Τι θα απογίνουν οι έδρες της Βρετανίας στο ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit; -Τα σενάρια - iefimerida.gr

Τι θα απογίνουν οι έδρες της Βρετανίας στο ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit; -Τα σενάρια

Φωτογραφία: AP/ Jean-Francois Badias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν το τι θα γίνει με τις 73 έδρες που κατέχει αυτή τη στιγμή η Βρετανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Οι ιδέες που ακούστηκαν στη σχετική συζήτηση που έγινε την Τρίτη ήταν από την κατάργησή τους μέχρι την ουτοπική, όπως τη χαρακτηρίζει το Politico, πρόταση της δημιουργίας μίας πανευρωπαϊκής λίστας. Ο Τζιάνι Πιτέλα εμφανίστηκε θετικός σε αυτό, δηλώνοντας ότι η πανευρωπαϊκή λίστα θα αντιπροσώπευε «ένα βήμα προς τα εμπρός, στη διαδικασία της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δημοκρατικού χώρου».

Αυτή την ιδέα προωθεί και ο Εμάνουελ Μακρόν, σύμφωνα με το Politico, ο υποψήφιος των γαλλικών προεδρικών εκλογών που εμφανίζεται ως φαβορί και την περιέλαβε στο πρόγραμμά του. Αλλοι όμως δεν είναι τόσο σίγουροι, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι επικριτές αυτού του σεναρίου υποστηρίζουν ότι μία πανευρωπαϊκή λίστα- που θα επιτρέπει σε υποψήφιους να εκπροσωπούν μία ευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια- είναι μη ρεαλιστική και θα απαιτούσε αλλαγή της συνθήκης. Επίσης πιστεύουν ότι τέτοιες λίστες θα βάθαιναν περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς.

«Η εκλογή ευρωβουλευτών χωρίς ρίζες, χωρίς ξεκάθαρη περιοχή, θα ερχόταν σε αντίθεση με τις προσπάθειές μας φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στους ευρωβουλευτές», δήλωσε η Κονστάνς Λε Γκριπ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Πάουλ Ράνγκελ, Πορτογάλος του ΕΛΚ, ανέφερε ότι οι λίστες «θα δημιουργούσαν περισσότερη ευρωκρατία, σε μία εποχή που το αίσθημα δεν είναι πολύ φιλοευρωπαϊκό».

Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές έχουν δικαίωμα να διατηρήσουν τις έδρες τους μέχρι την αποχώρηση της χώρας από την Ενωση. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το Brexit, θα παραιτηθούν λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Μαζί με την Ιταλία, οι Βρετανοί αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ιδέα αυτή για την πανευρωπαϊκή λίστα είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2011, σημειώνει το Politico, Με την πρόταση του τότε ευρωβουλευτή Αντριου Νταφ να εκλέγονται 25 ευρωβουλευτές μέσω αυτής, εκπροσωπώντας ολόκληρη την ΕΕ. Η πρότασή του εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, αλλά δεν υιοθετήθηκε ποτέ.

Οσο για την ιδέα να καταργηθούν οι 73 έδρες, μπορεί να επιδεινώσει τις ανισορροπίες. «Ο αριθμός των εδρών ανά χώρα θα παραμείνει ίδιος, κάτι που μπορεί να είναι η ευκολότερη λύση πολιτικά. Ομως, αυτό θα ενισχύσει την ανισότητα της εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του Bruegel.

Μία τρίτη λύση θα ήταν να μοιραστούν οι έδρες στις υπόλοιπες χώρες, με τη διατήρηση του εθνικού μάξιμουμ στους 96 εκπροσώπους. Ομως, αυτό θα ήταν ακόμη χειρότερο, σύμφωνα με το Bruegel, καθώς θα αύξανε δραματικά την ανισότητα της εκπροσώπησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ