Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε Παπανδρέου για το έλλειμμα του 2009 - iefimerida.gr

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε Παπανδρέου για το έλλειμμα του 2009

Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε Παπανδρέου για το έλλειμμα του 2009
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στη Βουλή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο φάκελος με την υπόθεση των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου η χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Τρόικα.

Το ζητούμενο από τη Βουλή είναι να αποφασίσει το Σώμα αν υπάρχει λόγος να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης έχουν στείλει το σχετικό φάκελο στους προϊσταμένους τους καθώς μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις που συγκέντρωσαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψαν ενδεχόμενες ποινικές τους ευθύνες.

H υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά τις καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά που είχε ισχυριστεί ότι η διόγκωση του ελλείμματος ήταν τεχνητή.

To απόγευμα η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι ούτε λαμβάνει,ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές.

«Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές. Τα στατιστικά στοιχεία καταρτίζονται επί τη βάσει των κανόνων ορθής πρακτικής και των Κανονισμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι τα στατιστικά στοιχεία δεν «κατασκευάζονται» για να εξυπηρετήσουν οποιοδήποτε πολιτικό συμφέρον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή τηρεί απαρασάλευτα την εκ του νόμου υποχρέωσή της να παράγει αξιόπιστα και αδιάβλητα στατιστικά στοιχεία και ότι η άνευ επιφυλάξεων έγκριση των εν λόγω στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αποδεικνύει το αδιάβλητό τους. «Είναι επομένως λυπηρό να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στην αξιοπιστία των στοιχείων που αυτή παράγει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ