Αξιωματούχος ΕΕ στο Reuters: Δεν θα μας εκβιάσει η Αθήνα με βέτο στη Διακήρυξη της Ρώμης - iefimerida.gr

Αξιωματούχος ΕΕ στο Reuters: Δεν θα μας εκβιάσει η Αθήνα με βέτο στη Διακήρυξη της Ρώμης

Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εντονη δυσαρέσκεια και αναβρασμός επικρατεί στην ΕΕ για τη στάση της Ελλάδα που απειλεί να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας τη στάση της με την υποχώρηση των δανειστών.

Σύμφωνα με το Reuters, δπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι τυχόν προσπάθεια από την Αθήνα για να χρησιμοποιήσει τη Διακήρυξη της Ρώμης ως διαπραγματευτικό εργαλείο για τις συνομιλίες της για το χρέος, δεν θα πετύχει: «Δεν θα μας εκβιάσει ένα κράτος μέλος, το οποίο συνδέει ένα θέμα της Ε.Ε. με ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε μήνυμα στην Αθήνα, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, να μην «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οπως αναφέρει το Reuters, η Αθήνα έχει απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης, συνδέοντας το συγκεκριμένο κείμενο με τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

H ελληνική πλευρά κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη - μέλη».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των «27» για το σχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έχουν ολοκληρωθεί, με την Αθήνα ωστόσο να έχει «γενικές επιφυλάξεις» για το κείμενο.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί τώρα να επιλυθεί μόνο σε υψηλότερο επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

SZ: Η Ελλάδα απειλεί να σκιάσει τα γενέθλια της ΕΕ

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται στο αυριανό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνυπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης μόνο εάν οι δανειστές υποχωρήσουν.

Οπως γράφει η SZ: «Η διαμάχη γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας απειλεί να επισκιάσει την επετειακή Σύνοδο της ΕΕ για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Η κυβέρνηση της Αθήνας δεν θέλει προφανώς να συνυπογράψει υπό την παρούσα μορφή της τη Διακήρυξη, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα. Αυτό έγινε γνωστό την Τετάρτη από κύκλους των Βρυξελλών. 'Η Ελλάδα θέλει να υπογράψει μόνο εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία στη διαμάχη με τους δανειστές' λένε κάποιοι στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ελπίζει πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα τον βοηθήσουν να απορρίψει τις μεταρρυθμιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Ως αντάλλαγμα θα μπορούσε να υποστηρίξει κι αυτός στη συνέχεια τη Διακήρυξη της Ρώμης».

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα την ώρα που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοιχτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού συστήματος, για την ελληνική κυβέρνηση είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης ρητή μνεία για την προστασία των εργαζομένων. «Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, η Διακήρυξη πρέπει να εμπλουτιστεί ούτως ώστε να υπογραμμίζει τη σημασία της 'προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου'. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι Έλληνες εκπρόσωποι ζήτησαν 'την προσθήκη διάταξης για την κοινωνική διάσταση' (σσ: της Ευρώπης). Λέγεται όμως επίσης ότι 'από πολιτική σκοπιά έχουν συνδέσει αυτό τον όρο με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους δανειστές'. Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε πάντως ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να μπλοκάρει τη Διακήρυξη. Έκανε απλώς μια πρόταση στο πλαίσιο ενός διαλόγου». Το ίδιο δημοσίευμα κλείνει λέγοντας ότι παρά ταύτα ανώτεροι διπλωματικοί κύκλοι των Βρυξελλών εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πράξη την απειλή της και τελικά δεν θα μπλοκάρει το κείμενο στην προσεχή Σύνοδο. «Σε τόσο αβέβαιους καιρούς, όπως αυτούς αναμένονται μετά το Βrexit, η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ενότητα και ομοφωνία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reuters SZ Διακήρυξη Ρώμης Αθήνα δανειστές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ