Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ εταιρικών κερδών και αμοιβών των εργαζόμενων - iefimerida.gr

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ εταιρικών κερδών και αμοιβών των εργαζόμενων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ εταιρικών κερδών και αμοιβών εργαζόμενων, γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από πολιτικές ανατροπές ιδιαίτερα σε χώρες που τα επίπεδα ανεργίας είναι ήδη υψηλά.

Ερευνα της Grant Thornton για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επισημαίνει ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να μην αυξήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους ανάλογα με την πορεία της κερδοφορίας τους, προκαλώντας μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα το 50% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως αναμένουν μεγαλύτερα έσοδα μέσα στο 2017, και ενώ 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένουν κερδοφορία, μόνο το 20% αυτών σχεδιάζει αυξήσεις μισθών, άνω του πληθωρισμού.

Και παρόλο που το ποσοστό αυτό έχει αρχίσει να ανεβαίνει, σιγά-σιγά, από τα μέσα του 2015, δεν συνάδει με το ρυθμό, τον οποίο οι επιχειρήσεις προβλέπουν αύξηση των κερδών τους.

Οι αναλυτές της Grant Thorton εκτιμούν ότι αναμένεται μια κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου μέσα στο 2017. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήδη παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους εργαζομένους λόγω της αναντιστοιχίας μεταξύ εταιρικών κερδών και μισθών, γεγονός που αποτέλεσε και βασικό παράγοντα στα αποτελέσματα της βρετανικής ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της ΕΕ.

Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η δυσαρέσκεια σχετικά με την ανισότητα του εισοδήματος θα μπορούσε να κινητοποιήσει μια σειρά από πολιτικές ανατροπές - ιδιαίτερα σε χώρες όπου τα επίπεδα ανεργίας είναι ήδη υψηλά.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι επιφυλακτικές με την επικρατούσα άποψη ότι οι μισθοί που καταβάλλουν δεν συνάδουν με τα κέρδη τους.
Πέρα από τις πολιτικές αναταραχές που μπορεί να προκληθούν από μια τέτοια πρακτική, οι επιχειρήσεις πιθανόν να αντιμετωπίσουν θέματα δυσφήμισης σε περίπτωση που το προσωπικό τους αισθάνεται πως δεν ανταμοίβεται επαρκώς.

Σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τα ζητήματα που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση έρχονται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, με τους πολιτικούς ηγέτες να τονίζουν πως η σωστή διακυβέρνηση πρέπει να πηγάζει από τα ανώτερα κλιμάκια της επιχείρησης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, αναφέρθηκε τους τελευταίους μήνες στην ανάγκη να διασφαλιστεί πως σε κάθε επιχείρηση ‘όλοι πρέπει να παίζουν επί ίσοις όροις’ για τη δημιουργία μιας οικονομίας με οφέλη για όλους.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να διατηρήσουν το κύρος τους και την καλή τους φήμη, προσφέροντας δίκαια και επαρκή επίπεδα αμοιβών. Από εμπορικής άποψης, οι επιχειρήσεις πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με αποχώρηση κάποιων ταλέντων τους, στην περίπτωση που οι ανταγωνιστές προσφέρουν στο εξειδικευμένο προσωπικό την υπόσχεση για μεγαλύτερους μισθούς ή μερίδιο κέρδους.

Μεγαλώνει η «ψαλίδα» μεταξύ εταιρικών κερδών και αμοιβών των εργαζόμενων | iefimerida.gr 0

Τα επίπεδα αισιοδοξίας

Η αισιοδοξία αυξάνεται παγκοσμίως, καθώς οι επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν, πλέον, την οικονομική αβεβαιότητα ως τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους. Τα ευρήματά από την τελευταία έρευνα International Business Report της Grant Thornton δείχνουν πως οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ένα πιο θετικό κλίμα για το 2017. Αυτή η φωτεινή προοπτική είναι ιδιαίτερα ορατή μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων ανήλθε στο 38% στο τέλος του 2016, αντιπροσωπεύοντας μια άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει αύξηση των εσόδων για το 2017 βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 2 χρόνων.

Η ελληνική πραγματικότητα
Στην Ελλάδα η απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας μια διαρκή μείωση στα ποσοστά αισιοδοξίας των Ελλήνων επιχειρηματιών, αγγίζοντας για το τελευταίο τρίμηνο του 2016 το -56%. Οι προσδοκίες για την απασχόληση παρέμειναν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα ολόκληρο το έτος, ενώ οι προσδοκίες για κερδοφορία δεν παρουσιάζουν κάποια σημαντική μεταβολή και κυμαίνονται κοντά στο 25%.

Η οικονομική αβεβαιότητα των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται ανάμεσα στα υψηλότερα ποσοστά που παρουσιάζονται στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως για το 2016, γεγονός που εξηγείται αν λάβουμε υπόψη τη δυσκολία της χώρας να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες δυσκολίας των ελληνικών επιχειρήσεων να ανακάμψουν, ενώ η μικρή αλλά αισθητή μείωση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές σε σχέση με το 2015, αποτελεί ένα γεγονός στο οποίο θα πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ επιχειρήσεις αμοιβές Grant Thornton
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ