Χατζηδάκης: Εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο -«Βαρύ» και τουλάχιστον έως το 2020 - iefimerida.gr

Χατζηδάκης: Εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο -«Βαρύ» και τουλάχιστον έως το 2020

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οχι μόνο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση, αλλά εγκαινιάζεται και το τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «βαρύ» το μνημόνιο και σημείωσε ότι θα εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον έως το 2020, ενώ απέδωσε την ευθύνη για αυτό στους «ερασιτεχνισμούς» και την «αποτυχημένη» οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν κλείνει η β' αξιολόγηση, εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο! Περί αυτού πρόκειται. Ένα βαρύ μνημόνιο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον ως το 2020. Με μέτρα 3.6 δισ. ευρώ, που θα πληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 4ο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνισμών και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν ήταν αυτονόητα αυτά τα μέτρα και δεν συμπεριλαμβανόντουσαν στο 3ο μνημόνιο! Ήρθαν στη συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Τούτη εδώ η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι εκ των πραγμάτων - τραγική ειρωνεία - η πιο μνημονιακή κυβέρνηση. Σημειώνω, βεβαίως, από την αρχή, ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το σύνολο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική της σαλαμοποίησης και μας εμφανίζει ένα-ένα τα φασούλια. Για παράδειγμα μόλις προχθές μάθαμε ότι οι θα περικοπούν και οι χαμηλές συντάξεις, οι περικοπές θα γίνουν από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις. Ακόμα δεν γνωρίζουμε επίσης, τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί για τα εργασιακά, τη ΔΕΗ και άλλα σημαντικά θέματα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

Σε ερώτηση για το αν θα ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση κάνει μια πολύ ''φιλότιμη'' προσπάθεια για να καμουφλάρει τα μέτρα και να δώσει άλλοθι στους βουλευτές της για να τα ψηφίσουν. Προσπαθεί, λοιπόν, να πείσει ο κ. Τσίπρας ότι ''το πάλεψε'' και είχε ''κόκκινες γραμμές''». Σε άλλη σημείο ανέφερε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της όποιας ψηφοφορίας στη Βουλή, «νομίζω ότι το πακέτο μέτρων που έρχεται θα ωθήσει και άλλο προς τα κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ και θα απαξιώσει τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινής γνώμης».

Σε ό,τι αφορά για τα αντίμετρα, έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τη συμφωνία. «Σε περίπτωση που χρειαζόταν να παρθεί κάποιο μέτρο, ισχυριζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα αντισταθμιζόταν με βάση την αρχή ''ένα δίνουμε- ένα παίρνουμε''. Τελικά δίνουμε 3,6 δισ. με τη μείωση του αφορολόγητου και το κόψιμο συντάξεων και δεν παίρνουμε τίποτα, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης στην οποία θα υποβληθούν οι φορολογούμενοι! Εάν και εφόσον, δηλαδή. Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι!», πρόσθεσε.

Ακόμη σχολίασε τις πρόσφατες τελετές για παραδόσεις των έργων σε αυτοκινητόδρομους, κάνοντας λόγο για «κομματικές φιέστες και πανηγύρια» για να οικειοποιηθεί η κυβέρνηση τα έργα, ενώ παρατήρησε ότι δεν προσκλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πρώην υπουργοί που είχαν συμβάλει, ενώ «εμφανίστηκαν ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Σπίρτζη ως… οι σωτήρες των έργων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ