Σύμπραξη και εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα για τις μονάδες της ΔΕΗ προωθεί η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σύμπραξη και εταιρειών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα για τις μονάδες της ΔΕΗ προωθεί η κυβέρνηση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμμετοχή εταιρειών του ευρύτερου Δημοσίου τομέα στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ είναι το μοντέλο που απ’ ότι φαίνεται επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό αν οι δανειστές θα συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η αποδοχή της πώλησης αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες και υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι η τακτική που ακολουθείται, όπως προέκυψε και από τις δηλώσεις που είχε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, εταιρειών όπως τα ΕΛΠΕ, ΕΛΤΑ ή οι και οι περιφέρειες.

Εξάλλου το γερμανικό μοντέλο, στο οποίο παρέπεμψε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης αφορά σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, με τη συμμετοχή φορέων τοπικών κοινωνιών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, είναι πλέον δεδομένη. Αυτό που ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι το ποιες μονάδες θα πουληθούν και αν σε αυτές- στην πρώτη φάση-θα συμπεριλαμβάνονται μόνο οι λιγνιτικές ή και σύχγρονες υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η πώληση των μονάδων θα γίνει σε ένα ή δύο πακέτα ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν τα market test, δηλαδή η έρευνα αγοράς για το ενδιαφέρον που μπορεί να εκδηλώσουν οι επενδυτές. Αυτό θεωρείται ένα από τα πιο κομβικά σημεία, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα. Με βάση το ενεργό λιγνιτικό δυναμικό σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 14 μονάδες ισχύος 3673MW, που σημαίνει ότι θα διατεθούν περί τα 1500MW ενώ τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ έχουν ισχύ άνω των 3000MW.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΗ λιγνιτικές μονάδες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ