Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών - iefimerida.gr

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν ένα κυριακάτικο απομεσήμερο του Μαρτίου του 2011, όταν το iefimerida.gr είδε για πρώτη φορά το φως του ελληνικού διαδικτύου.

Κανείς μας δεν ήξερε τότε τις δυσκολίες, τις χαρές, τις πίκρες, τις απογοητεύσεις, τις επιτυχίες και τα στραβοπατήματα που θα βρίσκαμε μπροστά μας μέχρι να σταθούμε οριστικά στα πόδια μας.

Είναι περιττό να προσθέσω ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστεψαν στην επιτυχία ενός ανεξάρτητου ιστότοπου που θα προσπαθούσε να καταγράψει με νηφαλιότητα και μαχητικότητα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε. Οι περισσότεροι προεξοφλούσαν την αποτυχία του και έβαζαν στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει.

Έξι χρόνια μετά, το iefimerida.gr βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναγνωσιμότητας (και αναγνωρισιμότητας) του ελληνικού internet, με κοντά 4.000.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα να διαβάζουν τις ειδήσεις μας κάνοντας πάνω από 70.000.000 pageviews.

Σήμερα, το iefimerida.gr απασχολεί πάνω από 50 εργαζόμενους, η εταιρεία που το «εκδίδει» είναι κερδοφόρα τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία του site και το προστατεύει από οποιεσδήποτε πιέσεις και την αυτολογοκρισία.

Τον Ιούλιο του 2016 «εξέδωσε» το bovary.gr, ένα site για γυναίκες που ήδη γνωρίζει επιτυχία, σκαρφαλώνοντας και αυτό στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας του.

Μέσα στο 2017 ετοιμάζουμε ένα site για άνδρες και είμαστε σε ένα στάδιο προχωρημένων συζητήσεων για να συνεργαστούμε με έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους του πλανήτη.

Τα έξι αυτά χρόνια ζήσαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της ελληνικής βιομηχανίας των ΜΜΕ χωρίς να έχουμε δει ακόμα την επόμενη μέρα.

Το βέβαιο είναι ότι στο μέλλον το internet θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των Ελλήνων, αλλάζοντας πλήρως και εκ βάθρων τις αναγνωστικές συνήθειες στη χώρα.

Εμείς θα παραμείνουμε σταθερά προσανατολισμένοι στις αξίες, τις αρχές και τη δεοντολογία που θέσαμε από την αρχή.

Θα παραμείνουμε ανεξάρτητοι και μαχητικοί και θα λογοδοτούμε μόνο στους αναγνώστες μας!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μας στηρίζουν και μας εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια!


6 ΧΡΟΝΙΑ iefimerida.gr
Γράφουν (με αλφαβητική σειρά): Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Βούτσης, Φώφη Γεννηματά, Όλγα Γεροβασίλη, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Θεοδωράκης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιάννης Μπέζος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Παγουλάτος, Νίκος Παππάς, Γιάννης Πρετεντέρης, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Σταμάτης, Αλέκος Φασιανός, Σταμάτης Φασουλής, Χρήστος Χωμενίδης

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 0

Ευάγγελος Βενιζέλος - Πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Ζούμε την κυριαρχία του internet»

Η έντονη διεθνής συζήτηση για το Διαδίκτυο ως θερμοκήπιο των fake news και της post truth ίσως μας κάνει να ξεχνάμε το παγκόσμιο τοπίο της ενημέρωσης πριν την ανάπτυξη του Διαδικτύου και την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η μετάβαση από το ένα περιβάλλον στο άλλο προϋπέθετε μια πυκνή σειρά από κινήσεις που δεν ήταν ούτε εύκολες ούτε αυτονόητες όταν έγιναν. Μια από αυτές ήταν η εμφάνιση επαγγελματικά οργανωμένων μέσων ενημέρωσης που είναι πρωτογενώς ηλεκτρονικά, δηλαδή δεν αποτελούν μετεξέλιξη ή ψηφιακή έκδοση ενός συμβατικού-έντυπου Μέσου. Βασισμένα στην ευελιξία, την αμεσότητα και την ταχύτητα του Διαδικτύου, τα νέα ηλεκτρονικά μέσα κυριάρχησαν πολύ γρήγορα με πρωτότυπη αρθογραφία και δικά τους ρεπορτάζ. Βασιζόντουσαν, άλλωστε, τόσο στη μακρά εμπειρία των πρακτορείων ειδήσεων, των εφημερίδων, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, όσο και στη διάχυτη και ανοργάνωτη ζωντάνια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα έξι χρόνια που πέρασαν από την εμφάνιση του iefimerida.gr είναι τα χρόνια κατά τα οποία η ελληνική κοινωνία βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, που έγινε με ακραίο τρόπο αντιληπτή το 2009-2010, τα χρόνια της δοκιμασίας και της μερικής ανατροπής του πολιτικού συστήματος, τα χρόνια της δύσκολης δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, τα χρόνια της εύκολης αντιμνημονιακής δημαγωγίας, της ανέξοδης επαγγελίας και της δραματικής διάψευσης, τα χρόνια μιας μεγάλης ιστορικής άσκησης αυτογνωσίας για την ελληνική κοινωνία που ψάχνει ταυτότητα και προσανατολισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τα χρόνια στα οποία μια ΕΕ και μια Ευρωζώνη κατασκευασμένη για φυσιολογικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης προσπαθεί να αποκτήσει μηχανισμούς οικονομικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κρίσεων. Είναι διεθνώς τα χρόνια της Αραβικής Άνοιξης και της διάψευσής της, του νέου κύματος πολέμων στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή, των νέων μορφών τρομοκρατίας που καθιστούν επιτακτικό το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας στην Ευρώπη όπως και στις ΗΠΑ, τα χρόνια της κρίσης στην Ουκρανία και τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας, τα χρόνια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, τα χρόνια που τροφοδότησαν τον εθνικολαϊκισμό.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στις αλλεπάλληλες ψηφιακές εκδόσεις του iefimerida.gr, μαζί με σχόλια, αναλύσεις, παρεμβάσεις και όλα τα άλλα που συγκροτούν το ψηφιακό σώμα μιας περιόδου που απέδειξε ότι η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ. Ότι -δυστυχώς ή ευτυχώς- τίποτα δεν είναι οριστικό χωρίς υπεράσπιση. Και αυτό αφορά πρωτίστως τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό μοντέλο ζωής.

Οι άνθρωποι του iefimerida.gr έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι για αυτό που πέτυχαν, αλλά και έτοιμοι να ακολουθήσουν τους προκλητικούς ρυθμούς της ψηφιακής ενημέρωσης.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 1



Νίκος Βούτσης - Πρόεδρος της Βουλής

«Συνεχίστε με συνέπεια και σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία»

Eύχομαι μακροημέρευση στο ενημερωτικό σας site, επ’ ωφελεία τόσο των πολιτών που αναζητούν στο νέο αναπτυσσόμενο ηλεκτρονικό πεδίο την ενημέρωσή τους όσο και των εργαζομένων στον ευαίσθητο χώρο του Τύπου, που δοκιμάζεται από μεγάλη ανεργία και περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων. Εύχομαι, επίσης, να συνδράμετε με την εμπειρία σας στο να διαμορφωθεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο γι’ αυτόν τον τομέα, μακριά από τις παθογένειες που κληροδότησε τις τελευταίες δεκαετίες το αντίστοιχο πλαίσιο για την ιδιωτική τηλεόραση και να συνεχίσετε την πορεία σας με συνέπεια και σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία, ακολουθώντας τις αξίες και τις αρχές που πρέπει να πρεσβεύει η λειτουργία και του ηλεκτρονικού Τύπου σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο και σημαντικό τομέα.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 2



Φώφη Γεννηματά - Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Μας ενημερώνετε γρήγορα και αξιόπιστα»

Για τα 6 χρόνια λειτουργίας του iefimerida, εύχομαι να έχετε πάντα επιτυχίες. Η αμεσότητα της ενημέρωσης, τα εμπεριστατωμένα ρεπορτάζ, η ευκολία πρόσβασης από υπολογιστή και κινητό κάνουν όλους εμάς του αναγνώστες του iefimerida να ενημερωνόμαστε γρήγορα και αξιόπιστα.

Εύχομαι καλή συνέχεια, με αντοχή και επιμονή στη δημοσιογραφική δουλειά. Είμαι βέβαιη πως θα συνεχίσετε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική την προσπάθειά σας, για αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 3


Όλγα Γεροβασίλη - Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

«Φέρατε νέο αέρα στα δημοσιογραφικά πράγματα»

Σε μια εποχή που η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση είναι αναγκαία όσο ποτέ, η δημοσιογραφία καλείται να αναδείξει την αλήθεια στον δημόσιο λόγο.

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τότε που ο ειδησεογραφικός ιστότοπος iefimerida επιχείρησε με επιτυχία να φέρει έναν νέο αέρα στα δημοσιογραφικά πράγματα του Διαδικτύου. Βασισμένο σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και φιλοξενώντας νέες δημοσιογραφικές πένες, το iefimerida έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του αναγνωστικού κοινού.

Εύχομαι σε όλους όσοι συμμετέχετε στο φιλόδοξο αυτό εγχείρημα κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, δύναμη και εγρήγορση, με συνέπεια στη δημοσιογραφική δεοντολογία και την προάσπιση του δημόσιου λόγου.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 4


Άδωνις Γεωργιάδης - Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών

«Πετύχατε τον στόχο για υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση»

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης έξι χρόνων λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφημερίδας iefimerida.gr, θα ήθελα να συγχαρώ τον ιθύνοντα νου, δημοσιογράφο και φίλο Χρήστο Ράπτη και το επιτελείο του και να ευχηθώ καλή συνέχεια στο δημοσιογραφικό τους έργο, με στόχο πάντα την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

Να συνεχίσουν πάντα με την ίδια δύναμη και αποφασιστικότητα να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στο σύνολο των πολιτών. Σε μία εποχή που η ανάγκη για τεκμηριωμένη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, η προσπάθεια του iefimerida.gr είναι πραγματικά μοναδική. Καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο της ενημέρωσης!

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 5


Σταύρος Θεοδωράκης - Επικεφαλής του Ποταμιού

«Δεν γίνατε "Πράβντα" κανενός»

Γεννηθήκατε μέσα στο καζάνι της κρίσης. Αντέξατε σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα είναι μόνο για τους τρελούς. Δεν γίνατε «Πράβντα» κανενός. Προφανώς στραβοπατήσατε, σκοντάψατε, αλλά έτσι γίνεται με αυτούς που ανοίγουν νέους δρόμους. Ελπίζω και ο επόμενος στόχος σας να είναι εξίσου μεγάλος και μπροστά. Να «ανοίγει» κάποιος την iefimerida και να νιώθει σιγουριά. Ταχύτητα στην ενημέρωση αλλά και εγκυρότητα. Τόλμη και σεβασμός στη διαφορετική άποψη. Καλή τύχη και καλή δύναμη.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 6


Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, σκηνοθέτης & ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

«Καταφέρατε να μην αυτολογοκρίνεστε»

Αν και παραμένω παραδοσιακά αναγνώστης εφημερίδων, μέσα στα χρόνια συνειδητοποιώ ότι η διαδικτυακή ενημέρωση μού είναι συχνά απαραίτητη. Γνωρίζω καλά ότι ο πολιτισμός δεν ανήκει στα αγαπημένα των sites, που λειτουργούν με γνώμονα την αμεσότητα και την ταχύτητα της πληροφορίας. Ωστόσο, κάθε Μέσο έχει τη δική του προσωπικότητα και ξεχωρίζει με τη στάση του απέναντι στα πράγματα.

Ανάμεσα στα sites που επισκέπτομαι ανήκει το iefimerida, γιατί συμβάλλει στην πολυφωνία, που έχουμε πραγματικά ανάγκη σήμερα, δεν περιορίζεται, ούτε αυτολογοκρίνεται. Διαθέτει σαφήνεια στις θέσεις του και δεν χρησιμοποιεί τη δύναμη που διαθέτει για να περνάει «γραμμή». Επιπλέον, σέβεται τις τέχνες και τον πολιτισμό. Εύχομαι να συνεχίσει.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 7


Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης - Ηθοποιός & σκηνοθέτης

«Εχετε θέσεις, απόψεις και αντικειμενικότητα»

Το iefimerida είναι ένα από τα sites με τα οποία ενημερώνομαι. Εχει μεγάλη ταχύτητα απόκρισης στην καθημερινότητα και την πραγματικότητα. Προλαβαίνει αυτά που συμβαίνουν, άμεσα. Εχει θέσεις και απόψεις, αλλά παρουσιάζει τα γεγονότα αντικειμενικά. Παίρνει θέση, αλλά δεν το έχω πιάσει να μην είναι έγκυρο. Δεν προσπαθεί να περάσει τη γραμμή του στον αναγνώστη. Εχει μια πολύ καλή παρουσίαση του γεγονότος. Θέλεις να το διαβάσεις. Το iefimerida είναι από τα Μέσα που αισθάνομαι ότι είμαστε κοντά. Εχει μια ψύχραιμη προσέγγιση και μια καλή αναλογία ανάμεσα στο ελαφρύ και το σοβαρό. Οταν έχεις αποκτήσει δύναμη απέναντι στους αναγνώστες, μπορείς και να ακολουθείς το γούστο τους, αλλά και να το διαμορφώνεις.

Θα μπορούσα να ευχηθώ για τα επόμενα έξι χρόνια να συνεχίσει με την ίδια εγκυρότητα, αμεσότητα και ποικιλία και να δώσει μεγαλύτερο χώρο στα πολιτιστικά. Τα sites δεν καταπιάνονται ιδιαίτερα με τα πολιτιστικά. Κι όμως, ο τομέας αυτός λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία. Είναι σημαντικό να παρουσιάζεται με τρόπο ελαφρύ κάτι που έχει περιεχόμενο.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 8


Γιάννης Μπέζος - Ηθοποιός & σκηνοθέτης

«Αντισταθείτε στην ευκολία και στον λαϊκισμό»

Εκτός από τις αυτονόητες ευχές για μακροημέρευση, εκφράζω τη βαθύτερη επιθυμία και ελπίδα για διατήρηση του επιπέδου και αντίσταση στην ευκολία και στον λαϊκισμό. Ό,τι καλύτερο λοιπόν.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 9


Κυριάκος Μητσοτάκης - Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας

«Χτίσατε την αξιοπιστία σας με συνέπεια και εγκυρότητα»

Μία από τις καλύτερες διαδικτυακές εφημερίδες στην Ελλάδα, το iefimerida, κλείνει έξι χρόνια ζωής. Λιτό, περιεκτικό και άμεσο στην ενημέρωση, το iefimerida έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Επισκέπτομαι την ιστοσελίδα αρκετές φορές την ημέρα για να διαβάσω τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού κοινού, με συνέπεια το iefimerida να έχει σκαρφαλώσει στις πρώτες θέσεις επισκεψιμότητας ανάμεσα στις ενημερωτικές ιστοσελίδες της χώρας.

Σε μια εποχή που η ποιότητα της ενημέρωσης υποχωρεί και στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ψεύτικες ειδήσεις, άρτιες δημοσιογραφικές προσπάθειες όπως του ifimerida αξίζουν την υποστήριξή μας. Παρότι δεν τυπώνεται σε χαρτί -όπως τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης- το iefimerida κατόρθωσε με συνέπεια, εγκυρότητα και προσήλωση στην έρευνα να «χτίσει» την αξιοπιστία του. Καλή δύναμη και καλές δημοσιογραφικές επιτυχίες σε όλους όσοι εργάζονται στο iefimerida.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 10


Γιώργος Παγουλάτος - Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Είμαι εξαρτημένος χρήστης»

Ομολογώ ότι είμαι καθημερινός και εξαρτημένος χρήστης του iefimerida, σχεδόν από τότε που ξεκίνησε. Είναι εύκολο στη γρήγορη ανάγνωση, ιδίως εάν βρίσκεσαι σε κίνηση. Έχει ευρεία θεματολογία, εσωτερική και διεθνή, και η ιεράρχηση των ειδήσεων που ακολουθεί συνήθως με βρίσκει σύμφωνο. Είναι site ζωντανό και ελκυστικό, χωρίς να καταφεύγει στην κιτρινίλα. Είναι γρήγορο στην κάλυψη γεγονότων που τρέχουν -και αντιλαμβάνομαι πόσο δύσκολο είναι αυτό. Επίσης εξελίσσεται διαρκώς, ανανεώνεται σε όψη και περιεχόμενο. Έξι χρόνια παρουσίας, με τις παραπάνω προδιαγραφές, σε ένα τόσο ρευστό μιντιακό περιβάλλον και σε τόσο αντίξοο συνολικό περιβάλλον, είναι πραγματικό επίτευγμα. Εύχομαι στο iefimerida, που δοκιμάστηκε επιτυχώς και άντεξε στην κρίση, πολλές και καλύτερες εξαετίες, με την ίδια επιτυχία.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 11


Νίκος Παππάς - Υπουργός Ψηφιακής Πολτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

«Εύχομαι να μακροημερεύσουν τα sites που στηρίζονται στους αναγνώστες τους»

Η νέα πραγματικότητα, την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, μας υποδεικνύει ότι τα δύο τρίτα των Ελλήνων ενημερώνονται σήμερα από το Διαδίκτυο. Όμως, αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που ο χώρος του ενημερωτικού διαδικτύου αναπτύσσεται άναρχα και ταλανίζεται από γκρίζες ζώνες και φαινόμενα όπως αυτό των εκβιασμών, που σχετικά πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας.

Η ρύθμιση αυτού του τοπίου, που αποτελεί πρωταρχική μέριμνα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θα λειτουργήσει πρώτα από όλα προς όφελος της ενημέρωσης της ελληνικής κοινής γνώμης και, άρα, προς όφελος της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, όμως, θα υποστηρίξει το ίδιο το υγιές τμήμα της διαδικτυακής ενημέρωσης.

Για αυτόν τον λόγο, με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ακριβώς αυτό το υγιές τμήμα του Διαδικτύου να υποδέχεται με θέρμη την πρωτοβουλία μας για τη δημιουργία του Μητρώου Online Media, το οποίο βάζει τάξη και φέρνει τη διαφάνεια στη διαδικτυακή ενημέρωση στη χώρα. Βάζουμε τους ελάχιστους κανόνες, αλλά πολύ ισχυρούς ενάντια στις γκρίζες ζώνες και στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Ώστε να γνωρίζουμε σε ποιον ανήκουν τα sites που παίρνουν κρατική διαφήμιση, ποιος τα διευθύνει, πόσους εργαζόμενους και πόσους δημοσιογράφους απασχολεί. Ώστε να διασφαλίσουμε ότι, στο εξής, δεν θα ξεφυτρώνει το βράδυ ένα site αγνώστων λοιπών στοιχείων και το επόμενο πρωί θα πνίγεται στην κρατική διαφήμιση. Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Αμεσα προχωρούμε στη θέσπιση ειδικού σήματος που θα φέρουν τα πιστοποιημένα sites, καθώς και στην ανάρτηση του μητρώου, ώστε κάθε στιγμή να γνωρίζουν όλοι το διαδικτυακό «ποιόν» των ιστοτόπων που επιλέγουν για την ενημέρωσή τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων ζωής τού -μέλους του Μητρώου Online Media- iefimerida, εύχομαι να μακροημερεύουν και να πολλαπλασιάζονται τα media τα οποία στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους στην ενημέρωση και στους αναγνώστες τους, καθώς και να περιοριστούν ή και να εξαφανιστούν από το ελληνικό Διαδίκτυο οι θύλακες που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα. Εύχομαι, επίσης, η αντικειμενική ενημέρωση να είναι πάντα η πρωταρχική σας μέριμνα.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 12


Γιάννης Πρετεντέρης - Δημοσιογράφος

«Κερδίσατε ένα διπλό στοίχημα»

Από τη στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της ενημέρωσης γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, το ζητούμενο για μια δημοκρατική κοινωνία είναι να διασφαλιστεί η ποιότητα της ηλεκτρονικής ενημέρωσης. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Το Διαδίκτυο είναι εκ των πραγμάτων ένα απέραντο και δωρεάν σούπερ μάρκετ. Στα ράφια του συναντάς προϊόντα ποιότητας και παράγωγα χυδαιότητας. Λειτουργεί κατά περίπτωση ως αυτοκινητόδρομος πληροφοριών ή ως υπόνομος αποβλήτων. Το ηλεκτρονικό κοινό δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί να ξεχωρίζει τα μεν από τα δε.

Υπό την έννοια αυτή, ένα καλό δημοσιογραφικό site, όπως το iefimerida, επιτελεί διπλό έργο: ενημερώνει και εκπαιδεύει να ενημερώνεσαι. Είμαι βέβαιος ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με επιτυχία. Διότι μόνο αν κερδίσουμε τη μάχη του δημοσιογραφικού επαγγελματισμού και της ποιότητας θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη του Διαδικτύου -άρα της ενημέρωσης που θα θρέψει τα παιδιά μας...

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 13


Αντώνης Σαμαράς - Πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής ΝΔ

«Οπλο σας η εγκυρότητα και ο πλουραλισμός»

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την έκδοσή σας. Συγχαρητήρια και να τα... εκατοστίσετε! Η εγκυρότητα στην ενημέρωση, ο πλουραλισμός των απόψεων και η αμεσότητα στη ροή των πληροφοριών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Εσείς πετύχατε και στα τρία!

Είναι το μεγάλο στοίχημα για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Και για όλες τις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες. Εσείς βοηθάτε τη χώρα μας να κερδίσει αυτό το στοίχημα... Συγχαρητήρια για την προσφορά σας. Και τις θερμότερες ευχές μου για τη συνέχεια...

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 14


Αλέξης Σταμάτης - Συγγραφέας

«Επενδύσατε στην αισθητική»

Την εποχή που ζούμε, θα τη χαρακτήριζα σε ειδησεογραφικό επίπεδο μετα-Γουτεμβέργεια. Τα νέα «πετούν», είναι διαρκώς online, δεν περιμένουμε να εκτυπωθούν για να τα διαβάσουμε, οπότε είναι φυσικό η ενημέρωσή μας να γίνεται πλέον πρωταρχικά μέσω διαδικτύου. Το ειδησεογραφικό site iefimerida με κέρδισε από την αρχή, τόσο για το αξιόπιστο περιεχόμενο όσο και γα την εξαιρετική αισθητική του. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι η αρχική σελίδα μου και η πρώτη ματιά μου στον κόσμο όταν ξυπνάω. Μια δημοσιογραφία υψηλού επιπέδου που διασταυρώνει τις πηγές της, πολυφωνική, αντικειμενική και με εξαιρετικούς αρθογράφους. Εύχομαι στο site να τα εκατοστίσει και να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενό του, διατηρώντας το ίδιο υψηλό επίπεδο δημοσιογραφίας.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 15


Aλέκος Φασιανός - Ζωγράφος

«Μπράβο που στηρίζετε τις τέχνες»

Οταν τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα εικαστικά, αυτό είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο. Εύχομαι να συνεχίσει.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 16


Σταμάτης Φασουλής - Σκηνοθέτης & ηθοποιός

«Επιτέλους ένα Μέσο χωρίς δηλητήριο»

Επιτέλους μια ματιά απέναντι στην πολιτική. τον πολιτισμό, την κοινωνία χωρίς δηλητήριο.

Εξι χρόνια iefimerida.gr: Μιλούν άνθρωποι της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών  | iefimerida.gr 17


Χρήστος Χωμενίδης - Συγγραφέας

«Μπορείτε να αισθάνεστε δικαιωμένοι»

Επισκέπτομαι το iefimerida ίσαμε δέκα φορές την ημέρα. Από εκεί ενημερώνομαι για ό,τι συμβαίνει, μόλις συμβαίνει. Γιατί άραγε; Στην εποχή του Διαδικτύου, με τις αναρίθμητες πηγές ειδήσεων -που όση εγκυρότητα τους λείπει, τόσο πιο κραυγαλέες είναι- το iefimerida έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Καλύπτει τα γεγονότα με πιστότητα, δίχως να καταντάει σοβαροφανές, σου δίνει τον παλμό της επικαιρότητας, αντανακλά όχι μονάχα την πολιτική μα και την κοινωνία. Εάν πρόθεση των ανθρώπων του iefimerida αποτελεί το να κρατούν τον πολίτη μέσα στα πράγματα, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ iefimerida.gr 6 χρόνια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ