Με Τζίμη Πανούση και Καμεράτα στην Επίδαυρο το Εθνικό -Προγραμματισμός & πεπραγμένα - iefimerida.gr

Με Τζίμη Πανούση και Καμεράτα στην Επίδαυρο το Εθνικό -Προγραμματισμός & πεπραγμένα

φωτογραφίες αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου επέλεξε το Εθνικό Θέατρο, για έναν μικρό απολογισμό του χειμώνα αλλά και μία παρουσίαση σε αυτά που έρχονται, μακρυά από τις πομπώδεις συνεντεύξεις τύπου.

Χαλαρά σε μεζεδοπωλείο στα Εξάρχεια, υπό τους ήχους των Buena Vista Social Club, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός δέχτηκε τους δημοσιογράφους για μία κουβέντα για τα πεπραγμένα αλλά και τις παραστάσεις του καλοκαιριού και της νέας σεζόν.

«Οι παραστάσεις μας πήγαν από καλά έως πολύ καλά» ανέφερε ο Στάθης Λιβαθινός, σημειώνοντας τη δύσκολη συγκυρία για όλους, εκεί όπου το Εθνικό επιθυμεί να βρεθεί στην αιχμή των πραγμάτων και να μην προδώσει τον χαρακτήρα του.

«Δεν θέλουμε να παίζουμε παιχνιδάκια με πολιτικούς» σημείωσε ο Στάθης Λιβαθινός τονίζοντας πως επιθυμία, είναι να βλέπουν τις παραστάσεις του Εθνικού, να τους ακούνε και να τους λογαριάζουν.

Με Τζίμη Πανούση και Καμεράτα στην Επίδαυρο το Εθνικό -Προγραμματισμός & πεπραγμένα  | iefimerida.gr 0

«Δεν παραλάβαμε καμμένη γη»
«θα πρωτοτυπήσω» είπε με χαμόγελο ο Στάθγης Λιβαθινός λέγοντας «δεν παραλάβαμε καμμένη γη» ωστόσο τα οικονομικά δεν είναι εύκολα.
Η επιχορήγηση έχει μειωθεί στο μισό, μιλάμε για ποσό 6 εκατ. ευρώ το οποίο ουσιαστικά πάει σε μισθούς, με μόνο το 5 με 10% να αφορά στο καλλιτεχνικό μέρος.

Βγάζουν οι παραγωγές τα έξοδά τους;
Είναι μία εύλογη ερώτηση. Παρότι πολλές από τις παραστάσεις, όπως και η Νέα Σκηνή είναι μονίμως sold out, τα τελευταία χρόνια οι εισπράξεις του Εθνικού, είναι χαμηλότερες γιατί είναι φθηνά τα εισιτήρια.
Για παράδειγμα την πρώτη Τετάρτη μετά από κάθε κάθε πρεμιέρα το εισιτήριο είναι 5 ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη 13 ευρώ και τα περισσότερα στα 15 ευρώ, κάτι που όπως και να χει, μειώνει τα έσοδα.

Δύο παραγωγές σε Επίδαυρο και περιοδεία
Δυο οι προτάσεις του Εθνικού για το καλοκαίρι, παραστάσεις που θα περιοδεύσουν και ανά την Ελλάδα.
Το Εθνικό θέατρο έκανε μία παραγγελία στον Νίκο Κυπουργό να γράψει μία σύγχρονη θεατρική όπερα πάνω στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου θα συμπράξει με τον μοναδικό Τζίμη Πανούση, σε μία παράσταση με πολλούς συντελεστές που θα σκηνοθετήσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.
Η «Άλκηστις» του Ευριπίδη είναι η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού μία παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου με την Μαρία Κίτσιου στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Χορηγίες
«Το κυνήγι των χορηγών συνεχίζεται αμείωτο». Ο Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωσε την άμεση μεταφορά της Σχολής Θεάτρου του Εθνικού στο Σχολείον της Πειραιώς με πρόθεση του Ιδρύματος Λάτση να αναλάβει το έργο, ενώ αφιερωμένη στους μικρούς θεατές θα είναι η νέα σκηνή του ΡΕΞ στο ισόγειο, το οποίο θα ανακατασκευαστεί με τη συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση.

Συμβάσεις ηθοποιών
«Τα συμβόλαια δεν είναι αυτοσκοπός, δεν καθιστούμε δημοσίους υπαλλήλους» τόνισε ο Στάθης Λιβαθινός αναφερόμενος στη σύμβαση/φόρμουλα που υπογράφει του Εθνικό με τον ΣΕΗ, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού.
Οι συμβάσεις των ηθοποιών θα αφορούν σερ 5μηνα, 6μηνα, και 8μηνα συμβόλαια, ώστε να εξυπηρετούνται και οι καλλιτέχνες και το πρόγραμμα του θεάτρου.

Νέα σεζόν με Γιώργο Κιμούλη για πρώτη φορά στο Εθνικό
Τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο ρεπερτόριο της θεατρικής σεζόν 2017-2018, ωστόσο ο Στάθης Λιβαθινός, έδωσε μία ιδέα για το πού προσανατολίζεται.

«Προγραμματίζουμε όσα μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε. Η χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με επαναλήψεις παραστάσεων που έκαναν ουρές και άφησαν κόσμο έξω, όπως το «Στέλλα κοιμήσου» ενώ θα «ανέβει» και ένα έργο από την πλατφόρμα νέων Ελλήνων συγγραφέων που παρουσιάστηκε με επιτυχία φέτος.
Στα του χειμώνα, και μετά από συζητήσεις ενός χρόνου, ο Γιώργος Κιμούλης πατάει για πρώτη φορά το σανίδι του Εθνικού στο «Ψηλά απο τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλλερ που θα σκηνοθετήσει η Νικαίτη Κοντούρη.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης δοκιμάζεται ως Πεερ Γκιντ τόσο στην σκηνοθεσία όσο και στον απαιτητικό ρόλο του ήρωα του Ιψεν, ενώ ο Στάθης Λιβαθινός θα σκηνοθετήσει ένα έργο που αγαπά πολύ, την τραγωδία «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ.

Ο Στάθης Λιβαθινός βαδίζει με ένα θέατρο «συνόλου» όπως το χαρακτηρίζει. «Το 'σύνολο' με εκφράζει για το θέατρο, αλλά και πολιτικά δεν με χαλάει» ανέφερε, καταλήγοντας, «Εμείς δίνουμε καύσιμο για να λειτουργήσει το Εθνικό τα επόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ