Ψάχνουν βηματισμό στο Μαξίμου μετά από ένα ακόμα ναυάγιο σε Eurogroup - iefimerida.gr

Ψάχνουν βηματισμό στο Μαξίμου μετά από ένα ακόμα ναυάγιο σε Eurogroup

Φωτογραφία: Associated Press

Εκτός Αθηνών μετακομίζει το οικονομικό επιτελείο μέχρι την Πέμπτη και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές (Τόμσεν,Ρέγκλινγκ ) περνάει σε «ανώτερο επίπεδο», όπως εξηγεί κυβερνητικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να φαίνεται πως θα βρεθεί λύση.

Κοινός τόπος στα ηγετικά κλιμάκια του Μαξίμου -όπως πρώτο είχε γράψει από χθες το iefimerida- είναι πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο εξαντλήθηκαν, γι αυτό και η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. Τώρα, υποστηρίζουν, είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Τα χρονικά ορόσημα (5 Δεκεμβρίου, 20 Φεβρουαρίου, 20 Μαρτίου) έχουν παρέλθει και η κλεψύδρα για την Αθήνα αδειάζει επικίνδυνα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί συμφωνία ούτε για τις 7 Απριλίου.

«Κρίσιμη για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ» σχολιάζουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, δείχνοντας ευθέως στις εξελίξεις μεταξύ 21 και 23 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ επαναφέρει την ατζέντα των μνημονιακών υποχρεώσεων για εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστικός νόμος, lock out) και νέες περικοπές στις συντάξεις μονομιάς. Επ’ αυτών η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να κάμψει τις όποιες ενστάσεις ώστε όπως λένε αρμόδιες πηγές «υπάρχουν οι δυνατότητες να γεφυρωθούν οι διαφορές».

O Tσίπρας σκέφτεται τα επόμενα βήματα
Μέσα στο κλίμα αυτό, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός μελετά από κοινού με τους στενούς του συνεργάτες τις επόμενες κινήσεις του. Και αναλόγως με την πορεία των διαβουλεύσεων θα αποφασίσει ποια κρυφά «χαρτιά» θα τραβήξει, αν αυτό χρειαστεί.

Θα πειθαρχήσει η Κοινοβουλευτική ομάδα;
Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επικρατεί βαρομετρικό χαμηλό καθώς μεγεθύνεται το πολιτικό κόστος από τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας.

Πολλοί βουλευτές άλλωστε γνωρίζουν ότι αν όλα αυτά που ζητούν οι δανειστές ψηφιστούν, η σημερινή πλειοψηφία θα κατακρημνιστεί σε ποσοστά ΠΑΣΟΚ 2012. Για το λόγο αυτό, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ζαλάδα στους βουλευτές. Γιατί όσο κι αν πρόκειται για «φωτογραφία της στιγμής» που λένε από την κυβέρνηση, είναι γεγονός πως η Νέα Δημοκρατία έχει φύγει μπροστά. Και έχει παγιώσει ένα προβάδισμα, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι της τάξης των διψήφιων ποσοστών που δίνουν οι τελευταίες μετρήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ