Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν τον Τραμπ για τις επιθέσεις στη Συρία - iefimerida.gr

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στηρίζουν τον Τραμπ για τις επιθέσεις στη Συρία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κατάλληλη αντίδραση», «καλή απόφαση»: οι βουλευτές στηρίζουν την απόφαση για βομβαρδισμό μιας βάσης του καθεστώτος Ασσαντ, αλλά επισημαίνουν ότι «χρειάζεται να σχεδιαστεί μια στρατηγική».


Πολλοί γερουστιαστές του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στήριξαν την Πέμπτη 6 Απριλίου την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να πλήξει αεροπορική βάση του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά πολλοί κάλεσαν τον αμερικανό πρόεδρο να ξεκαθαρίσει την στρατηγική του.
«Αυτή η δράση είναι κατάλληλη και δίκαιη», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας, Paul Ryan. «Αυτά τα τακτικά πλήγματα δείχνουν στο καθεστώς του Ασσαντ ότι δεν μπορεί πια να στηρίζεται στην απάθεια των ΗΠΑ όταν διαπράττει εγκλήματα κατά του συριακού λαού», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Chuck Schumer, δήλωσε ότι «ο Ασσαντ πρέπει να πληρώσει το τίμημα όταν διαπράττει τέτοιες φρικαλέες πράξεις και αυτό είναι το σωστό». «Η διοίκηση Τραμπ πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική και να συμβουλευθεί τη Γερουσία πριν εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική», πρόσθεσε.

McCain: «Αξιόπιστο πρώτο βήμα»
Οι αντιδράσεις ήταν θετικές μεταξύ των γερουσιαστών, οι οποίοι έδειξαν ικανοποιημένοι που είδαν τις ΗΠΑ να απαντούν γρήγορα στην χημική επίθεση εναντίον της κοινότητας Khan Cheikhoun, που προκάλεσε τον θάνατο σε 86 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους, την Τρίτη, 4 Απριλίου.
Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John McCain, οπαδός εδώ και χρόνια μιας σκληρής επίθεσης εναντίον του Ασσαντ, χαιρέτισε το γεγονός, το αποκάλεσε «ένα πρώτο αξιόπιστο βήμα» και κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική για να θέσει τέλος στην συριακή σύρραξη.
«Το πρώτο μέτρο αυτής της νέας στρατηγικής είναι να τεθεί η στρατιωτική αεροπορία του Ασσαντ εντελώς εκτός μάχης», είπε ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος και στέλεχος των Ρεμπουμπλικανών. Ο συνάδελφός του Marco Rubio επεσήμανε ότι χρειάζεται μια στρατηγική που θα εμπόδιζε «την Ρωσία να στηρίζει ελεύθερα το καθεστώς Ασσαντ».


Μήπως χρειάζεται άδεια για τις επιθέσεις;
Πολλοί γερουσιαστές έθεσαν, ωστόσο, το ερώτημα αν χρειάζεται άδεια πριν τις επιθέσεις, όπως είχε κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα πριν ξεκινήσει να πλήττει στόχους στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον του ισλαμικού κράτους, το 2014. Η τότε διοίκηση Ομπάμα είχε δικαιολογήσει τις επιθέσεις στη βάση μιας οδηγίας που υιοθετήθηκε, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Ο γερουσιαστής Chris Coons δήλωσε «ανήσυχος» γιατί οι ΗΠΑ ξεκινούν επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος της Συρίας χωρίς πραγματική στρατηγική και εκτίμησε ότι «οι δράσεις που αποφασίστηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ εγείρουν περισσότερα ερωτήματα από τις απαντήσεις που δίνουν».
Μια παρόμοια συμμαχία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών είχε αναφανεί και τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα σκόπευε να χτυπήσει τον Μπασάρ Αλ Ασσαντ.
«Παρότι καταδικάζουμε τις φρικαλεότητες στην Συρία, οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν επίθεση. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να πάρει άδεια από την Γερουσία για κάθε στρατιωτική επίθεση, όπως αναφέρει και το Σύνταγμα», δήλωσε ο γερουσιαστής Rand Paul.
«Η Γερουσία αδειοδότησε τον πρόεδρο Τραμπ να καταφύγει στη βία εναντίον των τρομοκρατών. Δεν τον αδειοδοτήσαμε ποτέ να χρησιμοποιήσει τη βία για να εφαρμόσει τις συμφωνίες για τα χημικά όπλα», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ted Lieu.
Ας σημειωθεί ότι η Γερουσία θα κλείσει την Παρασκευή, 7 Απριλίου, για διακοπές δύο εβδομάδων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ