Πάνω από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των λιβυκών ακτών το Σαββατοκύριακο - iefimerida.gr

Πάνω από 3.000 μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά των λιβυκών ακτών το Σαββατοκύριακο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με επιτυχία στέφθηκαν 25 επιχειρήσεις στη Μεσόγειο για τη διάσωση συνολικά 3.315 μεταναστών μέσα σ’ ένα 24ωρο ανοικτά των ακτών της Λιβύης σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Μόνον οι διασώστες της γαλλο-γερμανο-ιταλικής πρωτοβουλίας SOS Mediterranee έσωσαν σχεδόν 1.000 μετανάστες από εννέα σκάφη, ανάμεσά τους σχεδόν 200 παιδιά και έφηβοι. Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Ιταλία.

Η Λιβύη είναι σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο για μετανάστες κυρίως απ’ την Αφρική και πεδίο δράσης διακινητών. Η κατάσταση για τους πρόσφυγες είναι «δραματική» στη διαλυμένη απ’ τον εμφύλιο πόλεμο βορειοαφρικανική χώρα καθώς βρίσκονται στο έλεος των κυκλωμάτων διακινητών χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς. Παρόλα αυτά ολοένα και περισσότερο άνθρωποι αποτολμούν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι και βορειοαφρικανοί πολιτικοί διαβουλεύονται στη Ρώμη

Η βελτίωση του καιρού διευκολύνει τους διακινητές που φορτώνουν τα δουλεμπορικά από τη Βόρεια Αφρική με προορισμό την Ευρώπη.

Πάνω από 3.000 μετανάστες  διασώθηκαν ανοικτά των λιβυκών ακτών το Σαββατοκύριακο  | iefimerida.gr 0

Ήδη φέτος έχουν φθάσει στην Ιταλία περίπου 16.000 μετανάστες, αλλά για τουλάχιστον 520 η Μεσόγειος μετατράπηκε σε υγρό τάφο απ’ τις αρχές του χρόνου. Πέρυσι πάνω από 5.000 μετανάστες έχασαν τις ζωές τους στη Μεσόγειο -οι περισσότεροι που καταγράφηκαν ποτέ σ’ ένα χρόνο. Η πλειονότητα εξ’ αυτών πνίγηκε στην κεντρική Μεσόγειο εν πλω προς την Ιταλία, που θεωρείται και η πιο επικίνδυνη διαδρομή.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ευρωπαϊκών κρατών μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλο και εκπροσώπους βορειοαφρικανικών χωρών αναζητούν σήμερα στη Ρώμη τρόπους ανάσχεσης του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη. Ο Μάρκο Μινίτι, υπ. Εσωτ. της Ιταλίας -που πλήττεται ιδιαίτερα απ’ την προσφυγική κρίση- επιδιώκει τη δημιουργία μιας μόνιμης «ομάδας επαφής» μεταξύ ευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών, ώστε να αντιμετωπίσουν καίρια το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης ζήτησε συστήματα ραντάρ, σκάφη, ελικόπτερα και οχήματα παντός εδάφους, κόστους 800 εκατομμυρίων ευρώ, για τον έλεγχο των συνόρων και των χωρικών υδάτων. Μέρος του εξοπλισμού , ωστόσο, περιλαμβάνεται στο εμπάργκο του ΟΗΕ για τις εισαγωγές όπλων στη Λιβύη.

Το σχέδιο μπορεί επίσης να προβλέπει την εγκατάσταση στη Λιβύη επιχειρησιακού κέντρου για τη διαχείριση των επιχειρήσεων διάσωσης στα διεθνή ύδατα, που σήμερα συντονίζονται από την ιταλική ακτοφυλακή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ