έτσι βάζοντας για πρώτη φορά σε δεύτερη μοίρα τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα- που ούτως ή άλλως θα συζητηθούν εκτενέστερα εν όψει του πακέτου της περιόδου 2013/ 2015- σε αυτή τη πρώτη συνάντηση φάνηκε ότι προβληματίζονται για τη πορεία εκείνων των διαρθρωτικών μέτρων που θα αλλάξουν το οικονομικό κλίμα. Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη συνάντηση, στην ατζέντα τίθεται το αποτελεσματικό και πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως επίσης το πλήρες άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, αφού θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί περιορισμοί και στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη μείωση των τιμών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εσωτερική και την εξωτερική ζήτηση.

Στην ατζέντα υπάρχει βέβαια και το «καυτό» θέμα των αναγκαίων- σύμφωνα με τη Τρόικα- παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας, αφού αυτό το πεδίο θεωρείται «κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι από τις πρώτες συναντήσεις των επικεφαλής της Τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, όπου οι συζητήσεις για το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, καθώς και για τη μεγαλύτερη ευελιξία θα τεθούν επί τάπητος, χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Με τον κ. Κουτρουμάνη θα έχουν, πάντως, την ευκαιρία να συζητήσουν και για το άλλο «καυτό» θέμα, τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα Επικουρικά Ταμεία, για τις οποίες υπάρχει άλλωστε και η σχετική Μνημονιακή υποχρέωση και για τις οποίες δεν αποκλείεται να σημειωθεί η πρώτη σοβαρή κρίση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων αναμφίβολα συμπεριλαμβάνεται το «πακέτο» των παρεμβάσεων στο Δημόσιο, για το οποίο οι επικεφαλής της Τρόικας είχαν τη πρώτη ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Ρέππα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου, εξηγήθηκε στηn Τρόικα το πώς και το γιατί η εφεδρεία κατέληξε σε αδιέξοδο, ενώ δόθηκαν και οι αναγκαίες διαβεβαιώσεις για τη μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015, όπως επίσης για την ετήσια εξοικονόμηση 1,5 δισ ευρώ από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου- βαθμολογίου.

Ωστόσο, ακόμα η Τρόικα δεν έχει απαντήσει, αναμένοντας προφανώς περισσότερα στοιχεία για την επιδιωκόμενη μείωση των Οργανισμών και των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Όσον αφορά στο έτερο «καυτό» μέτωπο, αυτό της Υγείας, μπορεί ο Ανδρέας Λοβέρδος να μη συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Τρόικας, ωστόσο οι ελεγκτές ενημερώθηκαν από ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για όλα τα ζητήματα που χαρακτηρίζονται κομβικής σημασίας για την επιτυχία του Προγράμματος. Ποιά είναι αυτά; η μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων, το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, η φαρμακευτική δαπάνη, οι αμοιβές των συνεργαζόμενων ιδιωτών γιατρών και όλα αυτά σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία που κλυδωνίζονται...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ