«Γιατί με συλλάβατε; -Ισως σκότωσες τον Κένεντι»: Η περιπέτεια Αμερικανού ρεπόρτερ στη διαδήλωση στη Μόσχα - iefimerida.gr

«Γιατί με συλλάβατε; -Ισως σκότωσες τον Κένεντι»: Η περιπέτεια Αμερικανού ρεπόρτερ στη διαδήλωση στη Μόσχα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σήκωσα το τηλέφωνό μου για να βγάλω μια φωτογραφία, όταν ξαφνικά η αστυνομία άρχισε να συλλαμβάνει διαδηλωτές. Πριν προλάβω να τους φωτογραφίσω, δύο στιβαρά μπράτσα με άρπαξαν».

Ο Αλεκ Λουν, Αμερικανός δημοσιογράφος που συνεργάζεται με τον Guardian, κάλυπτε τη διαδήλωση κατά της διαφθοράς στη Μόσχα την Κυριακή. Αλλά κατέληξε σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας και κρατήθηκε για ώρες. Ηταν ανάμεσα στους εκατοντάδες που συνελήφθησαν την Κυριακή, σε διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία. Την ίδια τύχη είχε και ο πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Λουν κατέληξε στο τμήμα και τον άφησαν ελεύθερο έπειτα από 5,5 ώρες. Οσο για το γιατί συνελήφθη; Ισως να τον βάρυνε η κατηγορία της δολοφονίας του Κένεντι, όπως του απάντησε με σαρκασμό ένας Ρώσος αστυνομικός.

«''Είμαι ξένος δημοσιογράφος'' επαναλάμβανα στα ρωσικά. ''Ανοιξε πιο πολύ τα πόδια σου'', ήταν το μόνο που μου είπε ο αστυνομικός ενώ με έσπρωχνε μέσα στο φορτηγάκι και άρχισε να μου κάνει σωματική έρευνα», περιγράφει ο Λουν στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, για την περιπέτεια που έζησε.

I took a photo of police detaining a guy at @navalny protest so they detained me as well even though I repeatedly said I was a journalist pic.twitter.com/vbsZF7CTtl

Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ναβάλνι το μεσημέρι της Κυριακής και συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας απαντήσεις για τις καταγγελίες ότι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει φτιάξει μία απίστευτη περιουσία, με επαύλεις, γιοτ, ακόμη και έναν αμπελώνα, με χρήματα που έλαβε από μερικούς από τους πιο πλούσιους Ρώσους.

«Κρατήθηκα για 5,5 ώρες και με άφησαν ελεύθερο, όμως πολλοί άλλοι δεν ήταν τόσο τυχεροί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 500 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα, αλλά το OVD Info υποστηρίζει ότι έγιναν πάνω από 1.000 προσαγωγές και τουλάχιστον 120 άτομα διανυκτέρευσαν σε κελιά. Οι κατηγορίες σε βάρος μου αποσύρθηκαν όταν παρενέβη το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά εκατοντάδες άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βάρος τους», γράφει ο Λουν.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο Ναβάλνι συνελήφθη σχεδόν μόλις εμφανίστηκε στη συγκέντρωση και τον έβαλαν σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν «Αφήστε τον», «Ντροπή» και «Ο Πούτιν είναι κλέφτης», όπως περιγράφει. Μόλις τον πήραν από εκεί, ο Λουν μιλούσε με έναν από τους διαδηλωτές, όταν άκουσε έναν αστυνομικό να φωνάζει «Ας πιάσουμε δουλειά». Αμέσως, μία ομάδα ενστόλων άρχισε να αρπάζει κόσμο, ανάμεσά τους και τον δημοσιογράφο.

Μέσα στο όχημα στο οποίο τον έβαλαν, έδειξε στους αστυνομικούς τη διαπίστευσή του από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και τους είπε ότι ήταν εκεί για να κάνει τη δουλειά του. Οταν άρχισε να καταγράφει τη σκηνή με το κινητό του, του το πήραν.

«Τις επόμενες 2 ώρες το όχημα πήγαινε πάνω-κάτω, παραλαμβάνοντας περισσότερους ανθρώπους. Ανάμεσά τους ένας 15χρονο, που κατά τα φαινόμενα είχε σπασμένη μύτη, από αστυνομική μπότα όπως είπε», γράφει ο Λουν.

I started taking a video in the paddy wagon after being detained at @navalny protest in Moscow. Police immediately confiscated my phone pic.twitter.com/xLji1toOyi

«Μετέφεραν 17 από εμάς σε ένα αστυνομικό τμήμα έξω από τη Μόσχα και μας έβαλαν σε μία μικρή αίθουσα. Μου έδωσαν πίσω το τηλέφωνό μου. Σε ένα μακρύ τραπέζι, αστυνομικοί κάτω από ένα πορτρέτο του Πούτιν ψιθύριζαν μεταξύ μας, προσπαθώντας να γράψουν αναφορές με τις κατηγορίες εναντίον μας. ''Μπορεί να κατηγορείσαι ότι σκότωσες τον Κένεντι'', μου είπε σαρκαστικά ο επικεφαλής, όταν τον ρώτησα για ποιο λόγο συνέλαβαν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο», περιγράφει ο Λουν.

«Κάποιοι άρχισαν να μιλούν για απίθανες αποδείξεις σε βάρος μας. Ενας ψευδώς είπε ότι φώναζα συνθήματα. Τελικά κατηγορήθηκα, όπως πολλοί, γιατί έκανα διαδήλωση χωρίς άδεια και με άφησαν ελεύθερο. Εχω δει πολλές αδικαιολόγητες συλλήψεις και δίκες- φάρσα στα 6 χρόνια που κάνω ρεπορτάζ στη Ρωσία. Αλλά σοκαρίστηκα με το πόσο σκληρά συνέλαβε η αστυνομία κάποιους ειρηνικούς διαδηλωτές και έναν ξένο δημοσιογράφο σε αυτή την περίπτωση, παρότι δεν υπήρχε κίνδυνος επεισοδίων», γράφει ο Λουν.

Στο άρθρο του, ο Αμερικανός καταλήγει ότι οι μαζικές συλλήψεις της Κυριακής δείχνουν ότι μετά την πατριωτική ευφορία για την Κριμαία, η ρωσική κυβέρνηση ανησυχεί πάλι για το κίνημα κατά της διαφθοράς το οποίο ενισχύεται, πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Και καταλήγει με κάτι που του είπε ο Αλμπερτ Κομισάροφ, ένας μηχανικός που τον συνέλαβαν την Κυριακή επειδή ήταν περαστικός από το σημείο στο οποίο έγινε η διαδήλωση. «Την επόμενη φορά, θα διαδηλώσω κι εγώ», του δήλωσε. «Σήμερα υπήρξε υπερβολική και αδικαιολόγητη βία. Το καθεστώς προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει όλους, όχι μόνο εκείνους που το πολεμούν».

Φωτογραφία: Twitter

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μόσχα συλλήψεις Αλεκ Λουν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ