Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Brexit μπορεί να ανακληθεί -Τι αναφέρει το προσχέδιο - iefimerida.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Brexit μπορεί να ανακληθεί -Τι αναφέρει το προσχέδιο

Φωτογραφία: AP/ Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα», δήλωσε η Τερέζα Μέι, επισημοποιώντας την έναρξη των διαδικασιών για το Brexit. Ομως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι το «διαζύγιο» μπορεί να ανακληθεί.

Σε προσχέδιο, σύμφωνα με το Reuters, για τη θέση του έπειτα από την ενεργοποίηση του Αρθρου 50, το Ευρωκοινοβούλιο αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διευθετήσεις, προκειμένου να είναι «ομαλό» το διαζύγιο, αλλά σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία χρόνια.

Επίσης, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι οργανισμοί της ΕΕ που έχουν έδρα στο Λονδίνο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να μετακομίσουν το ταχύτερο δυνατό.

Το προσχέδιο αυτό, αναφέρει το Reuters, θέτει τις «κόκκινες γραμμές» για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις συζητήσεις για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία, πριν μπορέσουν να γίνουν συζητήσεις για εμπορική συμφωνία.

Το έγγραφο, που θα τεθεί σε έγκριση την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που οι Βρετανοί αλλάξουν άποψη, δεν θα εξασφαλίσουν καλύτερη συμφωνία από εκείνη που είχαν έως τώρα, για τις σχέσεις τους με την ΕΕ.

Η ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, με επικεφαλής τον Γκι Φερχόφστατ, αποδέχθηκε ότι στην περίπτωση του Brexit θα πρέπει να υπάρχουν μεταβατικές διατάξεις για ένα ομαλό «διαζύγιο», αλλά τόνισε ότι αυτές δεν πρέπει να διαρκέσουν πάνω από τρία χρόνια και πρέπει το πεδίο εφαρμογής τους να είναι αυστηρά περιορισμένο.

Οι διαπραγματεύσεις για αυτές τις μεταβατικές διατάξεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφότου θα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για τη συμφωνία αποχώρησης, που πρέπει να περιλαμβάνει ένα βρετανικό νομοσχέδιο, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και νομικές διαβεβαιώσεις για τις εταιρείες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επίσης, η Βρετανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι η αρμόδια αρχή για την ερμηνεία και την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης. Κάτι που, σχολιάζει το Reuters, ίσως δεν χαροποιήσει ιδιαίτερα το Λονδίνο, όπου πολλοί θέλουν να βάλουν τέλος στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στη Βρετανία.

Επίσης το νομοσχέδιο του Brexit θα πρέπει να περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, προβλέψεις για στοιχεία εκτός ισολογισμού, ενδεχόμενες υποχρεώσεις και άλλα έξοδα που θα προκύψουν άμεσα ως αποτέλεσμα της αποχώρησης. Αυτό, σημειώνει το Reuters, μπορεί να ανεβάσει τον «λογαριασμό» πάνω από τα 60 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ταγιάνι: Θα απαιτούνταν συμφωνία των υπόλοιπων μελών

Ο Αντόνιο Ταγιάνι διευκρίνισε ότι η ακύρωση του Brexit θα προϋπέθετε την πλήρη στήριξη των άλλων χωρών-μελών.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Ολα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Brexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ