Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό - iefimerida.gr

Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό

Φωτογραφία: AP/ Thibault Camus
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο φόβος ξύπνησε ξανά στο Παρίσι με δύο περιστατικά νωρίς σήμερα το πρωί, τα οποία τελικά συνδέονται.

Πανικός προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Ορλί, όταν έπεσαν πυροβολισμοί. Λίγο νωρίτερα, ένας άνδρας πυροβόλησε και τραυμάτισε αστυνομικό. Και σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, δράστης ήταν το ίδιο πρόσωπο.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας άνοιξε έρευνα γιατί ένας άνδρας, γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας, πυροβόλησε έναν αστυνομικό στο βόρειο Παρίσι και στη συνέχεια πήγε στο αεροδρόμιο Ορλί, όπου επιχείρησε να αρπάξει όπλο γυναίκας στρατιωτικού που έκανε περιπολία και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο δράστης ήταν ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος, ο οποίος βρισκόταν στις λίστες παρακολούθησης των αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Το RT δημοσίευσε τη φωτογραφία του δράστη από το AFP, στην οποία κείτεται νεκρός στο πάτωμα του αεροδρομίου.

MORE: Anti-terrorist prosecutor launching investigation into #Orly shooting https://t.co/GezlNjCUqm

Λίγο αργότερα η Le Parisien έδωσε περισσότερα στοιχεία και την φωτογραφία του. Οπως αναφέρει ο δράστης είναι ο 39χρονος Γάλλος πολίτης που έχει βαρύ ποινικό μητρώο και ονομάζεται Ziyed Ben Belgacem.

Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 0


Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 1
Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 2

Τι συνέβη στο Ορλί

Πανικός προκλήθηκε στις 8:30 (τοπική ώρα) το πρωί του Σαββάτου στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Παρισιού, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αν και αρχικά εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωνε ότι ένας άνδρας άρπαξε το όπλο στρατιώτη και στη συνέχεια κρύφτηκε σε κατάστημα του αεροδρομίου, αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Λε Ρου, διευκρίνισε ότι ο δράστης αποπειράθηκε αλλά δεν κατάφερε να αρπάξει το όπλο. Η αντίδραση ήταν άμεση και έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η στρατιωτικός που δέχθηκε την επίθεση του δράστη είναι σοκαρισμένη, αλλά δεν έχει τραυματιστεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας της.

Οι στρατιώτες, μία εκ των οποίων προσπάθησε να αφοπλίσει ο δράστης, είναι μέλη των ειδικών δυνάμεων Sentinel, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε «ευαίσθητα» σημεία σε όλη τη Γαλλία, μετά από τις αιματηρές επιθέσεις Ισλαμιστών.

«Την κρατούσε από τον λαιμό»

«Την κρατούσε από το λαιμό και την ίδια ώρα κρατούσε το χέρι με το όπλο της», είπε ένας άνδρας στην κάμερα του BBC, αναφερόμενος στη στιγμή της επίθεσης. «Καταλάβαμε ότι ήταν κάτι σοβαρό και φύγαμε τρέχοντας. Κατεβήκαμε τις σκάλες και ακούσαμε δύο πυροβολισμούς», πρόσθεσε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο άνδρες που βρίσκονταν με τη γυναίκα συνάδελφό τους, με την οποία πάλεψε ο δράστης, καθυστέρησαν να αντιδράσουν. «Μπορούσαν να τον είχαν ακινητοποιήσει», πρόσθεσε.

Τις στιγμές πανικού που ακολούθησαν όταν έπεσαν πυροβολισμοί περιέγραψε άλλη αυτόπτης μάρτυρας. «Ακούσαμε έναν θόρυβο και κοιτάξαμε ο ένας τον άλλον. Νομίζαμε ότι κάτι έπεσε στο πάτωμα. Μετά όμως ακούσαμε 3-4 πυροβολισμούς και πιστέψαμε ότι είναι επίθεση. Μας είπαν να τρέξουμε, η αστυνομία ήρθε αμέσως», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχε πανικός, ο κόσμος έτρεχε, κάποιοι έπεσαν. Σε μία τέτοια κατάσταση φοβάσαι πολύ ότι δεν θα επιζήσεις».

#orly évacuation d'urgence. pic.twitter.com/DN6ISxF0qG

Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 3
Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 4

Τι έγινε νωρίτερα

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος άνδρας ενεπλάκη σε περιστατικό στο βόρειο Παρίσι. Στις 06:50 τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν για έλεγχο ένα όχημα και ο οδηγός πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν από αυτούς. Στη συνέχεια, με την απειλή όπλου, κατάφερε να κλέψει άλλο αυτοκίνητο και πήγε στο αεροδρόμιο Ορλί, όπου επιχείρησε να αρπάξει το όπλο στρατιώτη.

Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 5
Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 6

Εκτεταμένη έρευνα στο Ορλί

Μετά το συμβάν στο αεροδρόμιο η αστυνομία έκανε εκτεταμένη έρευνα, για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών του δράστη αλλά και για εκρηκτικά, ενώ ελέγχθηκε και το σώμα του νεκρού δράστη, σε περίπτωση που έφερε γιλέκο «αυτοκτονίας». Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν είχε εκρηκτικά.

Η αστυνομία εκκένωσε και τα δύο τέρμιναλ στο Ορλί, ενώ σταμάτησαν οι προσγειώσεις αεροσκαφών. Κάποιες πτήσεις άλλαξαν προορισμό και «κατέβηκαν» στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Επιβάτες που μόλις είχαν φτάσει στο Ορλί παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος, μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι το αεροδρόμιο είναι ασφαλές.

Λίγο πριν από τις 15:00 ώρα Ελλάδας ο δυτικός τερματικός σταθμός του αεροδρομίου Ορλί, νότια του Παρισιού, όπου διακόπηκε η αεροπορική κυκλοφορία μετά την επίθεση, άνοιξε και πάλι τις πύλες του το μεσημέρι, ενώ ο νότιος τερματικός σταθμός, όπου σημειώθηκε η επίθεση, παραμένει εν μέρει κλειστός, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρία Αεροδρόμια του Παρισιού.

«Όσον αφορά το Ορλί-Δυτικά, ο τερματικός σταθμός έχει ανοίξει και πάλι άρα η κυκλοφορία θα επαναληφθεί σταδιακά», δήλωσε στο Europe 1 ο διευθύνων σύμβουλος της ADP, Ογκουστίν ντε Ρομανέ. Στο Ορλί-Νότια «οι αφίξεις θα μπορούν και πάλι να πραγματοποιηθούν», αλλά για τις αναχωρήσεις «πρέπει να περιμένουμε κάποιες ώρες προτού ανοίξει και πάλι ο τερματικός σταθμός», πρόσθεσε.

Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 7
Θρίλερ στο Παρίσι: Αυτός είναι ο δράστης που έσπειρε τον πανικό | iefimerida.gr 8

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ