Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών για τα ενεργειακά: «Τσακωνόμασταν δύο ώρες» λέει αξιωματούχος - iefimerida.gr

Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών για τα ενεργειακά: «Τσακωνόμασταν δύο ώρες» λέει αξιωματούχος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μετά από δύο και πλέον ώρες διαβουλεύσεων ή μάλλον αντιπαραθέσεων… εξ αποστάσεως, η διαπίστωση ήταν ότι οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης- δανειστών για τα ενεργειακά δεν γεφυρώθηκαν.

«Τσακωθήκαμε για δύο ώρες» ανέφερε χαριτολογώντας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από το πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης, που αφορούσε στα ενεργειακά. «Δεν υπήρξε συμφωνία», σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι αναζητείται τρόπος συγκλίσεων ως το Eurogroup της Δευτέρας.

Συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ, που βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει ούτε υπήρξε, σύμφωνα με τον ίδιο αλλά και ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό που έχει προκαλέσει την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις είναι η απαίτηση των δανειστών να πωληθούν μονάδες παραγωγής ρεύματος (κυρίως υδροηλεκτρικά και φυσικού αερίου), στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, κάτι που η ελληνική πλευρά απορρίπτει. Η βασική θέση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι οι πλειστηριασμοί (ΝΟΜΕ) ενέργειας μπορούν να αποδώσουν το ίδιο αποτέλεσμα, ενδεχομένως μαζί με κάποιες άλλες μεταρρυθμίσεις- παρεμβάσεις.

Πώς μπορεί να ξεπεραστεί το αδιέξοδο; Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, αναζητείται με τους Θεσμούς μια διατύπωση δύο- τριών παραγράφων στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο (MoU), με την οποία επί της ουσίας θα παραπέμπεται το θέμα των ενεργειακών προς επανεξέταση στο τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ