Οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες θανατικές εκτελέσεις - iefimerida.gr

Οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες θανατικές εκτελέσεις

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πρώτη φορά μετά το 2006, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται ανάμεσα στις 5 χώρες του κόσμου που διαπράττουν τις περισσότερες εκτελέσεις, σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Είναι γεγονός πως οι εκτελέσεις που έλαβαν χώρα στην Αμερική τον περασμένο χρόνο αποτέλεσαν τον μικρότερο αριθμό των τελευταίων 25 χρόνων. Οι ΗΠΑ το 2016 καταδίκασε σε θάνατο σύνολο 20 ανθρώπους, ενώ την παρούσα στιγμή φέρεται να έχουν προγραμματιστεί 7 εκτελέσεις φυλακισμένων μέσα σε διάστημα 11 ημερών.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, διαπιστώθηκε μια παγκόσμια μείωση κατά 37% στις αναγραφόμενες εκτελέσεις. Σε 23 χώρες εκτελέσθηκαν συνολικά 1032 άνθρωποι, ενώ κατά το 2015 είχαν εκτελεσθεί 1634.

Οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες θανατικές εκτελέσεις  | iefimerida.gr 0

Η Διεθνής Αμνηστία βέβαια ενημερώνει πως ο πραγματικός αριθμός των παγκοσμίων εκτελέσεων πιθανότατα να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι αριθμοί από χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση όπως η Συρία, ή αυτές που έχουν μυστικοπαθείς κυβερνήσεις όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, είναι παντελώς αναξιόπιστες- και πολλές φορές δεν ανακοινώνουν καν τον επίσημο αριθμό θανατικών εκτελέσεων.

Η Κίνα πάντως συνεχίζει να πρωτοπορεί κατά πολύ στην χρήση της θανατικής ποινής. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει πως οι ετήσιες εκτελέσεις που λαμβάνουν χώρα σε κινέζικο έδαφος είναι σίγουρα πάνω από χίλιες.

Έπονται το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, ενώ το Πακιστάν πήρε την 5η θέση από την Αμερική στην σχετική λίστα μετά από πολλά χρόνια. Η Αίγυπτος είναι η έκτη χώρα, ενώ 7ες κατατάσσονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες θανατικές εκτελέσεις  | iefimerida.gr 1

Η Διεθνής Αμνηστία δεν μπορεί να είναι βέβαιη για τα νούμερα εκτελέσεων της Κίνας καθώς η κυβέρνηση της χώρας διαχειρίζεται το εν λόγω ζήτημα με άκρα μυστικότητα, επομένως οι αριθμοί που δίνονται στην δημοσιότητα είναι ανακριβείς. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός εκτελέσεων σε κινέζικο έδαφος μάλλον ξεπερνάει τον συνολικό εκτελέσεων όλων των άλλων χωρών αθροιστικά.

«Τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί έχουν ζητήσει από κάθε χώρα να καταθέτουν τις πληροφορίες γύρω από κάθε εκτέλεση που διαπράττεται, αλλά η Κίνα αρνείται να συνεργαστεί εδώ και 40 χρόνια» δήλωσε ο William Nee, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Εντωμεταξύ, πολλοί είναι οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων και οι οργανισμοί που έχουν ασκήσει κριτική στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι από τις λίγες χώρες βιομηχανικές δημοκρατίες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την θανατική ποινή ως κομμάτι της νομοθεσίας τους.

Οι χώρες που κάνουν τις περισσότερες θανατικές εκτελέσεις  | iefimerida.gr 2

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα στην ήπειρο της Αμερικής που χρησιμοποιεί την εν λόγω μέθοδο. «Η χρήση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ υποτιμάει ολοκληρωτικά την υποτιθέμενη θέση μας ως εκπρόσωποι και ηγέτες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο James Clark, μέλος της ΜΚΟ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ