Πιθανά σενάρια για την έντονη δυσοσμία που κατά καιρούς πλήττει τη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Πιθανά σενάρια για την έντονη δυσοσμία που κατά καιρούς πλήττει τη Θεσσαλονίκη

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έντονη δυσοσμία σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης (κυρίως στο κέντρο της πόλης και δυτικά) δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και το δίκτυο διανομής του.

Αυτό διαβεβαίωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της Εταιρείας Διανομής Φυσικού Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Μιχάλης Στεργιόπουλος.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι, τεχνικοί της εταιρείας παραμένουν σε επιφυλακή και από νωρίς το πρωί πραγματοποιούν ελέγχους.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από το τεχνικό προσωπικό, σημείωσε ο κ. Στεργιόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος, δήλωσε πως αυτή η δυσοσμία ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη μία -δύο φορές τον χρόνο, κυρίως τον κεντρικό και δυτικό τομέα της πόλης.

Δυο οι πιθανοί λόγοι
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φαίνεται να είναι τα «σενάρια» προέλευσης αυτής της δυσοσμίας.
Το πρώτο είναι ότι προέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται τα παλιά βυρσοδεψεία (στην δυτική πλευρά της πόλης), τα οποία – όπως είπε ο καθηγητής – είναι «μια ανοιχτή εστία μόλυνσης», καθώς μεθάνιο και άλλα δύσοσμα τοξικά αέρια με τη βοήθεια των κατάλληλων μετεωρολογικών συνθηκών εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η δυσοσμία οφείλεται σε μια μορφή του ευτροφισμού των υδάτων. Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόσφατα στον Θερμαϊκό Κόλπο είχαμε το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας».

Τώρα τα φύκια αποσυντίθενται και επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο μετατρέπονται σε δύσοσμα αέρια. Δεν πρόκειται για τοξικά αέρια, διευκρίνισε.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη λιμάνι δυσοσμία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ