Τερέζα Μέι: «Ιστορική στιγμή χωρίς πισωγύρισμα» η ενεργοποίηση του Brexit - iefimerida.gr

Τερέζα Μέι: «Ιστορική στιγμή χωρίς πισωγύρισμα» η ενεργοποίηση του Brexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σύμφωνα με τη βούληση του λαού το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια ιστορική στιγμή και δεν μπορεί να υπάρξει πισωγύρισμα». Μ’ αυτά τα λόγια η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απ’ το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου την επισημοποίηση του διαζυγίου της χώρας της από την ΕΕ.

Τώρα είναι η ώρα για να ενωθεί η Βρετανία και να διασφαλίσει ότι θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την επίσημη ενεργοποίηση του Brexit.

Επεσήμανε ότι θέλει μια «νέα, ειδική και βαθιά εταιρική σχέση με την ΕΕ». «Ίσως τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, ο κόσμος χρειάζεται τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης- αξίες που συμμερίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο», την ώρα που βουλευτές της αντιπολίτευσης ξεσπούσαν σε χάχανα σχολιάζοντας ειρωνικά πώς συνδυάζει η συντηρητική πρωθυπουργός όλα αυτά με το Brexit και την υποστήριξή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

«Τώρα είναι η ώρα για να ενωθούμε εδώ (στο κοινοβούλιο) και σε όλη τη χώρα για να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και για το καλύτερο δυνατό μέλλον για όλους μας», είπε η πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή», συνέχισε, τονίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρξει "πισωγύρισμα". Παραδέχτηκε όμως ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν «συνέπειες» από την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Υπογράμμισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η τύχη των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο ΗΒ αλλά και ότι θέλει να σφυρηλατήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την ΕΕ όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας.

Η αποχώρηση απ’ την ΕΕ σηματοδοτεί μια μοναδική ευκαιρία για το Ηνωμένο Βασίλειο κι αυτή η γενιά έχει την ευκαιρία να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον, είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι θέλει η χώρα της να αναδυθεί «ισχυρότερη, πιο δίκαιο, πιο εξωστρεφής παρά ποτέ» απ’ αυτή τη διαδικασία. Να αποτελέσει μαγνήτη για τους ταλαντούχους, να γίνει μια «παγκόσμια» Βρετανία.

Η Τερέζα Μέι είπε ότι με την αποχώρηση απ’ την ΕΕ οι νόμοι που θα ισχύουν στη χώρα της θα θεσπίζονται σ’ αυτήν.

Επιβεβαίωσε ότι η Βρετανία δεν θα προσπαθήσει να «ψωνίσει αλά καρτ» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ότι τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ θα είναι απ’ τις πρώτες προτεραιότητες, ότι δεν θέλει απλώς να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να οικοδομήσει πάνω σ’ αυτά.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ