Eurobank: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η πτώση των εξαγωγών - iefimerida.gr

Eurobank: Τροχοπέδη για την ανάπτυξη η πτώση των εξαγωγών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πτώση των καθαρών εξαγωγών αντιστάθμισε πλήρως τη θετική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης στο πραγματικό ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Research.

Στην ανάλυση της τράπεζας επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μακροοικονομική επίδοση καθιστά την περίπτωση της Ελλάδος ως μια εκ των μεγαλύτερων υφέσεων στη σύγχρονη ιστορία των οικονομιών της αγοράς. Το κύριο χαρακτηριστικό της ελληνικής κρίσης, όπως εξηγείται, δεν είναι τόσο το μέγεθος της συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ, όσο η διάρκειά της.

Σύμφωνα με τoυς οικονομολόγους της Eurobank, ο μηδενικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, κατά τη διάρκεια του 2016, ήταν αποτέλεσμα της θετικής συνεισφοράς της εγχώριας ζήτησης και της ισόποσης αρνητικής συνεισφοράς του εξωτερικού τομέα, δηλαδή των καθαρών εξαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση, δηλαδή η συνιστώσα με την υψηλότερη συμμετοχή στο ΑΕΠ (69,9% το 2015) ενισχύθηκε 1,4% ή €1,8 δις παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό μεταβολής από το 2008 (3,6%).

Δύναται να υποστηριχτεί ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (για 3 συνεχή τρίμηνα θετικός τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής) προήλθε από δύο πήγες: 1ον τη συνέχιση της μείωσης του πλούτου των νοικοκυριών (αρνητική αποταμίευση) και 2ον την αύξηση της απασχόλησης (1,8% το 2016). Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη πηγή πόρων αποτελεί έναν βασικό ερμηνευτικό παράγοντα για την αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής κατανάλωσης από 64,8% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2007 στο 70,5% το 2016.

Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου, ήτοι οι επενδύσεις παγίων συν τη μεταβολή των αποθεμάτων, παρουσίασαν πτώση -0,7% ή -€0,1 δις το 2016. Η εν λόγω μείωση προήλθε αποκλειστικά από τη συνιστώσα της μεταβολής των αποθεμάτων καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου κατέγραψε οριακή άνοδο 0,1%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurobank ΑΕΠ εξαγωγές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ