Η επαφή με την φύση μειώνει την κατάθλιψη και την παχυσαρκία σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα - iefimerida.gr

Η επαφή με την φύση μειώνει την κατάθλιψη και την παχυσαρκία σύμφωνα με Ευρωπαϊκή έρευνα

Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η έκθεση ενημερώνει πως τα δέντρα και οι πράσινοι χώροι λειτουργούν ευεργετικά για τον άνθρωπο, αυξάνοντας την ψυχική ευεξία και μειώνοντας τις αλλεργίες.

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην φύση είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν παχύσαρκοι, απαθείς και εξαρτώμενοι από αντί-καταθλιπτικά χάπια, σύμφωνα με αυτήν την μελέτη.

Οι Σκοτσέζοι μεσήλικες άνδρες που έχουν σπίτια σε υποβαθμισμένες αλλά καταπράσινες περιοχές βρέθηκαν να έχουν ποσοστό θανάτου κατά 16% χαμηλότερο από αυτό που έχουν οι ομόλογοι τους που ζουν σε αστικό περιβάλλον.

Οι έγκυες γυναίκες που ζουν σε πράσινο περιβάλλον έλαβαν και αυτές με την σειρά τους μια υγειονομική ώθηση, καταγράφοντας χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και γεννόντας μεγαλύτερα μωρά, κατέγραψε η έρευνα που διεξήχθη στο Μπράντφορντ.

Συνολικά, η φύση λειτουργεί ως θεραπεύτρια για τους ανθρώπους καθώς τους προσφέρει ποικίλα οφέλη, μεταξύ των οποίων και η άνοδος της αυτοεκτίμησης.

Μια ομάδα 11 ερευνητών του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντολογικής πολιτικής (IEEP) ξόδεψε έναν ολόκληρο χρόνο εξετάζοντας πάνω από 200 μελέτες πάνω στο θέμα, οι οποίες πραγματευόντουσαν τις δυναμικές που εξελίσσονται μεταξύ υγείας, φύσης και ψυχικής ευεξίας.

«Οι αποδείξεις είναι αρκετά δυνατές και το συμπέρασμα είναι πως οι κοινωνίες λειτουργούν καλύτερα και επιτυγχάνουν όταν βρίσκονται σε επαφή με την φύση» είπε ο Robbie Blake, ένας ακτιβιστής της καμπάνιας for Friends of the Earth Europe, ο οποίος ανέλαβε και την ανάλυση της έρευνας.

Και συνεχίζει: «Όλοι μας χρειαζόμαστε την φύση στην ζωή μας αφού μας δίνει ελευθερία και μας βοηθάει να έχουμε μια υγιής ζωή. Ωστόσο το περιβάλλον πολλών παραγκωνισμένων περιοχών συχνά αποκόπτεται από την φύση, κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί αποπνικτικό για την ευημερία τους».

Η έκθεση κάνει χρήση διάφορων μελετών που υποστηρίζουν πως η πρόσβαση στην φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς οι περιοχές χαμηλότερων κοινωνικών τάξεων συχνά έχουν πολύ πιο περιορισμένη πρόσβαση σε φυσικά περιβάλλοντα.

Η έρευνα παραθέτει ότι 26% του Αγγλικού πληθυσμού των εθνικών μειονοτήτων επισκέπτονται φυσικά περιβάλλοντα λιγότερο από 3 φορές τον χρόνο, σε σύγκριση με το 15% του υπόλοιπου πληθυσμού.

Ο διευθυντής της IEEP, Patrick ten Brink, επαίνεσε πόλεις σαν το Όσλο και την Βιτόρια-Γκαστέιζ που έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να κάνουν την φύση προσβάσιμη σε όλους.

«Κάτι τέτοιο πρέπει να αποτελεί έμπνευση για τους υπόλοιπους και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε κάθε Ευρωπαίος να έχει φύση 300 μέτρα μακριά σε 10 χρόνια από τώρα» δήλωσε ο Patrick ten Brink.

Σε παρόμοιο πλαίσιο, προηγούμενες Αμερικάνικες μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς νοσοκομείου που έχουν θέα δέντρων στα παράθυρα τους πήραν εξιτήριο μια μέρα νωρίτερα από αυτούς που τα δωμάτια τους κοιτούσαν τους απέναντι τοίχους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωπαική Έρευνα Υγεία φύση IEEP
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ