Μνημόνιο συμφωνίας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, υπέγραψαν ΗΠΑ και 8 κράτη της ΕΕ - iefimerida.gr

Μνημόνιο συμφωνίας απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, υπέγραψαν ΗΠΑ και 8 κράτη της ΕΕ

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία για την ένταξή τους σε κέντρο έρευνας για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, υπέγραψαν εννέα χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία, Φινλανδία, Λετονία και Λιθουανία επικύρωσαν τη σύσταση του κέντρου ενώ τον Ιούλιο αναμένεται να ενταχθούν και άλλες χώρες.

Το κέντρο θα έχει την βάση του στο Ελσίνκι και θα σχηματίσει ένα δίκτυο ειδικών για τις χώρες που συμμετέχουν, ενώ η διευθύνουσα ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την Τετάρτη.

«Το κέντρο αποτελεί μια πραγματική τόνωση για την συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. . . Οι υβριδικές δραστηριότητες έχουν γίνει μόνιμο μέρος του τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Τίμο Σόινι.

«Η χρήση των υβριδικών στρατηγικών θέτει σε δοκιμασία την εσωτερική συνοχή και την αντοχή των κοινωνιών μας. . . Αυτό που χρειάζεται είναι μια απάντηση όχι μόνο από τους κρατικούς θεσμούς, αλλά η κοινωνική αντοχή και μια συλλογική προσέγγιση στην ασφάλεια», πρόσθεσε ο Σόινι, υπογραμμίζοντας πως το νέο κέντρο στοχεύει στην αύξηση της επαγρύπνησης έναντι των υβριδικών απειλών και των επιχειρήσεων, που στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των κοινωνιών.

Επισημαίνεται δε, ότι το ετήσιο κόστος του κέντρου, σε μία πρώτη εκτίμηση, υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ με τη Φινλανδία να καλύπτει τη μισή χρηματοδότηση και το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τα κράτη μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβερνοεπιθέσεις ΝΑΤΟ ΗΠΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ