Ο Λ. Οίκος δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τον κατάλογο των επισκεπτών -Το είχε ξεκινήσει ο Ομπάμα - iefimerida.gr

Ο Λ. Οίκος δεν θα δημοσιοποιεί πλέον τον κατάλογο των επισκεπτών -Το είχε ξεκινήσει ο Ομπάμα

Φωτογραφία: AP/ Andrew Harnik
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ακόμη πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα καταργεί η διοίκηση Τραμπ, καθώς πλέον δεν θα δίνεται στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα των επισκεπτών στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για κάτι που είχε ξεκινήσει επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου. Σχεδόν όσα χρόνια έμεινε στον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα, ο σχετικός κατάλογος ήταν διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Σε αυτόν περιλαμβάνονταν ονόματα αιρετών, αξιωματούχων, πρεσβευτών και ξένων ηγετών, ενώ επιτρέπονταν ορισμένες εξαιρέσεις, σε περιπτώσεις προσωπικών επισκέψεων στην οικογένεια Ομπάμα ή για λόγους ασφαλείας.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η βάση δεδομένων έπαψε να είναι διαθέσιμη. Και πλέον ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε και επίσημα ότι στο εξής δεν θα είναι διαθέσιμες αυτές οι πληροφορίες στο διαδίκτυο, αφού αυτό δεν αποτελεί νομικά υποχρέωση της αμερικανικής προεδρίας.

Στελέχη της κυβέρνησης που επικαλέστηκαν το περιοδικό TIME και η εφημερίδα Washington Post, η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας των «σημαντικών κινδύνων για την εθνική ασφάλεια και των ζητημάτων εμπιστευτικότητας» που εγείρονταν.

Μια οργάνωση για την προώθηση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Ομπάμα στην αρχή της θητείας της, αξιώνοντας να δημοσιεύεται ο κατάλογος αυτός. Ο δημοκρατικός Λευκός Οίκος τελικά συναίνεσε και άρχισε να δημοσιεύει οικειοθελώς τον κατάλογο των επισκεπτών, για πρώτη φορά.

Φέτος πολλές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση Τραμπ να τηρήσει αυτό το προηγούμενο, όχι μόνο για τον Λευκό Οίκο, αλλά και για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, όπου ο δισεκατομμυριούχος υποδέχεται συχνά επισκέπτες, και για τον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ