Αβραμόπουλος: Η θέση της Ελλάδας είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης - iefimerida.gr

Αβραμόπουλος: Η θέση της Ελλάδας είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους προβληματισμούς του για την ευρωπαϊκή προοπτική εξέφρασε στα μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κύριος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να είναι μόνο στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης, ενώ μίλησε και για τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ και για τα σενάρια που συζητιούνται οσον αφορά την πορεία της ΕΕ.

«Το πρώτο σενάριο φέρει τίτλο «Συνεχίζουμε». Βάσει αυτού επικεντρώνουμε στις μεταρρυθμίσεις και στη Δήλωση που προσυπέγραψαν και τα 27 κράτη μέλη το 2016 στη Μπρατισλάβα.

Το δεύτερο είναι το σενάριο «Τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά» και επικεντρώνεται εκ νέου στην ενιαία αγορά.

Το τρίτο σενάριο είναι φορέας της ιδέας «Αυτοί που θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα». Τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα αναπτύξουν μεγαλύτερη δράση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια ή τα κοινωνικά θέματα.

Το τέταρτο σενάριο έχει ποιοτικό προσανατολισμό. «Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο» εστιάζει δηλαδή στην επίτευξη καλύτερων και ταχύτερων αποτελεσμάτων σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής.

Το πέμπτο σενάριο, αυτό που προασπίζομαι, είναι το πιο φιλόδοξο, το πιο απαιτητικό, το πιο προκλητικό. «Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα».

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες, πόρους και διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλους τους τομείς. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια προσωπική παρατήρηση. Για εμένα ιδανικό είναι το σενάριο της ουσιαστικής πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως 'Ελληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες. Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά. Αυτό απεφεύχθη. Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει. Η πατρίδα μας ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και συμβολικά, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι από τους ιστορικούς της πυλώνες και η γεωπολιτική της θέση είναι ένα ισχυρό πλεονέκτημα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιούμε. Η Ευρώπη είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας και οφείλουμε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και βαθύτερα στο χρόνο, μετά και πέρα από την οικονομική κρίση με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, που αυτόν τον καιρό βαραίνει στους ώμους της χώρας και του λαού της.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ