Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ορμώμενο από τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού στην έκθεση του Χρήστου Μποκόρου «Οψεις Αδήλων», το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς μία νέα έκθεση έργων του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.

Η έκθεση έχει τον τίτλο «Νόστος Αδήλων», ανοίγει για το κοινό Πέμπτη 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Μαΐου.

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Η λέξη Νόστος εμπεριέχει την έννοια της επιστροφής, αλλά μετά από μια διαδικασία περιπέτειας αλλά και προσωπικής κάθαρσης.
Άλλωστε και οι λέξεις που προέρχονται από τη λέξη αυτή (νόστος εκ του νέομαι = έρχομαι), συνδέονται με τον συναισθηματικό Πάθος (νοσταλγία), αλλά και την ικανοποίηση που προκύπτει από την ευόδωση της ατομικής περιπέτειας του καθενός (νόστιμος, νόστιμον ήμαρ).

Η επιλογή της λέξης αυτής για την νέα έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στον πρώτο όροφο του κτηρίου της οδού Πειραιώς, σηματοδοτεί αφενός τη σύνδεση με την προηγούμενη (Όψεις Αδήλων), και αφετέρου την επιστροφή στο Μουσείο Μπενάκη του σπουδαίου συνόλου που απαρτίζουν «Τα Στοιχειώδη».

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Ο «Νόστος Αδήλων» δεν είναι απλώς μια επανέκθεση των έργων του Χρήστου Μποκόρου σε ένα διαφορετικό χώρο. Προέκυψε, κατά κάποιον τρόπο, ως αναγκαία εξέλιξη μετά τη συγκινητική ανταπόκριση του κοινού στις «Όψεις Αδήλων».

Με επίκεντρο «Τα Στοιχειώδη», που επιστρέφουν στο Μουσείο Μπενάκη μετά τη σπουδαία έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μόσχας, τα υπόλοιπα έργα σηματοδοτούν την οδό που οδήγησε σ’ αυτά.

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Με τα Στοιχειώδη επιτυγχάνεται το «νόστιμον ήμαρ», όχι όμως με την έννοια της ολοκλήρωσης, αλλά ως εφαλτήριο για μια νέα περιπέτεια.

Τίθεται, με τον τρόπο αυτό, μια βάση αυτοπροσδιορισμού ικανή να μεταλαμπαδεύσει το νόημα και τη δυναμική της στον επισκέπτη, ο οποίος μετατρέπεται σε συνοδοιπόρο και συμμέτοχο. Απαντήσεις δεν υπάρχουν, η ενεργοποίηση των προσωπικών συναισθημάτων είναι αυτή που θα οδηγήσει τον καθένα να ανακαλύψει το δικό του φως και να επιτύχει την ατομική του ανάταση.

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης για πρώτη φορά σημαντικά έργα του Χρήστου Μποκόρου, τα οποία ανήκουν στη συλλογή της ΑΓΕΤ Ηρακλής και δημιουργήθηκαν ειδικά για το ημερολόγιο της εταιρίας, το 2002, καθώς και άλλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη και από ιδιωτικές συλλογές.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον ίδιο τον καλλιτέχνη οι πρώτες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Κυριακή 26/03/2017, ώρα 12:30
  • Σάββατο 01/04/2017, ώρα 12:30
  • Παρασκευή 07/04/2017, ώρα 19:00 (μόνο για Μέλη του Μουσείου Μπενάκη)
  • Σάββατο 08/04/2017, ώρα 12:30
Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στο Αγρίνιο.
Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καστέλα. Έχει επανειλημμένως εκπροσωπήσει την Ελλάδα και διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις, έχει εκθέσει σε πολλές χώρες του κόσμου και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός της Ελλάδας.

Τα θαλασσόξυλα του Μποκόρου στο Μπενάκη: Με τα κεριά και τα λάδια [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Oι μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138:
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 11:00 - 21:00
Πέμπτη: 11:00 - 23:00
Δευτέρα: κλειστά

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χρήστος Μποκόρος Μουσείο Μπενάκη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ