Βενιζέλος: Να διεκδικήσει τώρα η αντιπολίτευση να κάνει τη διαπραγμάτευση - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Να διεκδικήσει τώρα η αντιπολίτευση να κάνει τη διαπραγμάτευση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν γίνεται» η χώρα να πορευτεί με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, η οποία «τα κάνει όλα, ψηφίζει τα πάντα, δεν διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ.

Να διεκδικήσει η αντιπολίτευση τώρα τη διαπραγμάτευση

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση. Κι όταν λέω αντιπολίτευση, εννοώ βεβαίως ένα ολοκληρωμένο σχήμα, στο οποίο μετά θα κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει, αν θέλει. Αλλά όταν η ΝΔ έχει ως προτεραιότητα να περιμένει να γίνουν κάποια στιγμή οι εκλογές, για να κερδίσει τις εκλογές, να γίνει κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη, έχει μία κομματική προτεραιότητα. Εντάξει, κατανοητό, αλλά δεν είναι αυτό η προτεραιότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει μια συνωμοσία του παλαιού πολιτικού κόσμου για να ανατρέψει την κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Συνήθως περιλαμβάνομαι σ’ αυτούς που συνωμοτούν εις βάρος της κυβέρνησης, είμαι ένας βασικός αντίπαλος. Αλλά νομίζω ότι αυτό έχει καταντήσει πλέον ένα ανέκδοτο. Γιατί παρακολουθούμε αυτή την ιστορία του κλείνει ανοίγει η αξιολόγηση για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ η χώρα τρώει τις σάρκες της, οπότε και τα ανέκδοτα έχουνε χάσει πια την αξία τους».

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να διαμορφώνει εσωτερικούς εχθρούς, τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο διαχωρισμός σε εχθρούς και φίλους, η διατήρηση μιας πολεμικής κατάστασης, η συγκρότηση μετώπων ποιοι είναι με το "ναι", ποιοι είναι με το "όχι", ποιοι είναι υπέρ της κυβέρνησης, ποιοι είναι κατά, ποιοι είναι με την Ευρώπη, ποιοι είναι κατά της Ευρώπης, είναι μια βασική επιλογή του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου».

Το αδιέξοδο του Τσίπρα

Και συνέχισε: «Στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ο εταίρος οι ΑΝΕΛ έχουν συντριβεί. Δημοσκοπικά αυτό καταγράφεται. Όταν συγκροτούν μέτωπα δημοψηφισματικού χαρακτήρα, δεν εννοώ αυτό καθ’ αυτό το δημοψήφισμα, αλλά την λογική η οποία αποτυπώνεται και στην καθημερινότητα και μπορεί να αποτυπωθεί και σε δημοσκοπήσεις, αλλοιώνονται οι καταστάσεις και οι εικόνες. Γιατί ο κ. Τσίπρας αναζητά πάντα το κοινό του, το ακροατήριο του στην αντισυστημική πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, στην αντιευρωπαϊκή δηλαδή κατά βάθος, στην πλευρά η οποία ήταν πάντα ένα προνομιακό πεδίο γι αυτόν μόνο που δεν τον βολεύει καθόλου για έτσι δεν μπορεί να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος και επικεφαλής μιας σοβαρής κυβέρνησης, η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και αυτό είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει εσωτερική διαπράγματευση με του κόμμα του, τους βουλευτές του και ένα μέρος της κοινωνικής του βάσης και προέβλεψε ότι ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, θα ξανανοίξει λόγω αδυναμίας εφαρμογής.

Εκτίμησε δε ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει με σκληρά μέτρα, γιατί πρέπει να διαφυλάσσει τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, άρα την παραμονή της κυβέρνησής του στην εξουσία. «Εάν πρόκειται κάποια στιγμή να φτάσει σε λαϊκή ετυμηγορία θα φτάσει πιστεύω μέσα από αλλαγή του πλαισίου, μέσα από αλλαγή του κλίματος, υπό συνθήκες, οι οποίες θα είναι συνθήκες ρήξης, ακραίας πόλωσης, χωρίς σεβασμό στους θεσμούς».

Αλλη προσέγγιση στους εταίρους

«Η δική μου πρόταση είναι ότι θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, μια τελείως διαφορετική προσέγγιση με τους εταίρους. Αλλά το μυστικό ποιο είναι; Το μυστικό ξεκινάει από την προσέγγιση του ζητήματος του χρέους. Τι λέει η λογική Τσίπρα – Καμμένου; Λέει, θα πάρουμε αντίμετρα, δηλαδή θα επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία με υπερφορολόγηση για να κάνουμε τη συνέχεια, αν υπερβούμε το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Θα έχουμε πάρει δηλαδή από την οικονομία τόσους πολλούς φόρους, ώστε να υπερβούμε το 3,5%, και μετά μπορεί να κάνουμε και μια αναδιανομή της μιζέριας παίρνοντας από τους μικρομεσαίους για να δώσουμε σε αυτούς που έχουν προνοιακές ανάγκες. Ενώ όλο το πρόβλημα της οικονομίας είναι να βοηθήσεις την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, την δημιουργία θέσεων εργασίας, να βοηθήσεις τον παρανομαστή του κλάσματος χρέος προς ΑΕΠ, δηλαδή να αυξήσεις το ΑΕΠ. Αυτό μειώνει αυτομάτως και το χρέος.

Το μυστικό είναι στην δυσκολία που έχουν στην ιστορία που λένε για το χρέος. Στην αφήγησή τους περί χρέους. Δεν παραδέχθηκαν ποτέ ότι το 2012 έγινε μια ριζική αναδιάρθρωση, ότι αυτή έχει μια δυναμική η οποία μας επιτρέπει να ζητήσουμε τώρα πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές, δηλαδή πρόσθετες μειώσεις, δεν ζητάνε συγκεκριμένες μειώσεις που αφορούν τις λίγες χρονιές που εκτινάσσονται οι τόκοι επειδή υπάρχει συσσώρευση προηγουμένων χρόνων , λόγω της περιόδου χάριτος – επί 10 χρόνια δεν πληρώνουμε τόκους για ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Κάποιες στιγμές αυτές εμφανίζονται λογιστικά, το 2022, και πρέπει να κεφαλοποιηθούν και να απλωθούν μέχρι το 2060. Πολύ απλά πράγματα τεχνικά, ώστε να ανακουφιστεί η χώρα συνολικά, δηλαδή ως συνέχεια του 2012.

Αλλά επειδή , όπως έχω πει κατά κόρον, και λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, δεν είναι εύηχη πρόταση αλλά απηχεί την αλήθεια, γλείφουν εκεί που έφτυναν. Πρέπει να παραδεχθούν πως ότι κάνουν το κάνουν με βάση το 2012. Δεν το πιστεύουν αυτό. Δεν μπορούν να το χειριστούν. Δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν επί τη βάσει αυτού, άρα δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια εθνική στρατηγική που ξεκινάει δημοσιονομικά, πηγαίνει χρηματοπιστωτικά στην αναθέρμανση, στην αναζωπύρωση του τραπεζικού συστήματος: επιστροφή καταθέσεων, χορηγήσεις νέων δανείων για να κινηθεί η οικονομία - τώρα οι τράπεζες δεν λειτουργούν κανονικά, λειτουργούν ως ένας μικρός εισπρακτικός μηχανισμός-, μετά πηγαίνεις στα αμιγώς αναπτυξιακά μέτρα, το κλίμα το επενδυτικό, τη δημιουργία νέων ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας. Και βεβαίως έχεις τις αλλαγές στο κράτος, στους θεσμούς, σε αυτά που λέγονται δικαιοσύνη, εκπαίδευση, δημόσια διοίκηση» τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τι είπε για τη ΝΔ

Π. Τσίμας: Περιγράφετε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Το ερώτημα είναι ποιος το εφαρμόζει. Και επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα. Εσείς δεν συμφωνείται με την ανάλυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν την θεωρώ επαρκή, δεν την θεωρώ ολοκληρωμένη.

Π. Τσίμας: Πως απαντάτε στο στρατηγικό αδιέξοδο..

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έπρεπε αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να γίνει αυτό, δεν μπορεί να το πετύχει ποτέ, ο κ. Τσίπρας αφού φόρτωσε τη χώρα με το βάρος της βλάβης που προκάλεσε, με το τρίτο δάνειο, το τρίτο μνημόνιο, τώρα θα φορτώσει και το βάρος του τετάρτου μνημονίου, διαπραγματευόμενος ο ίδιος, με τους χειρότερους όρους και με τον χειρότερο τρόπο, και να πορευθεί η χώρα μετά το 2018 επί τη βάση των συμφωνιών Τσίπρα – Καμμένου. Αυτό δεν γίνεται!

Π. Τσίμας: Η εναλλακτική λύση ποια ειναι;

Ευ. Βενιζέλος: Να διεκδικήσει αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση να κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση. Κι όταν λέω αντιπολίτευση, εννοώ βεβαίως ένα ολοκληρωμένο σχήμα, στο οποίο μετά θα κληθεί και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, να συμβάλει αν θέλει. Αλλά όταν η ΝΔ έχει ως προτεραιότητα να περιμένει να γίνουν κάποια στιγμή οι εκλογές, για να κερδίσει τις εκλογές, να γίνει κυβέρνηση και μάλιστα αυτοδύναμη, έχει μία κομματική προτεραιότητα. Εντάξει, κατανοητό, αλλά δεν είναι αυτό η προτεραιότητα της χώρας.

Η προτεραιότητα της χώρα είναι να φύγει τώρα αυτή η κυβέρνηση, να γίνει σωστή η διαπραγμάτευση για την επάνοδο στην ομαλότητα. Δεν μπορεί να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να δεσμεύσουν τη χώρα μακροπροθέσμως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενιζέλος αξιολόγηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ