Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα - iefimerida.gr

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι τρέχει στα βιβλιοπωλεία της πόλης αυτή την εβδομάδα; Ποια βιβλία παρουσιάζουν οι εκδότες; Ποιους συγγραφείς μπορούμε να γνωρίσουμε από κοντά;

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

«Σεφέρης ή Ελύτης» στον Ιανό

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η λογοτεχνία σου αλλάζει τη ζωή» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης χαρτογραφεί το θαύμα της νεοελληνικής ποίησης από τον Σολωμό μέχρι τους νομπελίστες μας. Διαβάζει και σχολιάζει ο ηθοποιός Μάνος Καρατζόγιαννης.

Στον Ιανό, στις 6 το απόγευμα (Σταδίου 24, Αθήνα)

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο IANOS γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Για 11η συνεχόμενη χρονιά, ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του Ιανού θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

Συμμετέχουν: η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η Λένα Αλκαίου, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιάννης Αντιόχου, η Στέλλα Αντύπα, ο Κώστας Αρκουδέας, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Μηνάς Βιντιάδης, ο Άρης Βλάχος, η Γιούλη Βολανάκη, ο Δημήτρης Βουτσάς, ο Θανάσης Βούτσας, η Ματίνα Γαρεδάκη, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Πόπη Γκανά, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Στέφανος Δάνδολος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο Αιμίλιος Έδεν, η Αναστασία Έδεν, ο Γιάννης Ευσταθιάδης, η Μαρία Ζαχαρή, η Άλκη Ζέη, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Χρήστος Θεοδώρου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, ο Μιχάλης Καλογεράκης, ο Παντελής Καλογεράκης, ο Γιάννης Καλπούζος μαζί με το συγκρότημα «Κρανίδες», η Πολυξένη Καράκογλου, ο Μάνος Καρατζογιάννης, η Μαρία Κίτσου, η Κώστια Κοντολέων, ο Μάνος Κοντολέων, ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Γιάννης Μαντζάκος, ο Ανδρέας Μαράτος, η Άρτεμις Ματαφιά, ο Νότης Μαυρουδής, η Καρολίνα Μέρμηγκα, η Σόνια Μηλιώνη, ο Ανδρέας Μήτσου, η Τέσυ Μπάιλα, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Ισμήνη Μπάρακλη, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου, ο Κωνσταντίνος Μπούρας, ο Πάνος Μπούσαλης, ο Χρήστος Ναούμ, η Γιώτα Νέγκα, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Θοδωρής Ορφανίδης, ο Βασίλης Παλαιολόγος, η Λουκία Παπαδάκη, ο Σπύρος Παρασκευάκος, η Μαρία Παυλοπούλου, ο Απόστολος Ρίζος, η Έρη Ρίτσου, η Μαρία Σαββάκη, η Δήμητρα Σελεμίδου, η Μαρία Σκιαδαρέση, η Γιώγια Σιώκου, η Μαρία Στασινοπούλου, ο Δημήτρης Στεφανάκης, ο Γιώργος Συμπάρδης, ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Τίμος Τζάνες, ο Κώστας Τζάνος, η Τάμμυ Τσέκου, ο Μάκης Τσίτας, ο Κώστας Φασουλάς, η Νεφέλη Φασούλη, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Γιώργης Χριστοδούλου, ο Νίκος Χρυσικόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός και Κατίνα Ψαριανού. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Στον Ιανό, στις 7 το βράδυ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 0

Αφιέρωμα στους νέους ποιητές στο Free Thinking Zone

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το Free Thinking Zone τιμά τη μακρόχρονη προσφορά της Πόπης Γκανά και των εκδόσεων Μελάνι στη λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση. Συμμετέχουν οι πρωτοεμφανιζόμενοι ποιητές: Πηνελόπη Δεληγιάννη, Νάγια Κυριαζοπούλου, Μάκης Μαλαφέκας, Μαρία Πατακιά και ο Χαρίλαος Νικολαιδής μέσω skype.

Στο Free Thinking Zone, στις 6.30 το απόγευμα (Σκουφά 64, Αθήνα)

«Ένας ποιητής ανάμεσα σε ποιητές» στον Ευριπίδη στην Κηφισιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται τη Μαρία Βαχλιώτη, τη Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους αλλά και ποιήματα άλλων, που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν…Την εκδήλωση συντονίζει ο διευθυντής του περιοδικού «Ο αναγνώστης» Γιάννης Ν. Μπασκόζος.

Στον Ευριπίδη στην Κηφισιά, στις 7 το βράδυ (Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 1

«Μουσικοί ή Ποιητές» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής και αναθέτει σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) δημιουργών του 20ου αιώνα, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί. Μια διαφορετική συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής. Στη συναυλία θα συναντηθούν η Γεωργία Καρύδη, οι Rattler Proxy και οι Lou ‘n’ David και θα διασκευάσουν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Borland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά.
Στο Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στις 7 το βράδυ (Λ. Συγγρού, 364, Καλλιθέα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 2
Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 3

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Public

Με αφορμή την φετινή βράβευση του Μπομπ Ντύλαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, o Χάρης Βλαβιανός συζητά με τον Διονύση Σαββόπουλο για την εξέλιξη της τέχνης των τροβαδούρων και για τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση συνυφαίνεται με τη μουσική. Στη συζήτηση συμμετέχει η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.

Στο Public Café στο Σύνταγμα, στις 8.30 το βράδυ (Κ. Σερβίας 1, Αθήνα)

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Η Πένυ Παπαδάκη στο Public Πειραιά

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και το Public Πειραιά παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα της Πένυς Παπαδάκη «Αντίπαλοι στη αγάπη». Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Τζώρτζη. Στο Public Πειραιά, στις 7 το απόγευμα (Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς)

«Ο Πυροσβέστης» στο Little Tree Books & Coffee

Οι Εκδόσεις BELL, το Φantasticon και το Little Tree books & coffee παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Joe Hill, «Ο Πυροσβέστης» που μόλις κυκλοφόρησε. Για μεταποκαλυπτικό θρίλερ θα μιλήσουν η συγγραφέας Ευθυμία Δεσποτάκη και ο διευθυντής του εκδοτικού τμήματος Χάρης Νικολακάκης.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάνος Πετούσης.

Στο Little Tree Books & Coffee, στις 7.30 το βράδυ (Καβαλότι 2, Αθήνα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 4

«Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-2012) στον Ιανό

Με αφορμή τον Μήνα Ποίησης στον ΙΑΝΟ, οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν την ποιητική ανθολογία «Δεύτερη Μεταπολεμική Ποιητική Γενιά (1950-2012)» του Ανέστη Ευαγγέλου και του Γιώργου Αράγη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Λουκάς Κούσουλας φιλόλογος- ποιητής, ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης ποιητής, ο Γιώργος Αράγης δοκιμιογράφος- κριτικός λογοτεχνίας και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου κριτικός λογοτεχνίας-δοκιμιογράφος.

Στον Ιανό, στις 8.30 το βράδυ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

«Υπάρχει ο ιδανικός Πρωθυπουργός;» στο Free Thinking Zone

Μια συζήτηση με αφορμή το μυθιστόρημα του Άρη Δαβαράκη «Ο Πρωθυπουργός» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Φερενίκη. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Πρωθυπουργού; Πόσο απέχει η πραγματικότητα από τη φαντασία; Γιατί ενώ διαχρονικά στις έρευνες κοινής γνώμης ο πίνακας με τα ιδανικά χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητας και των ικανοτήτων ενός Πρωθυπουργού παραμένει περίπου σταθερός, αυτό δεν αποτυπώνεται στην επιλογή μας στις κάλπες;

Συμμετέχουν ο συγγραφέας Άρης Δαβαράκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο σύμβουλος επικοινωνίας Γιώργος Φλέσσας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Πάνος Παπαδόπουλος.

Στο Free Thinking Zone, στις 7.30 το βράδυ (Σκουφά 64, Αθήνα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 5

Η Ισμήνη Μπάρακλη στον Ιανό

Οι εκδόσεις Ψυχογιός και ο IANOS παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα της Ισμήνης Μπάρακλη «Σμύρνη, Κυνήγι μαγισσών». Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Την παρουσιάση θα πλαισιώσει μουσικά ο ερμηνευτής Σπύρος Κλείσσας με τη συνοδεία του Νάσσου Σωπύλη στο πιάνο.

Στον Ιανό, στις 8.30 το βράδυ (Σταδίου 24, Αθήνα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 6

«Η μελαγχολία της αντίστασης» στον κινηματογράφο Αλκυονίς

Οι εκδόσεις Πόλις και η New Star παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του του László Krasznahorkai «Η μελαγχολία της αντίστασης» και την ταινία του Béla Tarr «Αρμονίες του Βερχμάιστερ» που βασίζεται στο βιβλίο. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, ο συγγραφέας Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης από τη New Star.

Στον κινηματογράφο Αλκυονίς, στις 8 το βράδυ(Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτώριας, Αθήνα)

Συναντήσεις με συγγραφείς στην Αθήνα | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ