Σοκ στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή με τοξικά αέρια -58 νεκροί [εικόνες] - iefimerida.gr

Σοκ στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή με τοξικά αέρια -58 νεκροί [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τουλάχιστον 58 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής με χρήση «τοξικού αερίου» στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειο-δυτικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αργότερα βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο που υποδέχτηκε τα θύματα της τοξικής επίθεσης. Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται επί τόπου μετέδωσε ότι ο ο βομβαρδισμός είχε ως στόχο τμήμα του νοσοκομείου και ότι είδε γιατρούς να τρέχουν για να γλιτώσουν μέσα από τα συντρίμμια. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Οπως ανέφερε σχετικά με την τοξική επίθεση η μη κυβερνητική οργάνωση επικαλούμενη ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία και άλλες επιπτώσεις του αερίου του οποίου η ταυτότητα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή.

Σοκ στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή με τοξικά αέρια -58 νεκροί [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρχικά πέθαναν 18 άτομα από την επίθεση, ο αριθμός στη συνέχεια όμως αυξήθηκε σε 35, ενώ πλέον οι νεκροί υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 58 και υπάρχουν φόβοι ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Η επίθεση προκάλεσε πνιγμό ή λιποθυμία σε αρκετά θύματα, ενώ κάποια έβγαζαν αφρούς από το στόμα, αναφέρει το Παρατηρητήριο επικαλούμενο ιατρικές πηγές που τόνισαν ότι αυτό αποτελεί ένδειξη τοξικού αερίου. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο παιδιά, τις τελευταίες ώρες όμως στα κοινωνικα δίκτυα κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο με πολλά περισσότερα να κείτονται νεκρά.

Από την πλευρά της η Δαμασκός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων.

Σοκ στη Συρία: Αεροπορική επιδρομή με τοξικά αέρια -58 νεκροί [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Σύμφωνα με βρετανική ομάδα παρατηρητών που βρίσκεται στην περιοχή, συριακά και ρωσικά μαχητικά σφυροκόπησαν το πρωί την πόλη που βρίσκεται στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ με Μέσα που ανήκουν στη συριακή αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για 50 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο παρελθόν, σε κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του παρατηρητηρίου για την παγκόσμια χρήση χημικών όπλων κατηγορούσε τη συριακή κυβέρνηση για επιθέσεις με τοξικά αέρια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση Άσαντ αρνείται ότι έχει κάνει χρήση τους στα έξι χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος.

Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί από τον ΟΗΕ επείγουσα έρευνα
Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνέλθει επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο στη βορειο-δυτική Συρία, η οποία προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 35 αμάχων, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ,

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Συρία Ιντλίμπ τοξικά αέρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ