Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρεξ Τίλερσον έφθασε στη Μόσχα εν μέσω μιας κλιμακούμενης διπλωματικής κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το Συριακό κι ίσως να μην εξέλαβε ως καλό οιωνό την πυρκαϊά που ξέσπασε κοντά στο αεροδρόμιο την ώρα που προσγειωνόταν το αεροσκάφος του.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μεταφέρει στη ρωσική ηγεσία το αίτημα της Ουάσιγκτον να σταματήσει να στηρίζει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας θεωρεί υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, που προκάλεσε το θάνατο 89 ανθρώπων.

Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η Τουρκία λέει ότι βρήκε ενδείξεις χρήσης του αερίου σαρίν μετά την εξέταση των σορών θυμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού υιοθέτησε αντιφατικές θέσεις μετά τη φρίκη με τα χημικά, αποφάσισε τελικά να βομβαρδίσει με πυραύλους Τόμαχοκ μια αεροπορική βάση στη Συρία ως προειδοποίηση για μελλοντικές επιθέσεις.

Η Μόσχα καταδίκασε τα αμερικανικά πλήγματα ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στηρίζει τον Άσαντ.

Ο Τραμπ είπε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να εμπλακεί στον εμφύλιο της Συρίας. Χθες ο υπουργός Άμυνάς του κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της Ουάσιγκτον παραμένει η ήττα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους». «Η στρατιωτική πολιτική μας στη Συρία δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε ο Τζέιμς Μάτις.

Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

Ένα βεβιασμένο χαμόγελο και μια χλιαρή χειραψία για τις κάμερες...

Ο νεόκοπος στη διπλωματία – αν και γνώστης της Ρωσίας- Τίλερσον συναντάται με την «αλεπού της διπλωματίας», τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αφού προηγουμένως εξαπέλυσε πυρά κατά της Μόσχας ότι λόγω της στήριξής της προς τη Δαμασκό κινδυνεύει να χάσει την επαφή με τη Μέση Ανατολή, ενώ επέμεινε ότι ο Άσαντ δεν έχει θέση στο μέλλον της Συρίας.

Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 2
Στη Μόσχα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: Θα ζητήσει να σταματήσει η στήριξη προς τον Ασαντ [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 3

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον είπεστον ρώσο ομόλογό του πως θέλει να αξιοποιήσει τις συνομιλίες στη Μόσχα για να καταλάβει γιατί η Ρωσία και η Ουάσινγκτον έχουν μεγάλες διαφορές και να βρει έναν τρόπο να γεφυρώσει τις διαφορές αυτές.

Μιλώντας κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Τίλερσον είπε πως προσβλέπει σε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση και πως οι γραμμές επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα θα παραμείνουν πάντα ανοικτές.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως είναι σημαντικό να μην επιτραπεί μια επανάληψη των αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ στη Συρία.

Ο Λαβρόφ είπε πως τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης την περασμένη εβδομάδα ήταν παράνομα.

Πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα έχει έντιμες και ειλικρινείς συζητήσεις με τον Τίλερσον για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίζει σήμερα επί πρότασης ψηφίσματος που κατέθεσαν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία ζητώντας απ’ τη Δαμασκό να συνεργαστεί στη διερεύνηση της επίθεσης με τα χημικά. Ανεξάρτητη έρευνα από τον ΟΗΕ ζήτησε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Χθες, μάλιστα, υποστήριξε ότι προετοιμάζονται «ψεύτικες επιθέσεις με χημικά» σε άλλες περιοχές, με στόχο να πέσει το φταίξιμο στην κυβέρνηση της Συρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η αντίδραση της Δύσης στα συμβάντα στο Χαν Σεϊκούν του θύμισαν το 2003, «όταν οι Αμερικανοί παρουσίαζαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποδείξεις για αυτά που αποκαλούσαν χημικά όπλα, που βρέθηκαν στο Ιράκ.»

Ο Τίλερσον είχε παραστεί νωρίτερα σε συνάντηση με τους ομολόγους των χωρών του Ομίλου των 7 (G7) στην Ιταλία, που αποσκοπούσε στη χάραξη κοινής γραμμής στο Συριακό, προτού μεταβεί στη Μόσχα. Αλλά στο κοινό μέτωπο εμφανίστηκαν ρωγμές όταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις σε Σύρους και Ρώσους αξιωματικούς για την επίθεση με τα χημικά.

Μετά τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένονται εντός της εβδομάδας στη Μόσχα για διαβουλεύσεις οι υπουργοί Εξωτερικών Συρίας και Ιράν, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ