Η Ρωσία προέβη σε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία - iefimerida.gr

Η Ρωσία προέβη σε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ρωσία πραγματοποίησε μια πρωτοφανή σειρά ασκήσεων σε στεριά, θάλασσα και αέρα στην περιοχή της Κριμαίας οπού και συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες της χώρας.

Ήταν η πρώτη φορά που και οι τρεις δυνάμεις του Ρώσικου στρατού συμμετείχαν σε μια ενιαία άσκηση. Ο επικεφαλής της επιχείρησης και γενικός συνταγματάρχης Andrei Serdykov δήλωσε ότι η άσκηση έγινε λόγω «αυξημένης τρομοκρατικής απειλής» στην ευρύτερη περιοχή. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν 2.500 αλεξιπτωτιστές ενώ τα ρώσικα στρατεύματα προπονήθηκαν σε «επιθετικές και αμυντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Serdykov είπε: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ρώσικου στρατού οι τρεις μεγάλες μονάδες μας βρέθηκαν ταυτόχρονα σε εγρήγορση ως μέρος γυμνασίων και ώστε να μετακινήσουμε όπλα και εξοπλισμό στην περιοχή»

Η περιοχή της Κριμαίας βρισκόταν υπό Ουκρανική κατοχή μέχρι το 2014 όταν και προσαρτήθηκε παράνομα από τους Ρώσους. Οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να καταδικάζουν την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το ΝΑΤΟ μάλιστα επεσήμανε ότι δεν έλαβε κάποια ειδοποίηση για την εν λόγω άσκηση και επομένως την κρίνει παράνομη.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Oana Lungescu είπε στην Independent: «Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία είναι παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο αφού δεν έχουν την έγκριση της Ουκρανικής κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι «από το 2014 η Ρώσικη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό δημιουργεί μια πρόκληση για την τοπική σταθερότητα αλλά και την διεθνή ασφάλεια».

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας «σε απάντηση της Ρώσικης στρατιωτικής ανάπτυξης, το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει και αυτό με την σειρά του την στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή» ενώ καθιστά σαφές πως «κάτι τέτοιο γίνεται πάντοτε με αμυντικό και προφυλακτικό τρόπο και βρίσκεται σε αρμονία με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις».

Μάλιστα, ο Αμερικάνος συνταγματάρχης Steven Gventer περιέγραψε τις ασκήσεις αυτές ως «αποστολή και όχι ως έναν κύκλο προπονητικών συμβάντων».

Συνολικά αναμένεται ότι 4.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ -εξοπλισμένοι με τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, εναέρια υποστήριξη και hi-tech αίθουσες πληροφοριών- πρόκειται να παρακολουθήσουν και εν ανάγκη να αμυνθούν ενάντια σε πιθανές Ρώσικες επιδρομές.Η συμμαχία επιδιώκει να δείξει στις πρώην σοβιετικές χώρες ότι θα λάβουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα σε τυχόν επιθετικές διαθέσεις της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ