Ανακούφιση στο στρατόπεδο της Μέρκελ για τη νίκη στο Ζάαρ -Προβληματισμός για Σουλτς - iefimerida.gr

Ανακούφιση στο στρατόπεδο της Μέρκελ για τη νίκη στο Ζάαρ -Προβληματισμός για Σουλτς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η επιτυχία των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές στο Ζάαρλαντ ήρθε να ανακουφίσει την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς το κόμμα της δεν έδειχνε να σταυρώνει νίκη τα τελευταία χρόνια σε τοπικό επίπεδο, αφού ελέγχουν μόλις τέσσερα από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.


Είναι όμως ακόμη πιο σημαντική για τα ίδια τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης καθώς πήραν μεγάλη ανάσα αποδεικνύοντας ότι αντέχουν στην επίθεση του «φαινομένου Σουλτς», που προκάλεσε ευφορία εντός και εκτός της χώρας, και το οποίο καλείται να δείξει στην πράξη ότι δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, μια φούσκα που ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα, όταν έφθασε η ώρα της αλήθειας στην κάλπη.

«Οι πολίτες ψήφισαν σταθερότητα και αξιοπιστία» δήλωσε στο Βερολίνο ο γενικός γραμματέας των χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι απέρριψαν «τόσο τους αριστερούς, όσο και τους δεξιούς λαϊκιστές».

Ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς -ο πατέρας του οποίου καταγόταν από το Ζάαρ- δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για την πίκρα της ήττας. «Δεν υπάρχει κάτι να το εξωραϊσουμε. Δεν μπορώ να συγκαταλέξω τη σημερινή στις καλές μέρες», είπε.

Προσπάθησε πάντως να δώσει θάρρος στους απογοητευμένους συντρόφους και τους ψηφοφόρους των σοσιαλδημοκρατών επισημαίνοντας ότι ο δρόμος για την ομοσπονδιακή νίκη στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι μακρύς κι ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

«Το ότι δεν πετύχαμε απόψε τον στόχο μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Έχουμε μπροστά μας αγώνα αντοχής και όχι έναν αγώνα ταχύτητας» είπε ο Μάρτιν Σουλτς. Απαντώντας σε ερώτηση του πρώτου κρατικού δικτύου (ARD), αν συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το σενάριο μετεκλογικού συνασπισμού με την Αριστερά μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Σουλτς απάντησε ότι στόχος των σοσιαλδημοκρατών είναι να αναδειχθούν πρώτο κόμμα και από κει και πέρα, όποιος θέλει, θα είναι ευπρόσδεκτος να διαπραγματευθεί μαζί τους.

«Οι εκλογές στο Ζάαρ δεν αποτελούν πρόκριμα για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου» υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός δικαιοσύνης και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του SPD στο Ζάαρ, Χάικο Μάας.

Στο Αριστερό Κόμμα είναι μάλλον ικανοποιημένοι, αφού με επικεφαλής τον Όσκαρ Λαφοντέν -ο οποίος κατάγεται από το Ζάαρ και είχε διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος του Σάαρμπρίκεν και πρωθυπουργός – έλαβαν ένα αξιοπρεπές 13%, που όμως δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενδεχομένως και σε ιστορική συμφιλίωση με το κόμμα από το οποίο αποχώρησε ο Λαφοντέν όταν ήταν επί καγκελαρίου Σρέντερ υπουργός Οικονομικών και αρνήθηκε να περικόψει κοινωνικές δαπάνες.

H Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος (die Linke), άσκησε αυστηρή κριτική στον Μάρτιν Σουλτς για την ήττα, υποστηρίζοντας ότι αν εξακολουθήσει να παραμένει ασαφής σε σημεία του προγράμματός του, η SPD «θα απογοητευτεί κι άλλες φορές».

«Ο Μάρτιν Σουλτς είχε ξυπνήσει σε πολλούς την ελπίδα ότι η SPD θα εγκαταλείψει την πολιτική της αποδόμησης του κράτους πρόνοιας. Αλλά οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι βιάστηκαν να ελπίσουν κάτι τέτοιο... Όποιος θέλει να κάνει πιο δίκαιο το σύστημα στη χώρα πρέπει να πει με σαφήνεια τι θα κάνει για το κοινωνικό ρήγμα, τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, τις χαμηλές συντάξεις και τη φτώχεια. Αυτές τις απαντήσεις τις χρωστά μέχρι στιγμής ο Μάρτιν Σουλτς», είπε.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, δεν βιάζονται να ξεγράψουν τον Μάρτιν Σουλτς, επισημαίνοντας ότι είναι άλλο πράγμα οι τοπικές εκλογές, όπου υπεισέρχονται και επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες το αποτέλεσμα, και άλλο οι ομοσπονδιακές εκλογές.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα προσθέται αυτοπεποίθηση στην CDU και φρενάρει την SPD. Αλλά το φαινόμενο Σουλτς σε κάποιο βαθμό επέδρασε. Οι τοπικές εκλογές δεν είναι ομοσπονδιακές και η πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ είναι πολύ δημοφιλής στο κρατίδιο αυτό», επεσήμανε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Έκχαρντ Γιέσε.

Η λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέτυχε μεν το σκοπό της να μπει σε μία ακόμη τοπική βουλή, αλλά με ποσοστό χαμηλότερο των προσδοκιών της. Μετρά πάντως ήδη παρουσία σε 11 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

Οι Πράσινοι αρχίζουν τη χρονιά των εκλογών με μια πανωλεθρία. Η επικεφαλής τους, Σιμόνε Πέτερ, δικαιολογεί την ήττα λέγοντας ότι το μικρό κρατίδιο είναι παραδοσιακά «δύσκολο γήπεδο». «Για μας τώρα αυτό που προέχει είναι να πατήσουμε γκάζι για τις επόμενες εκλογές», είπε.

Δύσκολο γήπεδο είναι το Ζάαρλαντ και για τους Φιλελεύθερους, που δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν μετά την αποτυχία του συναπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους την άνοιξη του 2012. «Είμαστε απογοητευμένοι γιατί και εμείς φυσικά ελπίζαμε σ’ ένα μικρό θαύμα με τους φίλους και τις φίλες μας στο Ζάαρ», είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ.

Τι σημαίνει, λοιπόν, το αποτέλεσμα των εκλογών του μικρότερου κρατιδίου της Γερμανίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο; Όχι και πολλά πράγματα από πολιτικής άποψης. Σίγουρα αφαιρεί πίεση από την καγκελάριο, αφού μια απώλεια της εξουσίας θα περιόριζε σε τρεις τους Χριστιανοδημοκράτες πρωθυπουργούς στα δεκαέξι συνολικά κρατίδια. Όσο για τους Σοσιαλδημοκράτες; Γνωρίζουν πλέον ότι ένας Σουλτς δεν φέρνει την άνοιξη... Ελπίζουν πάντως ότι οι επόμενες αναμετρήσεις τον Μάιο στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν και τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία θα τους δώσουν ούριο άνεμο: οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η πρωθυπουργία στα δύο κρατίδια θα παραμείνει στα χέρια της SPD.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ