Επιτόπια παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο - iefimerida.gr

Επιτόπια παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο

Φωτογραφία: wikipedia
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιτελείο του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, έφτασε νωρίς το πρωί στο Διδυμότειχο.

Η ομάδα, και ύστερα από εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, βρέθηκε στην Ακριτική πόλη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Τέμενος Βαγιαζήτ.

Το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες.

Από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς ούτως ώστε να αποφθεχθούν οι οποιοδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες.

Επιτόπια παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο  | iefimerida.gr 0

φωτογραφία: youtube

Το επιτελείο αποτελείται από: την Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, την καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλή Βλαχούλη, την Προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου Χρύσα Καραδήμα και την Προϊσταμένη του Τμήματος ´Έργων της ΔΑΒΜΜ Ιωάννα Καράνη.

Επιτόπια παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο  | iefimerida.gr 1

Το Τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Ι.

Η αρχική θολωτή κάλυψη του γρήγορα κατέπεσε, οπότε και περί τα τέλη του 15ου αιώνα, αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη.

Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου.
Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000€.

Με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και την χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου.

Επιτόπια παρέμβαση του υπ. Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο  | iefimerida.gr 2

Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ είναι αποφασισμένο και καθόλα έτοιμο για την πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους και την απόδοση του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα, θεωρώντας το πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ