Eurogroup: Η Αθήνα δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα -Ψάχνει για πολιτική λύση - iefimerida.gr

Eurogroup: Η Αθήνα δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα -Ψάχνει για πολιτική λύση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με διαφορετική οπτική γωνία προσέρχονται Αθήνα και δανειστές στο σημερινό Εurogroup, με τους δεύτερους να επιδιώκουν καταγραφή προόδου και συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στη χώρα και την κυβέρνηση να επιμένει για άμεση πολιτική λύση.

Τα μέτωπα γνωστά, παρά τις τηλεδιασκέψεις της περασμένης εβδομάδας: Εργασιακά, ενεργειακό, αντίμετρα και το θέμα που αφορά στις περικοπές των συντάξεων (τις οποίες το Ταμείο επιθυμεί να γίνουν μια κι έξω, ενώ η Αθήνα επιδιώκει έστω σταδιακή εφαρμογή τους) παραμένουν ανοικτά.

Η Αθήνα δεν θέλει επιστροφή της Τρόικα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει, όπως μεταφέρουν στο iefimerida αρμόδιες πηγές, πως «είναι η ώρα των πολιτικών αποφάσεων σε ανώτερο επίπεδο», με τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί πριν το Eurogroup,η συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, να μεταφέρει το μήνυμα πως οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν εξαντληθεί, άρα η ελληνική πλευρά δεν κρίνει ότι έχει νόημα η επιστροφή της Τρόικα. Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση και ενόψει της Συνόδου στη Ρώμη αναμένεται αυτές οι επαφές να ενταθούν.

Πάγος από τον Ντάισελμπλουμ
Το στρατόπεδο των δανειστών πάντως, στέλνει τα δικά του μηνύματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup έβαλε ήδη «πάγο» στην Αθήνα, δηλώνοντας χθες στη FAZ πως «οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο». Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικας σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας το έδαφος έτσι για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και την ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ροκανίζει το χρόνο το ΔΝΤ
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, με δεδομένο πως το σημερινό Εurogroup χάνεται και το επόμενο είναι στις 7 Απριλίου, θεωρούν ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να ροκανίσει και άλλο το χρόνο, με στόχο να ενδώσει στις απαιτήσεις του, καθότι τον Ιούλιο λήγει το ομόλογο ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις πάντως, προκύπτει πως κανείς στο Μαξίμου δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι πολύ πιο σύντομες. Είτε με κλείσιμο της συμφωνίας και πέρασμα στην επόμενη μέρα, είτε – όπως λένε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- με το το σενάριο των εκλογών που δεν προκρίνεται, ωστόσο, από την κυβέρνηση.

Τι έχει συμφωνηθεί, τι εκκρεμεί
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αγκάθια παραμένουν το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ άνοιξε ξανά θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις και το αφορολόγητο, το σίγουρο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι απώλειες για συνταξιούχους-φορολογουμένους θα είναι βαριές.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ το χρόνο από τις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης που αποδέχεται πλέον πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον 700-1.000 ευρώ ετησίως.

Τετραμερής
Πάντως, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να υπάρξει τετραμερής συνάντηση πριν το Eurogroup με την παρουσία Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες, στο πλευρό του κ. Τσακαλώτου βρίσκεται και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Θεσμοί δεν αποκλείεται να ζητήσουν δεσμευτική επιστολή Τακαλώτου ή και προνομοθέτηση μέτρων.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ