Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] - iefimerida.gr

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες το πρωί την πόλη Χαν Σεϊχούν, κωμόπολη της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες και τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι εικόνες του ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) δείχνουν άψυχα σώματα στον δρόμο, ανθρώπους που υποφέρουν από σπασμούς και ασφυξία.

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίκονται επί τόπου, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με αυτά που διαπιστώθηκαν σε θύματα χημικής επίθεσης, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα. Η ταυτότητα του τοξικού αερίου δεν έχει προσδιορισθεί.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε καθώς περνούσαν οι ώρες: σήμερα τοποθετείαι στους 72 νεκρούς, ανάμεσά τους και 20 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που κάνει λόγο για 160 τραυματίες και «αγνοούμενους».

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ποιος ευθύνεται;

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ σύμφωνα με πολλούς ξένους ηγέτες, κυρίως δυτικούς. «Ολα τα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι ήταν το καθεστώς του Ασαντ...που κάνει χρήση παράνομων όπλων σκοπίμως κατά του λαού του», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην «ευθύνη» του Ασαντ σε αυτήν την «σφαγή», ενώ ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μία «αποτρόπαιη ενέργεια του καθεστώτος» της Δαμασκού. Ο εθνικός συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της αντιπολίτευσης, επέρριψε επίσης την ευθύνη στο «εγκληματικό καθεστώς του Μπασάρ».

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Ομπάμα

Αποτέλεσμα της «αδυναμίας» της κυβέρνησης Ομπάμα χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την επίθεση με χημικά στη Συρία.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε μεν ευθέως τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την επίθεση με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θεωρεί ότι η επίθεση συνέβη χάρις στις παραλείψεις του προκατόχου του στο αξίωμα, Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτές οι ειδεχθείς πράξεις του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε το 2012 ότι θα χάραζε μια “κόκκινη γραμμή” κατά της χρήσης χημικών όπλων και δεν έκανε τίποτε».

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Επιφυλακτικός ο ΟΗΕ

Περισσότερο επιφυλακτικός, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε σήμερα ότι «εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται στην Συρία». Από την πλευρά του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να υπάρξει λογοδοσία για τους αυτουργούς αυτής της επίθεσης. Σχέδιο απόφασης κατατέθηκε από την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο που καταδικάζει την επίθεση και ζητεί την διεξαγωγή ταχείας έρευνας. Θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

ΝΑΤΟ και Πάπας καταδίκασαν την επίθεση
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε σήμερα τη «χημική» επίθεση ζητώντας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.«Καταδικάζω αυτές τις φριχτές επιθέσεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, από τις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, σύμφωνα με πληροφορίες από τη χρήση χημικών όπλων. Πρόκειται για την τρίτη καταγγελία για τη χρήση αυτών των βαρβαρικών όπλων μόνο τον τελευταίο μήνα. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του και ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε από το Βατικανό την «απαράδεκτη σφαγή» στη Συρία. «Παρακολουθούμε με θλίψη τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Καταδικάζω έντονα την απαράδεκτη σφαγή που σημειώθηκε χθες στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες αβοήθητοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τόσα παιδιά», δήλωσε ο πάπας.

#Idleb
A father burying his two children, who were killed by regime's chemical attack in #khanshaykhon pic.twitter.com/475yJu3ljP

Τι δηλώνουν Δαμασκός και οι σύμμαχοί της

Ο συριακός στρατός αρνήθηκε «κατηγορηματικά ότι έκανε χρήση οποιασδήποτε χημικής ή τοξικής ουσίας στο Χαν Σεϊχούν».

Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε χθες κοντά στο Χαν Σεϊχούν αποθήκη των ανταρτών όπου είχαν τοποθετηθεί «τοξικές ουσίες» που προορίζονταν για τους μαχητές στο Ιράκ.

Αρνούνται το σενάριο της αποθήκης οι αντάρτες

Διοικητής των σύρων ανταρτών απέρριψε σήμερα τη ρωσική δήλωση σύμφωνα με την οποία το φονικό αέριο που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία διέρρευσε από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών την οποία έπληξαν συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής της οργάνωσης των ανταρτών Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, δήλωσε πως καμία στρατιωτική θέση των ανταρτών στην περιοχή δεν τέθηκε στο στόχαστρο χθες. «Όλοι είδαν το αεροσκάφος ενώ βομβάρδιζε με αέριο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters από τη βορειοδυτική Συρία. «Ομοίως, όλοι οι άμαχοι στην περιοχή ξέρουν πως δεν υπάρχουν στρατιωτικές θέσεις εδώ ή χώροι για την κατασκευή (όπλων). Οι διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης δεν είναι σε θέση να παραγάγουν αυτές τις ουσίες», είπε και αποκάλεσε τη ρωσική δήλωση «ψέμα».

Χημικά όπλα στη Συρία: Οσα γνωρίζουμε για την επίθεση με τοξικό αέριο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Χημικά όπλα στη Συρία

Τον Αύγουστο 2013, το καθεστώς κατηγορήθηκε ότι έκανε χρήση αερίου σαρίν σε επίθεση κατά δύο ανταρτοκρατούμενων ζωνών στην περιφέρεια της Δαμασκού, με απολογισμό 1.400 νεκρούς, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες και επικύρωσε, το 2013, την Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων.

Η Συρία υποχρεώθηκε να καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο κατ΄εφαρμογήν αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το συριακό καθεστώς έκτοτε έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως χημικά όπλα και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με αέριο χλωρίου.

Τον Οκτώβριο 2016, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε τα συμπεράσματα έκθεσης σύμφωνα με τα οποία ο συριακός στρατός είχε πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα, και συγκεκριμένα με αέριο χλωρίου, στην πόλη Κμένας, της επαρχίας Ιντλιμπ, στις 16 Μαρτίου 2015.

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων ανακοίνωσε ότι ερευνά οκτώ επιθέσεις που υπάρχουν υποψίες ότι έγιναν με τοξικό αέριο στη Συρία από τις αρχές του 2017.

Η Δαμασκός και η Ρωσία έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις και τους τζιχαντιστές ότι έχουν κάνουν χρήση χημικών όπλων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ χημικά όπλα Συρία ΤΟΞΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ