Eτσι θα κάνεις αγόρι!

Eτσι θα κάνεις αγόρι!

Ποιοι παράγοντες μπορεί να σε βοηθήσουν να συλλάβεις αγόρι;  

Μόλις πρόσφατα έρευνες από τα βρετανικά Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Έξετερ βρήκαν ότι η θερμιδική πρόσληψη και οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών την περίοδο κοντά στη σύλληψη μπορούν να επηρεάσουν το φύλο του παιδιού. Ρωτήσαμε τον  Δρ. Θάνο Παράσχο, ειδικό σε θέματα γονιμότητας, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, να μας πει περισσότερα. 

Κύριε Παράσχο, η διατροφή παίζει ρόλο στη σύλληψη αγοριού ή κοριτσιού;

Τα ευρήματα των ερευνών έχουν δείξει πως όσες γυναίκες καταναλώνουν επάρκεια θερμίδων έχουν ελαφρά περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι. Αντίθετα, εκείνες που κάνουν δίαιτα και κυρίως παραλείπουν συστηματικά το πρωινό είναι εξίσου πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι. Οι  γυναίκες  που θέλουν να συλλάβουν αγόρι θα πρέπει να προσλαμβάνουν επομένως πάνω από 2500 θερμίδες, καθώς και τροφές πλούσιες σε κάλιο και αλάτι  την εποχή της σύλληψης, πράγμα που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, αυξάνει στο 56% από το 50% τις πιθανότητες να γεννήσουν αγόρι. Αυτό συμβαίνει διότι το pH του κόλπου γίνεται πιο αλκαλικό και έτσι επιβιώνουν σε αυτό τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα, τα οποία εφόσον γονιμοποιήσουν το ωάριο, θα γεννηθεί αγοράκι. Τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα θεωρούνται λιγότερο ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του κόλπου. Αντίθετα, αν οι γυναίκες προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και τρώνε πολλά γαλακτοκομικά, το pH του κόλπου γίνεται πιο όξινο και έχουν το ίδιο μικρό αυξημένο ποσοστό να αποκτήσουν κορίτσι.  Αυτό έδειξε η έρευνα. Αν θέλετε, όμως, την προσωπική μου άποψη πάνω σ’ αυτό,  θα σας πω ότι είναι μικρή η αύξηση των πιθανοτήτων για το ένα ή το άλλο φύλο.

Η συνουσία σε συγκεκριμένες μέρες του μήνα μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο; 

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα είναι πιο ελαφριά και  γρήγορα από αυτά που έχουν το Χ, αλλά και λιγότερο ανθεκτικά στο όξινο περιβάλλον του κόλπου.  Με βάση αυτή τη διαπίστωση, αν η συνουσία γίνει πολύ κοντά στην ωορρηξία, αυξάνονται οι πιθανότητες για αγόρι. Αν με ρωτάτε αν αυτή η μέθοδος έχει αποτέλεσμα, θα σας πω ότι τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως όχι.

Ούτε η επαφή σε συγκεκριμένες στάσεις;

Κι εδώ βασίζονται κάποιοι στη διαπίστωση ότι τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα είναι μικρά και ευάλωτα, ενώ όσα έχουν το Χ χρωμόσωμα είναι μεγαλύτερα και πιο ανθεκτικά. Συνεπώς το σεξ στην ιεραποστολική στάση, που τα ελευθερώνει μακριά από τη μήτρα, αυξάνει τις πιθανότητες για κορίτσι, καθώς το σπέρμα έχει περάσει από το αλκαλικό περιβάλλον του κόλπου, το οποίο πιθανόν να βλάψει τα σπερματοζωάρια με το Υ χρωμόσωμα. Και σε αυτή την περίπτωση τα στατιστικά στοιχεία δεν επιβεβαιώνονται στην επιλογή φύλου κατά τη σύλληψη, ανάλογα με τη σεξουαλική στάση του ζευγαριού.

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εφικτή η επιλογή φύλου;

Καμία ουσιαστικά από τις τεχνικές που αναφέρθηκαν δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη για επιλογή φύλου. Η εξωσωματική γονιμοποίηση με προεμφυτευτικό έλεγχο είναι η μοναδική ακριβής και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος. Είναι εφικτή, αλλά επιτρέπεται στη χώρα μας μόνο για την αποφυγή μετάδοσης φυλοσύνδετων κληρονομικών νοσημάτων, όπως είναι η αιμορροφιλία και η μυϊκή δυστροφία Duchenne, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στα αγόρια.

Πώς γίνεται η επιλογή φύλου σε αυτή την περίπτωση;

Με τη μέθοδο της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης, που γίνεται στα πλαίσια της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τρεις ή πέντε ημέρες μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση αφαιρούνται κύτταρα από κάθε έμβρυο και υφίστανται γενετική ανάλυση. Μετά εμφυτεύονται στη μήτρα τα έμβρυα του επιθυμητού φύλου. Έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα να φέρει το μωρό που θα γεννηθεί νόσημα, που κληρονομείται κυρίως στα αγόρια.

Για να μάθεις περισσότερα για τις περιπτώσεις που συστήνεται η Προεμφυτευτική Διάγνωση επικοινώνησε με τον 
 
Dr. Θάνος Παράσχος

Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: facebook/Thanos-Paraschos
L: linkedin/thanos-paraschos
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: facebook/Thanos-Paraschos

L: linkedin/thanos-paraschos

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.