Live από τη Βουλή: Η συζήτηση για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά - iefimerida.gr

Live από τη Βουλή: Η συζήτηση για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δείτε απευθείας τη συζήτηση για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης σε σχέση με τα εξοπλιστικά.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.

Παρασκευόπουλος: Σήμερα η Βουλή και το πολιτικό σύστημα δίνουν εξετάσεις

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», εξήγησε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου.

Στην Ολομέλεια που ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Παρασκευόπουλος έσπευσε να αποδώσει μείζονα σημασία στη στάση που θα τηρήσει σήμερα η Βουλή.

Ο πολιτικός κόσμος δίνει εξετάσεις

«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα, συζητώντας μια πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, εξετάσεις δεν δίνουν μόνον οι ερωτώντες βουλευτές ή η κυβέρνηση, δίνει και η Βουλή και δίνει και ο πολιτικός κόσμος της χώρας στο σύνολό του», είπε ανοίγοντας την ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Αυτό συμβαίνει επειδή για την οικονομική κρίση η οποία μας μαστίζει, ο ελληνικός λαός έχει αναζητήσει αίτια και εντός και εκτός», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι ο λαός αναζητά αίτια για υποθέσεις διαφθοράς και για σκάνδαλα που συνέβαλαν στη δημιουργία των ελλειμμάτων.

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν πολίτες που για τη διαφθορά κατακρίνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, φαινόμενο πολύ επικίνδυνο διότι έτσι απαξιώνεται το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αυτό συνιστά μια στάση αντιδημοκρατική και αυταρχική και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου, πρέπει να συμβάλλει σήμερα στη Βουλή.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι κατηγορούμενος, είναι ύποπτος

«Όχι δεν πρόκειται να αναφερόμαστε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εμείς τουλάχιστον, στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, σαν να πρόκειται για ένοχο. Στο στάδιο αυτό υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Θα αναφερθούμε στο πρόσωπο του πρώην υπουργού ως πρόσωπο υπόπτου και οι υποψίες μπορεί να γίνουν βεβαιότητα ενοχής μετά από κρίση και καταδίκη», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος για τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Γιάννο Παπαντωνίου.

Το ενδεχόμενο παραγραφής

Εκ προοιμίου, ο κ. Παρασκευόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας: «Όχι δεν θα κατακρίνουμε το θεσμό, το ίδιο το Σύνταγμα, για την εξάλειψη του αξιοποίνου του εγκλήματος της απιστίας. Βεβαίως είναι προβληματική η διάταξη του Συντάγματος και χρειάζεται αναθεώρηση. Το θέμα είναι όμως ότι σημαντική ευθύνη υπήρχε και για την εφαρμογή της διάταξης αυτής που οδήγησε στην εξάλειψη του αξιοποίνου. Εδώ ο δικομματισμός στην Ελλάδα έδωσε την εντύπωση ότι τα δύο κόμματα επιμένουν να υπάρξει μια εξάλειψη του αξιοποίνου και να μη στοιχειοθετηθούν ευθύνες για βασικά εγκλήματα που στοιχειοθέτησαν τη διαφθορά στη χώρα μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης για το ενδεχόμενο παρέλευσης της αποσβεστικής προθεσμίας και της παραγραφής του βασικού εγκλήματος, ότι η νομολογία δέχεται πως υπάρχουν περιθώρια να μπορεί να συνθέσει έγκλημα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο μέτρο που στη συνέχεια ακολούθησαν πράξεις νομιμοποίησης ενός περιουσιακού οφέλους.

Ως προς το κεντρικό περιεχόμενο της πρότασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μνεία στις έξι ογκώδεις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν προμήθειες όπλων και αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ανέφερε ότι η ζημία για το Δημόσιο από την πλημμελή κακή εφαρμογή των συμβάσεων αυτών ανέρχεται, αν αθροιστεί, σε ένα ποσό που μετριέται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκε ότι στις δικογραφίες δεν γίνεται λόγος για χειροπιαστή δωροδοκία ή σε κάποιο άλλο λόγο από τον οποίο να προκύπτει χειροπιαστά ή με αποδείξιμο τρόπο η πρόκληση περιουσιακού οφέλους υπέρ ενός συγκεκριμένου προσώπου. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, η νομολογία έχει κατ' επανάληψη δεχθεί ότι στο έγκλημα της απιστίας, όταν αυτό έχει προκαλέσει ζημία στα συμφέροντα του Δημοσίου, αυτή αρκεί ως βασικό έγκλημα για την προσπάθεια αναζήτησης ευθυνών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στη συνέχεια.

ΑΝΕΛ: Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν τι συνέβη με τα εξοπλιστικά

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων (σ.σ. υπογράφουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση προανακριτικής) Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα άρθρο προκλητικό που έχει εξοργίσει τους πολίτες γιατί κάθε φορά που η δικαιοσύνη έφτανε σε κάποιον πολιτικό, κάτι γινόταν και το αδίκημα παραγραφόταν. «Για παράδειγμα η απιστία πιθανώς να έχει παραγραφεί. Δεν παραγράφεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να σημειώσει πάντως ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε Έλληνα πολίτη. «Η λέξη ρεβανσισμός και ρεβανσιστική διάθεση δεν πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτή την αίθουσα γιατί είναι ό,τι χειρότερο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» και προσέθεσε ότι η έρευνα που έκαναν οι εισαγγελείς διαφθοράς ανακάλυψε σημαντικά πράγματα κατά τη διερεύνηση του Άκη Τσοχατζόπουλου καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς κουμπάρου του εναγόμενου πρώην υπουργού ποσά που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς ενώ στη λίστα Λαγκάρντ βρέθηκε 1,3 εκατ. σε λογαριασμό της συζύγου του εναγόμενου υπουργού. Υπογράμμισε επίσης ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για ψεύτικο πόθεν έσχες το 2009 και μπορεί και άλλες τέτοιες δηλώσεις να μην είναι ειλικρινείς.

ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η διαδικασία εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες, του πρώην υπουργού Άμυνας, επί ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου για έξι υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση για τη διερεύνηση των 6 υποθέσεων που αφορούν την υπουργία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η κυβέρνηση, όταν βλέπει σημαντική διαρροή των ψήφων της με τον ελληνικό λαό να ταλανίζεται από την πολιτική της, με βόμβες κρότου λάμψης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις», σημείωσε και προσέθεσε:

«Οι υπογραφές του κ. Παπαντωνίου, καθώς και πράξεις και παραλείψεις στελεχών που συγκροτούσαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούν σκιές και πρέπει πράγματι να διερευνηθεί η υπόθεση αυτή, και όσοι διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Η ΝΔ με νηφαλιότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία ζητώντας, όπως το κάνει διαχρονικά, να χυθεί άπλετο φως».

Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ο κ. Δαβάκης μίλησε για τέσσερις αρχές με τις οποίες προσεγγίζει την πρόταση:

Την αρχή της διαφάνειας, που αποτελεί, όπως είπε, σημαντική προϋπόθεση νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, την προστασία του δημόσιου χρήματος, την προστασία του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων και της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και την προστασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαβάκης, από τις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή είναι εμφανές ότι είναι αναγκαία και χρειάζεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αδικήματα, σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, όπως είπε, οι ποινικές ευθύνες αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για συγκεκριμένες πράξεις.

«Είναι λυπηρό να παράγονται γενικεύσεις σε περίοδο με ιδιαίτερες εντάσεις και προβλήματα για τη χώρα» τόνισε, ενώ έκανε λόγο για ζοφερό σκηνικό που προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη θετική μας ψήφο η οποία συνοδεύεται από την αμετάκλητη δέσμευσή μας για αυστηρή τήρηση των κανόνων και προστασία της Επιτροπής. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει η σημαντική αυτή διαδικασία να μετατραπεί σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών», κατέληξε ο κ. Δαβάκης τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να υπάρξει κοινό πόρισμα.

«Ναι» του ΚΚΕ για σύσταση επιτροπής -Βολές κατά της Χρυσής Αυγής

«Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν έχει καν το ηθικό ανάστημα να αναφέρεται στη δράση του Μπελογιάννη και του ΚΚΕ. Όταν αυτός πολεμούσε τους ναζί κατακτητές, αυτοί ήταν αυτοί που συνεργάστηκαν μαζί τους, φορούσαν κουκούλες και έστελναν αγωνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα. Δεν μπορούν ακόμα να χωνέψουν την ήττα του φασισμού από τον Κόκκινο Στρατό», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής απαντώντας στην επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής νωρίτερα στην Ολομέλεια.

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Για τις υποθέσεις που θα τεθούν στην έρευνα της προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Βαρδαλής είπε ότι «δεν είναι παρά ένα απλό σύμπτωμα μιας πραγματικά σκανδαλώδους και διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα –και της σημερινής. Μιας πολιτικής που εδώ και δεκαετίες σημαίνει ότι οι προμήθειες πολεμικού υλικού για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν εξυπηρετεί, όπως θα έπρεπε, αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση των συνόρων, αλλά σε σημαντικό βαθμό είναι προσανατολισμένες στις απαιτήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη υπηρέτησης των ΝΑΤΟϊκών σχεδίων».

«Η Ελλάδα είναι 10η χώρα στις εξοπλιστικές δαπάνες», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «μέσω των αντισταθμιστικών οι πολεμικές βιομηχανίες εξαγοράζουν, διαφθείρουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη και να είναι πιο ανταγωνιστικές από τους αντιπάλους τους».

Ο Σάκης Βαρδαλής υπενθύμισε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ και τις προτάσεις του για τον περιορισμό των φαινομένων της διαφθοράς, δηλαδή, την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιριών, την κατάργηση κάθε είδους απορρήτου (τραπεζικού, εταιρικού κ.λπ.), την απαγόρευση των λεγόμενων off shore εταιριών κ.λπ.

ΔΗΣΥ: Επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν αδικήματα του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».

Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».

Ο κ. Παπαθεοδώρου κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «τελευταία υποδύεται πολλούς ρόλους και σήμερα εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης» και επιτέθηκε συνολικά στη συγκυβέρνηση στην οποία καταλόγισε ότι «επιλέγει διαφάνεια «αλά κάρτ» και «εξεταστικές με διακριτική διαχείριση πολιτικών περιόδων».

«Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων».

«Εμείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διεκδικούμε διαφάνεια παντού. Να έρθει η αλήθεια στο φως για όλα, χωρίς να βρίσκονται πρόσωπα στο απυρόβλητο, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις. Εσείς μέσα από νομικούς υπερβατισμούς και υπερβατική αιτιολογία προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη πρότασή σας, για να σπρώξετε τον πολιτικό χρόνο που πιέζει, προς το καλοκαίρι, όπου εκεί θα ανακαλύψει ο λαός τα επιτεύγματα των διαπραγματεύσεών σας» κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Ενωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον μακριά από την αξιολόγηση

Τη θετική τοποθέτηση της Ένωσης Κεντρώων στη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «όσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η παραγραφή των αληθινών ευθυνών γίνεται εύκολα και γρήγορα».

Ο κ. Σαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από το εθνικά κρίσιμο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης, που κατέθεσαν και το αίτημα για προανακριτική, δεν έχουν καν διαβάσει τις δικογραφίες για την υπόθεση.

Θετικό το Ποτάμι

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο. Εμείς μιλάμε συνέχεια για θεσμική διασφάλιση και θωράκιση, υποστηρίζουμε τις Ανεξάρτητες Αρχές και το ότι η κρατική μηχανή πρέπει να λειτουργεί με ενοποιημένες διαδικασίες και όχι με συνεχείς εξαιρέσεις που αφήνουν περιθώρια κακοδιαχείρισης». Αυτό ανέφερε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, δίνοντας το στίγμα του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας. «Η απάντηση θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της νομικής τεκμηρίωσης της παραπομπής» εκτίμησε ο ίδιος και επισήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο. Αιτιολόγησε επ' αυτού πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικές ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες, εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν υπάρχει ποινικό σκέλος. Για την ύβρι που διαπράττεται επιβάλλεται η κάθαρση που πρέπει να υπάρξει από μας, ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στη νέμεση της κοινής γνώμης», είπε ο κ. Δανέλης. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή η εδραίωση της οσμής διαπλοκής που μόνο θύμα έχει τον κοινοβουλευτισμό και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες».

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να προστατευθεί από την κοινή πεποίθηση που επικρέμαται σαν σκιά και θέλει την πολιτική ελίτ να επιδίδεται σε ένα ατέλειωτο πάρτι διαφθοράς», σημείωσε και επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του να αλλάξει, τόσο τον ρόλο, όσο και τη λειτουργία της Ειδικής Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, «να πάψουμε να λειτουργούμε νομιμοποιητικά στις αποφάσεις των υπουργών και του ΚΥΣΕΑ».

«Αν δεν μαζέψουμε θεσμικά τον όλο τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, αφήνουμε το πεδίο ανοιχτό και δημιουργούμε τις συνθήκες για τις επόμενες προανακριτικές», κατέληξε ο κ. Δανέλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή εξεταστική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ