Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε -Αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε - iefimerida.gr

Τσίπρας: Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε -Αγωνιζόμαστε να την αλλάξουμε

Φωτογραφία: AP/Andrew Medichini
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε εντός της για να την αλλάξουμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης της Ρώμης.

«Καμιά φορά είναι χρήσιμο να θυμόμαστε τις κατακτήσεις των λαών της Ευρώπης και την ανάγκη να τις υπερασπιζόμαστε αυτές», είπε ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή δεν είναι η Ευρώπη που ονειρευόμαστε και θέλουμε. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να παλέψουμε εντός αυτής για να την αλλάξουμε», πρόσθεσε.

«Είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε στο επίκεντρο της συζήτησης, εντός και εκτός της αίθουσας στην οποία υπεγράφη η διακήρυξη των 27, το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης. Είναι θετικό ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ευρώπης. Ομως, οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη. Εθεσα στο επίκεντρο της συζητήσης το αν το κοινωνικό κεκτημένο ισχύει και αν είναι προσβάσιμο από όλες τις χώρες της ΕΕ. Προφανώς, η απάντηση που πήρα είναι καταφατική. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει να απέχει η πράξη από τα λόγια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Αιχμές για τα συνδικαλιστικά όργανα

«Η καταφατική απάντηση μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε σε μια μαχη που αφορά τους εργαζόμενους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει μία μάχη για τους εργαζομένους της χώρας μας, χωρίς να έχουμε σε αυτή τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας μας. Δυστυχώς είναι στην οπισθοφυλακή και όχι στην πρώτη γραμμή, όπως στις άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Με αφορμή την εθνική επέτειο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση. Μια Ελληνική Επανάσταση που έχει συνδεθεί, διαχρονικά, με αγώνες στο επίκεντρο, στο κέντρο της Ευρώπης. Τους αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Και να πω ότι και αυτός ο αγώνας, σε άλλες συνθήκες σήμερα, ο αγώνας για Εθνική Κυριαρχία και Ανεξαρτησία, είναι κυρίαρχος. Είναι κυρίαρχος και μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ».

«Σκέφτηκα αν έπρεπε να υπογράψω»

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ο βασικός εχθρός της Ευρώπης είναι οι νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια.

«Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε και να αναγνωρίσουμε τις ιδρυτικές μας αρχές και να επιστρέψουμε σε αυτές τις αρχές. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να ονειρευτούμε το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να επικεντρωθούμε στα κοινωνικά δικαιώματα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θεωρώ απαραίτητο να επανιδρύσουμε αυτές τις αρχές και να επανιδρύσουμε το κοινωνικό μοντέλο.

Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι ο λαϊκισμός της άκρας δεξιάς, ο εξτρεμισμός της άκρας δεξιάς. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών θα προασπίσει αυτές τις αρχές. Φυσικά αυτό το φαινόμενο συμβαδίζει και με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές τους. Γι αυτό πρέπει να δώσουμε ένα νέο όραμα στους λαούς μας. Αν δεν το δώσουμε αυτό το όραμα, θα δημιουργηθεί χώρος για να αναδυθούν και να ενδυναμωθούν αυτές οι δυνάμεις», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Διακήρυξη της Ρώμης, τόνισε: «Φυσικά και είμαι σκεπτικιστής και το σκέφτηκα αρκετά αυτό το θέμα, αν θα πρέπει να υπογράψω ή όχι. Ωστόσο, πρωταρχικό είναι να υπάρξει ειδική μνεία στην κοινωνική Ευρώπη και φυσικά είναι ένας ανοιχτός αγώνας και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε σε αυτόν τον αγώνα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Διακήρυξη Ρώμης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ