Τσίπρας: Τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος προϋπόθεση για να εφαρμόσω τα μέτρα - iefimerida.gr

Τσίπρας: Τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος προϋπόθεση για να εφαρμόσω τα μέτρα

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Στέλλα Α. Γκαντώνα

Το μήνυμα ότι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος « για να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν και τα μέτρα» έστειλε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας με ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσία μελών αλλά και των βουλευτών του κόμματος στη συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας έδωσε τον τόνο λέγοντας πως: «υπάρχουν μέτρα που ούτε αναγκαία είναι, ούτε και θα τα επιλέγαμε ποτέ εμείς, αλλά ο συμβιβασμός που πετύχαμε ήταν για προσδιορισμένα αντίρροπα που θα δημιουργούν μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο που θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόνισε, και πρόσθεσε ότι «αποκρούστηκαν οι σφοδρές πιέσεις που είχαν στήριγμα τις εργοδοτικές πιέσεις στο εσωτερικό».

«Μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για το χρέος»

Στο σημείο αυτό, είπε πως «μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος και για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αυτό θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η αβεβαιότητα τελείωσε και ότι οι επιθυμίες κάποιων αποτελούν παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Λέγοντας πως στη συνέχεια θα πάρουν σειρά τα πλεονάσματα. «θα αποφασιστεί το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε και εξήγησε ότι είναι η επόμενη διαπραγματευτική μάχη. Χωρίς μεσοπρόθεσμα για το χρέος για να μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

«Κάποιοι έσπευσαν να πάρουν την... ευλογία Σόιμπλε»

Σφυροκοπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση είπε πως «Κάποιοι είχαν στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση, κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν με τίποτα να είμαστε εμείς που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φωτογραφίζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, «είναι αυτοί που έσπευσαν να συναντήσουν το Γερμανό υπουργό Οικονομικών να πάρουν την ευλογία του και να υπονομεύσουν τη διαπραγμάτευση».

«Ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη ... φανέλα πότε είναι Siemens»

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε πως «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι μας καλούσαν να πάρουμε πίσω τη 13η σύνταξη γιατί εκνευρίζουμε τους δανειστές την ώρα που ισχυρίζονται ότι φορούν τη φανέλα της εθνικής ελλάδος. Κι εμείς που δεν το βλέπουμε μάλλον έχουμε αχρωματοψία αλλά ξεχωρίζουμε τη χορηγία στη φανέλα, ποτε είναι siemens πότε οι εμπλεκόμενοι στις λίστες διαπλοκής».

Και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ καθώς και για το γεγονός ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός.

Επίθεση σε Σημίτη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον Κώστα Σημίτη, για την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «δείχνει να μην έχει καταλάβει τι έγινε επί πρωθυπουργίας του και ποιο σύστημα εξέθρεψε ο ίδιος και το κόμμα του».

«Ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και ανάμεσα στους επαίνους για τη θητεία του και τα θερμά λόγια για τον κ. Μητσοτάκη που θα έρθει να μας σώσει, μας χάρισε και μία σοφιστεία. Οτι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι κοινωνική φαινόμενο και πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με αυτή. Δικαίως ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες. Η φράση αυτή είναι ενδεικτική της αντίληψης και της πρακτικής ενός ολόκληρου συστήματος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

ΝΔ: Ομιλία ορισμός της προπαγάνδας

Ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο και περισσότερο την αγανάκτηση και την περιφρόνηση όλων των Ελλήνων, σχολίασε η ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κ. Τσίπρας αναλώθηκε σε μια ομιλία - ορισμό της προπαγάνδας σε πλήρη απόσταση από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

Ούτε μια λέξη για τη φτώχεια που εξαιτίας του αυξήθηκε αυτά τα δυο χρόνια.

Ούτε μια λέξη για την άγρια υπερφορολόγηση όλων των Ελλήνων και τη νέα μείωση των συντάξεων που ο ίδιος συμφώνησε.

Ούτε μια λέξη για τους ανέργους που χάνουν την ελπίδα τους.

Και όλα αυτά γιατί ο ίδιος επέλεξε τόσους μήνες να παριστάνει ότι διαπραγματεύεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Όλα αυτά γιατί η Κυβέρνησή του αρνείται δογματικά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας εισπράττει όλο και περισσότερο την αγανάκτηση και την περιφρόνηση όλων των Ελλήνων».

ΚΚΕ: Προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού

«Οι αναφορές στις δήθεν "επιτυχίες" της διαπραγμάτευσης προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με ένα νέο γύρο επίθεσης, με τη μείωση του αφορολόγητου, τη νέα περικοπή στις συντάξεις, την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων κλπ», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, για την ομιλία του πρωθυπουργού.

«Το παραμύθι των "αντιμέτρων" δεν πείθει κανέναν, όχι μόνο γιατί δεν θα αναπληρώνουν τις τεράστιες νέες απώλειες, όχι μόνο γιατί θα αφορούν ψίχουλα προς την πιο ακραία φτώχεια που η ίδια τους η πολιτική μεγαλώνει, αλλά κυρίως γιατί η μερίδα του λέοντος των "αντιμέτρων" θα κατευθύνεται στο κεφάλαιο, μέσω της μείωσης της φορολογίας του και της επιδότησής του για φθηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους», αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Ποτάμι: Η υπεράσπιση των μέτρων είναι το τίμημα για να μείνουν στην εξουσία

«Αν πίστευε κανείς τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βγει στους δρόμους να πανηγυρίζει ύστερα από μια τόσο "πετυχημένη" διαπραγμάτευση που φέρνει μόνο 3,6 δισ. μέτρα. Όμως το σκυθρωπό ύφος αυτών που τον άκουγαν έδειχνε ότι μάλλον ούτε αυτοί πείθονταν από τις κορώνες του αρχηγού. Ξέρουν καλά ότι το πικρό ποτήρι της υπεράσπισης των μέτρων που έφεραν οι λάθος επιλογές τους, είναι το τίμημα για να μείνουν στην εξουσία», σχολίασε το Ποτάμι με αφορμή την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του κόμματος, «ο κ.Τσίπρας συνέχισε το γνωστό παραμύθι της σύγκρουσης με το "σύστημα" μόνο που οι δικές του επιλογές έρχονται από το πιο βαθύ τριτοκοσμικό παρελθόν. Κι όσο κι αν καταγγέλλει τους "παλιούς" αναπαράγει όλες τις παθογένειές τους με χειροκροτητές τους συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου και έχοντας στην πρώτη σειρά τους κολλητούς των εργολάβων που κάποτε κατάγγελνε και των Mr Offshore».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ