ΗΠΑ: Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο γαμπρός του Τραμπ ή ο Ρεξ Τίλερσον; - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο γαμπρός του Τραμπ ή ο Ρεξ Τίλερσον;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βλέμματα, χειραψίες, γλώσσα του σώματος: η χορογραφία της πρώτης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Ξι Γινπίνγκ στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο.


Αλλά εκτός από τη συνάντηση των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων, ένα άλλο διπλωματικό μπαλέτο θα παιχθεί στο παρασκήνιο, του ΥΠΕΞ Rex Tillerson, και του γαμπρού του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ. Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Τραμπ, αυτό το δίδυμο θα είναι παρών στην υποδοχή ενός ξένου ηγέτη.

ΗΠΑ: Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο γαμπρός του Τραμπ ή ο Ρεξ Τίλερσον; | iefimerida.gr 0


Και οι δύο άνδρες ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της επίσκεψης. Ο Rex Tillerson συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο στο Πεκίνο, τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι αυτός που είχε την τελευταία λέξη στη διοργάνωση της τελετής στις ΗΠΑ, αφού εκείνος ανέλαβε τις επαφές με τον κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.
Στενός συνεργάτης του Τραμπ, σύζυγος της Ιβάνκα, ο Κούσνερ είναι ένα είδος διπλωμάτη του παρασκηνίου. Σε τέτοιο σημείο που ορισμένοι του αποδίδουν τον τίτλο του «σούπερ ΥΠΕΞ». Πράγματι, οι αρμοδιότητές του όλο και μεγαλώνουν. Τον Ιανουάριο του 2017 είχε αναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μέση Ανατολή και τον Φεβρουάριο συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού, χωρίς να ειδοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο.
Και πριν από μερικές ημέρες, ο Κούσνερ συνόδευσε τους επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, όπου ο Rex Tillerson δεν έχει πατήσει ακόμη το πόδι του.

ΗΠΑ: Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο γαμπρός του Τραμπ ή ο Ρεξ Τίλερσον; | iefimerida.gr 1


Είναι γεγονός ότι επί Τραμπ η διευθέτηση διπλωματικών θεμάτων γίνεται από τον Λευκό Οίκο, σε αντίθεση με την εποχή Ομπάμα, όπου οι δύο ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον και Τζον Κέρι έπαιζαν αυτοτελώς τον ρόλο τους. Από τη στιγμή του διορισμού του Tillerson στο υπουργείο Εξωτερικών, όλα λειτουργούν στο ρελαντί. Επειδή οι περισσότεροι διπλωμάτες στο υπουργείο «αποκεφαλίστηκαν» από τον Ντόναλντ Τραμπ, στη θέση τους βρίσκονται συμβασιούχοι διπλωμάτες. Επιπλέον, ο Τραμπ επιθυμεί να περικόψει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του κατά 28%, όπως δήλωσε.
Ο Rex Tillerson, το πρώην αφεντικό της ExxonMobil, δεν έχει στενό σύνδεσμο με τον Ντόναλντ Τραμπ και υπάρχουν φήμες ότι παραμερίζεται στα δύσκολα θέματα. «Πιστεύω ότι η προσεκτική στάση του Tillerson είναι θέμα τακτικής. Δείχνει να δημιουργεί διακριτικά σχέσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς και με τους ξένους ηγέτες. Ισως μακροχρόνια αυτή η στάση θα του επιτρέψει να είναι το αυτί του προέδρου», εξηγεί η Carla Freeman, διευθύντρια του Foreign Policy Institute στο πανεπιστήμιο John Hopkins.

Και ένας ευρωπαίος πρέσβης στις ΗΠΑ συμφωνεί με αυτή την ανάλυση: «Είναι πολύ έξυπνος, πειθαρχημένος, συγκεντρωμένος. Προς το παρόν είναι προσεκτικός, αλλά θα γίνει σύντομα άνθρωπος-κλειδί. Του χρειάζεται χρόνος». Αλλά, στο μεταξύ, ο Τζάρεντ Κούσνερ του έχει πάρει το μισό έδαφος στο υπουργείο του.

ΗΠΑ: Ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών; Ο γαμπρός του Τραμπ ή ο Ρεξ Τίλερσον; | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΗΠΑ ΥΠΕΞ Τραμπ γαμπρός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ