Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες - iefimerida.gr

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τύχη με το μέρος της φαίνεται ότι είχε η αποστολή της Ντόρτμουντ, ενώ σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έπαιξε και το υπερσύγχρονο πούλμαν στο οποίο επέβαινε, καθώς την προστάτεψε από τις ισχυρές διαδοχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν.

Οπως αναφέρει ο γερμαντικός Τύπος και μετέδωσε σχεδόν από τις πρώτες στιγμές η DW, στο σημείο που συνέβη το περιστατικό υπήρχαν τρεις ή τέσσερις βόμβες, από τις οποίες η μία δεν εξερράγη.

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το υπερσύγχρονο λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η ομάδα καθώς διαθέτει τριπλά τζάμια, τα οποία αν και έσπασαν, γλίτωσαν αρχικά τους παίκτες από την ένταση των εκρήξεων και έτσι δεν τραυματίστηκε κανείς εκτός του Μαρκ Μπάρτρα που τραυματίστηκε από τα θραύσματα στο χέρι του. Αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό ο Ισπανός αμυντικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση στο χέρι καθώς όπως ενημέρωσε επίσημα η Ντόρτμουντ, οι εξετάσεις έδειξαν κάταγμα στον καρπό.

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 1

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο είναι ότι στη Γερμανία πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βομβιστές είχαν ως στόχο το πούλμαν της ποδοσφαιρικής ομάδας γιατί ήθελαν να προκαλέσουν παγκόσμιο σοκ.

Βρέθηκε επιστολή κοντά στο σημείο της έκρηξης

Η γερμανική αστυνομία επισήμανε αργά χθες το βράδυ ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση με τη χρήση εκρηκτικών, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή, με στόχο το λεωφορείο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας από τους παίκτες της.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο είναι το αληθινό υπόβαθρο αυτής της ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Ντόρτμουντ, ο Γκρέγκορ Λάνγκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Λάνγκε διευκρίνισε ότι η αστυνομία «ξεκινάει από την υπόθεση» ότι η επίθεση είχε στόχο το λεωφορείο της ομάδας, που μόλις είχε ξεκινήσει για το στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο χθεσινοβραδινός αγώνας του Champions League.

«Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν είναι καινούργιος, σημερινός», σημείωσε ο Γκρέγκορ Λάνγκε. «Προετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο εδώ και καιρό. Δεν θέλω να υπονοήσω ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια. Ακόμη η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Διεξάγουμε έρευνα με υψηλό επαγγελματισμό.»

Εισαγγελική λειτουργός ανέφερε πως βρέθηκε μια επιστολή κοντά στο σημείο της έκρηξης, πρόσθεσε όμως ότι δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν η επιστολή αυτή είναι αυθεντική και ότι ακόμη οι αρχές βρίσκονται «στη διαδικασία της επαλήθευσης». Η ίδια απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σάντρα Λούκε δήλωσε πως διεξάγεται έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας», ενώ και αυτή τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν υποθέσεις όσον αφορά τα κίνητρα της επίθεσης.

Πηγή προσκείμενη στις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) ότι οι αρχές δεν έχουν σε αυτό το στάδιο κανένα στοιχείο που να κατατείνει σε μια «τρομοκρατική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περί τις 19:15 τοπική ώρα (20:15 ώρα Ελλάδας) κοντά στο ξενοδοχείο της ομάδας. Το στάδιο όπου επρόκειτο να γίνει το ματς απέχει περίπου δέκα χιλιόμετρα από εκεί.

Ο αγώνας της ομάδας εναντίον της γαλλικής Μονακό που επρόκειτο να γίνει χθες αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη στις 19:45 (ώρα Ελλάδας)

Σύμφωνα με την Bild, η αστυνομία αναζητεί μέσω του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στους δρόμους, ένα βαν το οποίο αμέσως μετά την στιγμή της έκρηξης σύμφωνα με μαρτυρίες, έφυγε με μεγάλη ταχύτητα.

Βίντεο από τον τόπο της έκρηξης

Spieler und Trainerteam fährt geschockt nach Hause. #bvb pic.twitter.com/yxRziYyA5m

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 2

Αστυνομία: Ισχυρά εκρηκτικά

Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι μετά την αρχική έρευνα εκτιμά πως επρόκειτο για επίθεση που έγινε με ισχυρά εκρηκτικά.

Το αστυνομικό ανακοινωθέν: «Όπως αναφέρθηκε στα προηγούμενα ανακοινωθέντα, υπήρξαν τρεις εκρήξεις κοντά στο πούλμαν της Ντόρτμουντ το απόγευμα (11 Απριλίου, περίπου 7:15μ.μ.).

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, η αστυνομία εξετάζει το σενάριο η υπόθεση να έγινε με πολύ ισχυρά εκρηκτικά.

Τα εκρηκτικά θα μπορούσαν να τα είχαν κρύψει σε θάμνο κοντινού πάρκινγκ»

Παπασταθόπουλος: Είμαστε καλά αλλά φοβισμένοι

«Είμαστε καλά στην υγεία μας σωματικά, αλλά όχι ψυχολογικά. Είμαστε φοβισμένοι και σοκαρισμένοι. Είναι δύσκολη η κατάσταση» ήταν η λιτή δήλωση του διεθνή κεντρικού αμυντικού Σωκράτη Παπασταθόπουλου που αγωνίζεται στη Ντόρτμουντ, στην COSMOTE TV.

Ο διεθνής Ελληνας αμυντικός της γερμανικής ομάδας, παρέμεινε ψύχραιμος παρά το αρχικό σοκ, ωστόσο όπως δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση επικράτησε πανικός με τις αστυνομικές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν τρομοκρατικό χτύπημα.

Ο «Πάπα» είχε επικοινωνήσει και με τους δικούς του ανθρώπους ούτως ώστε να τους καθησυχάσει για το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά το συμβάν.

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 3
Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 4
Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 5

Τελικά στις 21:30 αποφασίστηκε να αναβληθεί το παιχνίδι Ντόρτμουντ-Μονακό, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο Μεγάλη Τετάρτη στις 19:45 (ώρα Ελλάδος).

Μπούρκι: Πέσαμε στο πάτωμα, δεν ξέραμε τι θα συμβεί

Ο Ρομάν Μπούρκι καθόταν δίπλα στον Μαρκ Μπάρτρα, ο οποίος τραυματίστηκε, τη στιγμή που συνέβησαν όλα.

«Το πούλμαν έστριψε στον κεντρικό δρόμο και ξαφνικά υπήρξε ένας μεγάλος κρότος, μία κανονική έκρηξη», είπε ο Ελβετός τερματοφύλακας της ομάδας. «Η αστυνομία έφτασε γρήγορα και χειρίστηκε την κατάσταση. Ημασταν όλοι σε σοκ... Μετά την έκρηξη σκύψαμε όλοι και όσοι μπορούσαν ξάπλωσαν στο πάτωμα του λεωφορείου. Δεν ξέραμε τι θα συμβεί μετά», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Μέρκελ: Ολοι στο πλάι της Ντόρτμουντ

Σοκαρισμένη είναι η Γερμανία από τις εκρήξεις στο πούλμαν της Ντόρτμουντ, πριν πάει στο γήπεδο για τον αγώνα με την Μονακό. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ με tweet του ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον ποδοσφαιριστή που τραυματίστηκε, τον Ισπανό Μαρκ Μπάρτρα και στάθηκε στο πλάι της γερμανικής ομάδας. «Καλή ανάρρωση Μαρκ Μπάτρα. Σπουδαία κίνηση από τους οπαδούς της Μονακό. Απόψε στεκόμαστε όλοι στο πλάι της Ντόρτμουντ» έγραψε χαρακτηριστικά.

Gute Besserung, @MarcBartra! Große Reaktion der Monaco-Fans. Heute abend stehen alle zum @BVB.

Μάρτιν Σουλτς: Είμαι σοκαρισμένος

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε σοκαρισμένος από το ατύχημα στη Γερμανία. Δείτε το tweet που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter

Ich bin schockiert. Gute Besserung! Und allen Fans eine gute und sichere Heimreise! https://t.co/XwqW9lX6ME

Το σημείο της έκρηξης:

Bartra, hospitalizado por heridas de cristales tras una explosión junto al autobús del Dortmund https://t.co/yJMiR2FBhN pic.twitter.com/rbsecQ3PH7

Φωτογραφίες από το πούλμαν:

Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 6
Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 7
Ντόρτμουντ: Με επαγγελματικό μηχανισμό η επίθεση -Πώς σώθηκαν οι παίκτες | iefimerida.gr 8

Μόλις ανακοινώθηκε η αναβολή οπαδοί της Μονακό άρχισαν να φωνάζουν το όνομα της Ντόρτμουντ

Thanks for your patience and understanding and the "Dortmund! Dortmund" chants, dear supporters of @AS_Monaco_EN! pic.twitter.com/Gcz9XGQY0J

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόρτμουντ επίθεση εκρηκτικά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ