Συμβούλιο Ασφαλείας: Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Εντονες αντιδράσεις - iefimerida.gr

Συμβούλιο Ασφαλείας: Βέτο της Ρωσίας στο ψήφισμα για την επίθεση με χημικά στη Συρία -Εντονες αντιδράσεις

Φωτογραφία αρχείου: AP/ Richard Drew
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία άσκησε βέτο στο ψήφισμα του ΟΗΕ που θα απαιτούσε από τη Συρία να συνεργαστεί με τους ερευνητές και να αντιμετωπίσει την πλήρη ευθύνη για τη βάναυση επίθεση με χημικά όπλα, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αυτή είναι η όγδοη φορά που η Ρωσία ασκεί βέτο σε προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, σύμφωνα με το CNN. Το ψήφισμα, που συνέταξαν οι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία είχε διανεμηθεί στις 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη.

Πριν θέσει βέτο, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι στηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες, προκειμένου να πετύχουν την πτώση του Ασαντ, σύμφωνα με το CNN. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χάλεϊ, του απάντησε λέγοντας ότι «απομονώνετε τους εαυτούς σας από τη διεθνή κοινότητα κάθε φορά που ένα από τα αεροπλάνα του Ασαντ ρίχνουν μία ακόμη βόμβα-βαρέλι σε αμάχους και κάθε φορά που ο Ασαντ προσπαθεί να οδηγήσει στον θάνατο από την πείνα μία ακόμη κοινότητα».

«Είναι καιρός η Ρωσία να σταματήσει να καλύπτει τον Ασαντ. Είναι καιρός η Ρωσία να πιέσει σοβαρά για την ειρήνη και να μην συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε η Αμερικανίδα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκενάντι Γκαντίλοφ, είχε προαναγγείλει τη στάση που θα κρατούσε η χώρα του απέναντι στο ψήφισμα, λέγοντας ότι το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά τους με αυτή τη μορφή.

Ο εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ απάντησε στις επικρίσεις των Δυτικών πρεσβευτών κάνοντας λόγο για ψέματα, προσθέτοντας ότι κατηγορούν τη χώρα του για χρήση χημικών τα οποία δεν έχει στην κατοχή της. Υποστήριξε ότι η πρόσφατη επίθεση με χημικά ήταν στην πραγματικότητα ενέργεια τρομοκρατών και ανταρτών. Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αποφάσισαν να επαναλάβουν την ίδια αιματηρή, θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε πριν από 14 χρόνια σε αυτό το συμβούλιο ενάντια στο Ιράκ. Την παράσταση με τίτλο ''Το ψέμα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ''».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συμβούλιο Ασφαλείας βέτο Συρία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ