Μετρούν τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας στην κυβέρνηση - iefimerida.gr

Μετρούν τα θετικά και τα αρνητικά της συμφωνίας στην κυβέρνηση

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Ικανοποίηση» δηλώνουν σε πρώτη φάση από το Μαξίμου, στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη στo Eurogroup της Μάλτας, την Παρασκευή, 7 Απριλίου, για τα βασικά πολιτικά ζητήματα του προγράμματος, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, πηγές της κυβέρνησης δεν κρύβουν ότι ο τελικός τους στόχος είναι μία «συνολική συμφωνία» που να ρυθμίζει και το θέμα του χρέους.

Και εν αναμονή των τελικών διευθετήσεων που θα γίνουν όταν επιστρέψουν στην Αθήνα οι δανειστές, επιλέγουν να κρατούν χαμηλούς τόνους θυμίζοντας ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη κάνοντας μια πρώτη «ακτινογραφία» για τα συμφωνηθέντα καταλήγουν στα εξής:

Τα θετικά

  • Κέρδη μετρούν στα εργασιακά, καθώς: δεν θα αυξηθεί το όριο στις ομαδικές απολύσεις, δεν θα νομοθετηθεί το lock out και θα αρχίσει η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
  • Τα μέτρα ανακούφισης - που θα εφαρμόζονται υπό τον αστερίσκο ότι θα αποφασίζεται πως η Ελλάδα πιάνει το πλεόνασμα- ανέρχονται στα 1,8 δις ευρώ και πέρα από τον τομέα των δαπανών η κυβέρνηση στέκεται στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος από το 2020
  • Ανοίγει- όπως λένε- ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με πρώτο σταθμό τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου
  • Επιπλέον, στα θετικά συνυπολογίζουν το ότι ο δρόμος για να αρθούν τα εμπόδια άνοιξε έπειτα από την «πολιτική διαπραγμάτευσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και κατόπιν της προειδοποίησης Τσίπρα πως ζητά Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία».

Τα αρνητικά

  • «Τσεκούρι» θα πέσει στις συντάξεις από το 2019 (1,8δις) και όχι από το 2020 και με ορίζοντα πενταετίας, όπως αρχικά επεδίωκε η Αθήνα.
  • Μειώνεται το αφορολόγητο (1,8δις) από το 2020
  • Τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν θα εφαρμόζονται εάν το 2018 δεν μπορεί να επιτευχθεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι ώστε το 2019 να υπάρχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  • Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνουμε μετά τη λήξη του Προγράμματος το 2018 αναφορικά με το καθεστώς επιτήρησης, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι από την Κομισιόν ή μνημονιακή δια… χειρός Ταμείου
  • Άγνωστο παραμένει, τέλος, το θέμα των πλεονασμάτων, το οποίο παραπέμπεται στη συζήτηση για το χρέος.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ απολογισμός κυβέρνηση συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ