Κλιμακώνονται οι σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας -Eνταση στα σύνορα - iefimerida.gr

Κλιμακώνονται οι σχέσεις Βουλγαρίας-Τουρκίας -Eνταση στα σύνορα

Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεξιοί ακτιβιστές εμπόδισαν ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων και Βουλγάρων υπηκόων που διαμένουν στην Τουρκία, να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, περίπου 50 μέλη της δεξιάς παράταξης ««Ενωμένοι Πατριώτες» επιχείρησαν να εμποδίσουν Βούλγαρους που μένουν στην Τουρκία να φτάσουν στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν.

Οι διαδηλωτές, πολλοί κρατώντας αφίσες με συνθήματα κατά της Τουρκίας και βουλγάρικες σημαίες, έκλεισαν την κυκλοφορία στα σύνορα, αναγκάζοντας όσους ήθελαν να τα διασχίσουν να αποβιβαστούν από τα λεωφορεία και να περάσουν τα σύνορα με τα πόδια.

Οι Βουλγαρικές αρχές, εμπόδισαν επίσης ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων να περάσουν, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμα στα σύνορα.

Οι εντάσεις

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όταν υπήρξαν κατηγορίες εναντίον της Άγκυρας ότι επηρεάζει την εκλογική ψηφοφορία υποστηρίζοντας την παράταξη DOST (Δημοκράτες για Υπευθυνότητα, Ελευθερία και Ανοχή) που είναι φιλικά προσκείμενη στην Τουρκία. Τα αρχικά DOST μάλιστα σημαίνουν «κοντινός φίλος» στη τουρκική γλώσσα ενώ στο κόμμα συμμετέχουν εθνικιστές Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

Η Βουλγαρία, ωστόσο, πρόσφατα ενέκρινε νέο νόμο, που περιορίζει τα εκλογικά τμήματα σε 35 για τους Βούλγαρους κατοίκους της Τουρκίας, οι οποίοι είναι περίπου μισό εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τους υποστηρικτές του κόμματος DOST να ψηφίσουν.

Ο κυβερνήτης της βορειοδυτική επαρχίας Edirne, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ανέφερε ότι πλέον όλοι οι Βούλγαροι πολίτες μπορούν να περνούν τα σύνορα ανενόχλητοι.

«Οι Βούλγαροι πολίτες της Τουρκίας πηγαίνουν στη Βουλγαρία για να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα» είπε χαρακτηριστικά ο Gunay Ozdemir στο Anadolu.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Τουρκία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ