Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο - iefimerida.gr

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Eurogroup τελείωσε χωρίς να βγει λευκός καπνός. Ετσι, οι Θεσμοί δεν επιστρέφουν στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, ενώ δεν είναι καν δεδομένο ότι θα κλείσουν όλα στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Για μια ακόμη φορά, δεν υπήρξε γεφύρωμα του χάσματος Αθήνας-δανειστών με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη εφικτή η επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν επί... βελγικού εδάφους. Ετσι, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν οι αρμόδιοι υπουργοί Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης, όπως και οι εκπρόσωποι των θεσμών (και το ΔΝΤ), όπως διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ σημειώνοντας ότι θα μετάσχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί.

Οπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν υπήρξε συμφωνία και πλέον παραπέμπει την διευθέτηση του ζητήματος συνολικά, αρχικά στο Eurogroup της 7ης Απριλίου και κατόπιν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ρωτήθηκε γιατί οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα, αρκέστηκε να απαντήσει: «Η επιλογή μας ήταν να το κάνουμε αυτό στις Βρυξέλλες» επαναλαμβάνοντας: «Εχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα, εργασιακά, συντάξεις και κάποια φορολογικά. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα μεγάλα ζητήματα και μετά να δούμε τα υπόλοιπα.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup: «Μας ενημέρωσαν οι θεσμοί. Εχει γίνει πρόοδος, αλλά μένουν ακόμη ζητήματα-κλειδιά σε εκκρεμότητα».

Οπως ανακοίνωσε δε, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση που είχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους θεσμούς, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούν στα εξέχοντα ζητήματα, προκειμένου να ξεκαθαριστούν.

Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση στο επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Ντάισελμπλουμ, «δεν υπάρχει καμία υπόσχεση ότι θα έχει τελειώσει έως τότε όλη η δουλειά».

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε από όλους ήταν να τελειώσουν το ταχύτερο δυνατό τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα.

Ντάισελμπλουμ: Αν συμφωνήσετε στα φορολογικά, εργασιακά, συντάξεις, θα δούμε και το χρέος

Ερωτηθείς για το πότε θα επανέλθει θέμα της ελάφρυνσης χρέους, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε: «Πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία για φορολογικά, συντάξεις εργασιακά μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες. Αν αυτό είναι επιτυχές τότε θα γυρίσουμε στο Eurogroup και θα πούμε πώς πρέπει να γίνει το θέμα του χρέους. Αλλά για να υπάρξει πολιτική συμφωνία, χρειαζόμαστε δημοσιονομικές προβλέψεις. Οταν υπάρξει συμφωνία για τα ανοιχτά ζητήματα θα πάμε στα άλλα θέματα».

Ερωτηθείς εάν έχει η Ελλάδα την πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο επικεφαλής της ευρωομάδας απάντησε: «Δεν έχω αίσθηση έλλειψης πολιτικής βούλησης από Αθήνα. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία είναι βασικός παράγοντας. Ωστόσο, αν η διαδικασία πάρει πολύ, η εμπιστοσύνη θα πληγεί και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία της ανάκαμψης

Μοσκοβισί: Απομένουν ερωτήματα για συντάξεις - εργασιακά

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί αρκέστηκε να πει ότι έγιναν «χρήσιμες» συζητήσεις και ξεκαθάρισαν τα επόμενα στάδια. «Απομένουν ερωτήματα» είπε για συντάξεις και εργασιακά.

Ως προς την αποστολή της τρόικας στην Ελλάδα, είπε ότι έγινε πρόοδος.

«Ολες οι πλευρές τόνισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που θα είναι επιζήμιες για την εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη που χρειάζεται τόσο η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί προσθέτοντας με έμφαση: «Πρέπει να τελειώσουμε το γρηγορότερο».

Οσο για το χρονοδιάγραμμα ήταν διπλωματικά... ασαφής: «Επιβεβαιώνω ότι όπως πάντα είμαι δεσμευμένος για λύση. Αν επισπεύσουμε τις προσπάθειες μπορούμε να φτάσουμε σε κατάληξη το συντομότερο».

Πρόσθεσε δε πως η ανάκαμψη πρέπει να βασιστεί σε εμπιστοσύνη.

Ρέγκλινγκ:Σημαντικές εκκρεμότητες ακόμη

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι έγινε μεν «καλή πρόοδος από την τελευταία συνάντησή μας» ωστόσο πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικός αριθμός ζητημάτων δεν έχει λυθεί ακόμη».

Προειδοποίησε δε ότι η καθυστέρηση «μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στην εμπιστοσύνη» και πως «γι’ αυτό πρέπει να επιταχύνουμε και να να κλείσουμε πολύ πριν από τον Ιούλιο (που είναι η επόμενη δόση της Ελλάδος) την αξιολόγηση για να σταθεροποιηθεί η οικονομία»

Ναυάγιο και στο μίνι-Eurogroup

Νωρίτερα, υπήρξε χάσμα και στο μίνι-Eurogroup καθώς οι θεσμοί και οι εταίροι ζητούν από την ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως περιγράφηκαν στην προηγούμενη συνάντηση της 20ης Φεβρουαρίου και ιδίως ζητούν εγγυήσεις και υποχωρήσεις στο θέμα των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του euro working group Τόμας Βίζερ, ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, ο Γενικός Διευθυντής της DGECFIN Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πόουλ Τόμσεν, η Ντέλια Βελκουλέσκου από πλευράς ΔΝΤ, Ο Κλάους Ρέγκλιγκ, ο Ρόλφ Στράους και ο Νικόλο Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υπουργός Οικονομικών Ε.Τσακαλώτος, ο επικεφαλής του σώματος οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γ.Χουλιαράκης και η Υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου.

Η κυρίως συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ήταν σύντομη, όπως προδιέγραψε και ο Βόλγκαγκ Σόιμπλε.

Τσακαλώτος: Θα μείνουμε εδώ για ουσιαστική πρόοδο

Στη συνάντηση που προηγήθηκε το Eurogroup διαπιστώθηκε η πρόοδος που έχουμε κάνει και διαπιστώθηκε σχεδόν από όλες τις πλευρές ότι έχουν κλείσει τα πιο πολλά ζητήματα, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Μετά την εισήγηση των θεσμών, της ελληνικής κυβέρνησης και του Γερούν Ντάισελμπλουμ αποφασίστηκε να έχουμε εντατικοποίηση της διαδικασίας. Για αυτό θα μείνουμε εδώ εγώ, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης για να συζητήσουμε τα θέματα που έχουν μείνει. Βασικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε μια πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Οπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup, η ιδέα είναι ότι πολλές φορές πρέπει να αλλάξεις τη σειρά, να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο, να βρεις τα βασικά ζητήματα που υπάρχουν διαφορές και μετά να γυρίσεις για να κλείσεις τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Αρα η στρατηγική μας είναι να μείνουμε εδώ να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο, να αφήσουμε ελάχιστα ζητήματα και αν μπορούμε ούτε αυτό για να μπορούμε μετά αν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα να έχουμε μια συμφωνία ένα πακέτο μέτρο που συμφωνούμε εμείς και οι θεσμοί πριν από το Εurogroup στις 7 Απριλίου. Η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο και μετά να πάμε στο ΔΝΤ στις συναντήσεις της άνοιξης για να μπορούμε να βάλουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Μαξίμου: Μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές...

Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου αρκούνταν να σχολιάσουν: «Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Υπάρχει η δυνατότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Υπενθυμίζεται πως τρία είναι τα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- που παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος.

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogorup ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις Βρυξέλλες θα παραμείνουν για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ και ότι το Μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών. Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιές είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup:

«Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff-level agreement), βάσει της κοινής αντίληψης που κατέληξαν τον περασμένο μήνα.

Θα έχουν εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο τα κύρια εκκρεμή ζητήματα. Οι διαβουλεύσεις θα περιλαμβάνουν την πιο φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα (το 2018 και μετά) και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και κατ’ επέκταση, για τη λήψη περαιτέρω χρηματοδοτικής ενίσχυσης που είναι διαθέσιμη μέσα από το πρόγραμμα».

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο | iefimerida.gr 0

Alexandros Michailidis / SOOC

Τα «πηγαδάκια» των υπουργών λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup

Σόιμπλε: Εχουν καθυστερήσει οι συνομιλίες

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσερχόμενος στο Eurogroup προϊδέασε ότι ο χρόνος που θα αφιερωθεί σήμερα στην Ελλάδα θα είναι βραχύς.

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον ο Σόιμπλε στήριξε πλήρως τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Κάνει πολύ καλή τη δουλειά του» είπε υπενθυμίζοντας ότι είναι εκλεγμένος στην προεδρία έως τον Ιανουάριο του 2018. Η αναφορά Σόιμπλε έχει να κάνει με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος Ντάισελμπλουμ στις εκλογές της Ολλανδίας, λόγω της οποίας δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της χώρας του.

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο | iefimerida.gr 1

Alexandros Michailidis / SOOC

Σαπέν: Δεν υπάρχει υπεραρκετός χρόνος

«Δεν είμαστε εδώ μόνο για να σε άλλους να δουλέψουν αλλά για να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας», είπε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση του 2015, επισημαίνοντας πως αυτό το «δράμα είναι πίσω μας».

Διευκρίνισε όμως ότι θεωρεί λάθος την νοοτροπία ορισμένων που εκτιμούν ότι υπάρχει υπεραρκετός χρόνος στη διαπραγμάτευση με τη χώρα μας.

Το ζητούμενο τώρα για την Ελλάδα είναι να υπάρξει «σταθερότητα», είπε, προσθέτοντας ότι είναι στο συμφέρον τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης να ανοίξει ο δρόμος προς τα εμπρός.

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο | iefimerida.gr 2

Alexandros Michailidis / SOOC

Ντάισελμπλουμ: Θα μας απασχολήσει η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών

Η πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως διαμήνυσε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως είπε πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ.

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο | iefimerida.gr 3

Alexandros Michailidis / SOOC

Πάγος από τον Ντάισελμπλουμ

Το στρατόπεδο των δανειστών πάντως, στέλνει τα δικά του μηνύματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup έβαλε ήδη «πάγο» στην Αθήνα, δηλώνοντας χθες στη FAZ πως «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο». Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικας σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ναυάγιο στο Eurogroup: Δεν επιστρέφει η τρόικα -Χάνουμε και τον Απρίλιο | iefimerida.gr 4

Alexandros Michailidis / SOOC

Κάζιμιρ: Η μέρα της μαρμότας

Ως την... ημέρα της μαρμότας, θέλοντας να δείξει ότι επαναλαμβάνεται διαρκώς η ίδια διαδικασία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο Πίτερ Κάζιμιρ, σε tweet που έκανε πριν ξεκινήσει το Eurogroup. «Θα καθίσουμε, θα ενημερωθούμε και οι ομάδες θα επιστρέψουν στην Αθήνα προσπαθώντας να λύσουν τα πράγματα», έγραψε ακόμη ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών.

It looks like #Greece Groundhog Day today. We'll sit down, get updates & teams will return to #Athens trying to work things out. #eurozone

Ροκανίζει το χρόνο το ΔΝΤ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με δεδομένο πως το σημερινό Εurogroup χάνεται και το επόμενο είναι στις 7 Απριλίου, θεωρούν ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να ροκανίσει και άλλο το χρόνο, με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, καθότι τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.
Από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πάντως, προκύπτει πως κανείς στο Μαξίμου δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες. Είτε με κλείσιμο της συμφωνίας και πέρασμα στην επόμενη μέρα, είτε – όπως λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- με το το σενάριο των εκλογών που δεν προκρίνεται, ωστόσο, από την κυβέρνηση.

Η Αθήνα δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει, όπως μεταφέρουν στο iefimerida αρμόδιες πηγές, πως «είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων σε ανώτερο επίπεδο», με τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πριν το Eurogroup,η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, να μεταφέρει το μήνυμα πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν εξαντληθεί, άρα η ελληνική πλευρά δεν κρίνει ότι έχει νόημα η επιστροφή της Τρόικα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και ενόψει της Συνόδου στη Ρώμη αναμένεται αυτές οι επαφές να ενταθούν.

ΝΔ για το Eurogroup: Τσίπρας - Καμμένος προσφέρουν μόνο νέα βάρη, ανασφάλεια και παρακμή

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή» ήταν το πρώτο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας, για το νέο ναυάγιο στο Eurogroup.

«Στις 20 Φεβρουαρίου, η Κυβέρνηση και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της έσπευσαν να ανακοινώσουν συμφωνία, η οποία δήθεν έφερνε το τέλος της λιτότητας» τονίζει η αξιωματική αντίπολίτευση.
Σημειώνει δε ότι σήμερα, μετά το Eurogroup, «αποδεικνύεται ότι ήταν ακόμα μια επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών, καθώς συμφωνία ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε ξέρουμε αν, πότε και με ποιους όρους θα υπάρξει».
Ολα αυτά, σημειώνει η ΝΔ «τη στιγμή που η οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και η χώρα μπαίνει ξανά σε περιπέτεια» και αναλύει ότι τους τελευταίους μήνες, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

  •  Η χώρα βυθίστηκε ξανά σε ύφεση
  •  Η ανασφάλεια επέστρεψε στην οικονομία
  •  Είχαμε εκροές καταθέσεων 4 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017
  •  Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών καθώς δεν εξοφλεί καμία υποχρέωσή της απέναντι σε ιδιώτες
  •  Τα “κόκκινα δάνεια” αυξάνονται βυθίζοντας σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πλήττοντας το τραπεζικό σύστημα
  •  Οι άνεργοι το τελευταίο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 114.000
  •  Το ασφαλιστικό κυριολεκτικά διαλύεται μέσα από το πρωτοφανές φιάσκο με τις εισφορές του ΕΦΚΑ.
  •  «Απέναντι σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, η Κυβέρνηση αντιπαρατάσσει νέα ψέματα και φτηνή προπαγάνδα» υπογραμμίζει η Πειραιώς και καταλήγει:

«Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου και όσοι τη στηρίζουν, το μόνο που μπορούν να προσφέρουν στον ελληνικό λαό είναι νέα βάρη, μεγαλύτερη ανασφάλεια, βαθύτερη παρακμή. Η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγει η χώρα τα χειρότερα και να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ