Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! - iefimerida.gr

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άγιες μέρες, πασχαλινές. Μαζί με την παραδοσιακή λαμπάδα, τα παπούτσια και τα σοκολατένια αυγά χαρίζουμε στα αγαπημένα μας βαφτιστήρια κι ένα βιβλίο.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΟΥ; ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

Τι ρωτάνε τα παιδιά συνήθως για τις θρησκείες; Ποια είναι τα θέματα που τα απασχολούν; Χριστιανισμός, Ιουδαϊσμός, Ισλαμισμός, Ινδουισμός, Βουδισμός. Από τη μια, πέντε μεγάλες θρησκείες, με εκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο, και από την άλλη οι αναρίθμητες παιδικές απορίες: Ποιος ανακάλυψε τις θρησκείες; Πώς γίνεται να δημιουργήθηκε ο κόσμος μέσα σε έξι ημέρες; Πόσω χρονών είναι ο Θεός; Υπάρχουν οι άγγελοι; Ο Βούδας είναι θεός; Και γιατί είναι τόσο χοντρός; Γιατί τα παιδιά των Εβραίων φορούν ένα κάλυμμα στο κεφάλι; Γιατί οι Ινδουιστές έχουν ένα σημάδι στο μέτωπο; Γιατί οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν αλκοόλ; Γιατί οι Εβραίοι δεν τρώνε ζελεδάκια; Οι μουσουλμάνοι έχουν παπάδες; Ο Χριστός αναστήθηκε ή κάποιος έκλεψε το σώμα του; Υπάρχει η Κόλαση; Όταν πεθάνουμε θα συναντηθούμε πάλι όλοι μαζί στον Παράδεισο;

Η δημοσιογράφος Τζέιν Μπερ-Κράουζε και οι συνεργάτες της, ειδική θρησκειολόγοι, ειδικευμένοι σε διαφορετική θρησκεία ο καθένας τους, απαντούν στις αναπάντεχες ερωτήσεις των παιδιών και λύνουν απορίες με κατανόηση και χιούμορ, σε απλή και κατανοητή γλώσσα. Ένα βιβλίο που βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο, να δουν τις μεγάλες θρησκείες ως κομμάτι του κάθε πολιτισμού και μέσα από αυτό να γνωρίσουν έννοιες όπως η αδελφοσύνη, η ανοχή στη διαφορετικότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός.

INFO
Κείμενο: Τζέιν Μπερ-Κράουζε
Φωτογραφίες: Γιαν φον Χόλεμπεν
Μετάφραση: Νίκος Χαλιώτης
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! | iefimerida.gr 0

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

«Κίνηση ιδεών… Οι ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο και προετοιμάζουν εθνικές επαναστάσεις, που κλονίζουν το εσωτερικό των παλαιών κραταιών αυτοκρατοριών. Κίνηση στρατευμάτων… Ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις αναμετρώνται στα πεδία των μαχών διασχίζοντας ολόκληρη τη Ευρώπη. Κίνηση σκλάβων… Εκατομμύρια Αφρικανοί αναγκάζονται, σε αλλεπάλληλα κύματα και υπό άθλιες συνθήκες, να περάσουν τον Ατλαντικό και να πουληθούν σε σκλαβοπάζαρα στην Αμερική. Κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων… Οι πρώτες αμαξοστοιχίες, κυλώντας πάνω στις καινούριες ράγες, καταπίνουν τις αποστάσεις ανάμεσα σε πόλεις, λιμάνια και άλλους προορισμούς. Κίνηση αγροτών προς τις πόλεις… Οι άνθρωποι έρχονται από την ύπαιθρο στα μεγάλα κέντρα για να εργαστούν στα εργοστάσια που έχει δημιουργήσει η Βιομηχανική Επανάσταση. Κίνηση εξερευνητών… Γεμάτοι ενθουσιασμό και περιέργεια, πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν σε ανεξερεύνητες περιοχές της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Μια αληθινά συγκλονιστική εποχή!»

Η Μαρίζα Ντεκάστρο περιδιαβαίνει με άνεση σημαντικές στιγμές της ιστορίας «λίγο πριν και λίγο μετά το 1821» και δείχνει στα παιδιά ότι η Ιστορία είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, μια γνωριμία με τους ανθρώπους που έζησαν πολλά χρόνια πριν από εμάς και κατά κάποιο τρόπο καθόρισαν αυτό που είμαστε εμείς σήμερα. Ένα βιβλίο ιστορίας διαφορετικό από τα «βαρετά» σχολικά εγχειρίδια που θα κάνει τα παιδιά να δουν την επιτέλους την ιστορία όπως πραγματικά είναι: η πιο συναρπαστική περιπέτεια απ΄ όλες!

Η έκδοση συνοδεύεται από προσεκτικά επιλεγμένη βιβλιογραφία και προτάσεις για διάβασμα των κλασικών λογοτεχνικών έργων εκείνης της περιόδου.

INFO
Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Επιστημονική επιμέλεια: Μανώλης Πατηνιώτης & Αριστοτέλης Τύμπας
Σχεδιασμός έκδοσης: Δημήτρης Χαλκιόπουλος
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! | iefimerida.gr 1

ΙΖΑΝΤΟΡΑ ΝΤΑΚ

«Πόσο όμορφοι είναι όλοι, μουρμούριζε η Ιζαντόρα λυπημένη. Μόνο εγώ είμαι κοντοστούπα και κακοφτιαγμένη. Γιατί να μην είναι σαν τους άλλους;»

Η μικρόσωμη πάπια Ιζαντόρα ζει στη Λίμνη των Κύκνων και έχει ένα και μοναδικό όνειρο: να γίνει μπαλαρίνα! Αλλά σε κανέναν δεν μιλάει γι’ αυτό, γιατί ξέρει ότι οι άλλοι θα την κοροϊδεύουν. Στην έκθεση του σχολείου έγραψε ότι θέλει να γίνει δασκάλα. Κανείς δεν παραξενεύτηκε:

Η μικρή πανέξυπνη Ιζαντόρα θα ήταν ιδανική για δασκάλα. Το μυαλό της όμως τρέχει στο μπαλέτο, κι ας είναι η τελευταία στην τάξη: «Χάλια Ιζαντόρα! Πόσες φορές θα σου το πω!», φωνάζει ο κύριος Κουντεπιέ, ο δάσκαλος του μπαλέτου. Μια μέρα εκείνος τη διώχνει από το μάθημα: «Εμποδίζεις την εξέλιξη των συμμαθητών σου κι αυτό είναι πολύ σοβαρό» της λέει. Η Ιζαντόρα θα αποχαιρετίσει γλυκά τις πουέντ, θα τις κρεμάσει στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι της και θα συνεχίσει να χορεύει… ξυπόλυτη! Σιγά σιγά θα πιστέψει στον εαυτό της και θα ανακαλύψει έναν μοναδικό χορό –τον δικό της!

Η Στέλλα Μιχαηλίδου γράφει ένα πρωτότυπο παραμύθι με πρωταγωνίστρια μια ξεχωριστή πάπια που θα κάνει το δικό της ταξίδι μέχρι να φτάσει στην αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. Ένα ταξίδι δύσκολο, καμιά φορά επίπονο, που στο τέλος της διαδρομής κρύβει ένα αναπάντεχο δώρο: τον μοναδικό υπέροχο εαυτό της! Ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από αγάπη για τα παιδιά και τα καλεί να πιστέψουν στον εαυτό τους, να ακούσουν την καρδιά τους και να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι.

INFO
Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφηση: Απόστολος Βέττας
Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! | iefimerida.gr 2

ΦΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ

«Υπάρχουν φορές που η Άννα νιώθει σαν πουλί. Τα πουλιά που πετάνε προς τον Βορρά κάθε άνοιξη και προς το Νότο κάθε φθινόπωρο κυνηγώντας τον ήλιο, ακολουθούν τη ζέστη. Η οικογένειά της είναι σαν ένα κοπάδι αγριόχηνες που πηγαινοέρχεται πέρα δώθε».
Η οικογένεια της Άννας εγκαταλείπει την αγαπημένη πατρίδα και περιπλανιέται στον κόσμο αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, μια καλύτερη ζωή. Η οικογένεια της Άννας μετακινείται συνεχώς, η μαμά και ο μπαμπάς δουλεύουν στα χωράφια όπου υπάρχει ανάγκη και η μικρή Άννα, άλλες φορές νιώθει σαν πουλί που πετάει από το Νότο στον Βορρά κι άλλες πάλι σαν λαγός που τρέχει να κρυφτεί στο λαγούμι του. Η Άννα καμιά φορά αναρωτιέται «πώς θα ήταν άραγε να μένεις σε έναν τόπο –να έχεις το δικό σου κρεβάτι, να κάνεις βόλτα με το δικό σου ποδήλατο. Αυτό θα ήταν κάτι πραγματικά πολύ όμορφο».

Η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία της μικρής Άννας από τους περιπλανώμενους Μεξικανούς εργάτες που συναντούσε στο Λέµινγκτον του Οντάριο, όπου περνούσε τα καλοκαίρια της. Οι Μεξικανοί του Οντάριο δεν διαφέρουν πολύ από τους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας και περιπλανιούνται ψάχνοντας μια δουλειά, μια στέγη, λίγο φαγητό. Ένα θέμα δύσκολο το οποίο η συγγραφέας πλησιάζει με εξαιρετική ευαισθησία μέσα από τα μάτια του μικρού κοριτσιού. Πολύ όμορφη είναι και η εικονογράφηση της πολυβραβευμένης Ιζαμπέλ Αρσενό.

INFO
Συγγραφέας: Maxine Trottier
Εικονογράφηση: Isabelle Arsenault
Μετάφραση: Σοφία Τζάλη
Εκδόσεις Λιβάνη

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! | iefimerida.gr 3

Η ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ

Η Κλέφτρα των Δακρύων τριγυρίζει αόρατη τα βράδια στην πόλη και μαζεύει στον ασημένιο σάκο της τα δάκρυα των παιδιών. «Τα δάκρυα της οργής είχαν κόκκινο χρώμα και έλαμπαν σαν ρουμπίνια. Τα δάκρυα της ζήλιας ήταν πράσινα σαν σμαράγδια. Τα δάκρυα της αυτολύπησης είχαν χρώμα τιρκουάζ. Τα δάκρυα του φόβου ήταν λευκά όπως οι πέτρες του φεγγαριού και τα δάκρυα της ενοχής είχαν το χρώμα του κεχριμπαριού. Όμως τι κάνει η Κλέφτρα των Δακρύων με όλα αυτά τα δάκρυα; Και τι ακριβώς γίνεται με τα δάκρυα της πραγματικής θλίψης;

Μια συγκινητική ιστορία σε ένα όμορφο παιδικό βιβλίο αφιερωμένο στα παιδικά δάκρυα. Πολύ σοφά η συγγραφέας λέει ότι τα πιο σπάνια και τα πιο πολύτιμα δάκρυα είναι εκείνα της θλίψης, γιατί τα παιδιά μπορεί να έχουν ένα εκατομμύρια διαφορετικούς λόγους για να κλαίνε, αλλά η πραγματική θλίψη δεν είναι (δεν θα έπρεπε να είναι) ένας από αυτούς. Η ονειρική εικονογράφηση δημιουργεί έναν παραμυθένιο κόσμο. Ένα ονειρεμένο ρομαντικό βιβλίο.

INFO
Συγγραφέας: Carol Ann Duffy
Εικονογράφηση: Nicoletta Ceccoli
Μετάφραση: Αλεξία Βλαχοπούλου
Εκδόσεις Λιβάνη

Παπούτσια, Λαμπάδα, Αυγό, Βιβλίο! | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παιδικά βιβλία Δώρο Πάσχα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ