Καψής: Δεν δεσμευόμαστε απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους για 13ο-14ο μισθό - iefimerida.gr

Καψής: Δεν δεσμευόμαστε απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους για 13ο-14ο μισθό

διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι σε καλό δρόμο είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει ρίξει το μέγιστο βάρος των προσπαθειών του στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Σημειώνοντας ότι αύριο έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκρυψε ότι θα υπάρξουν πιέσεις για διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές τέτοιες αλλαγές στην Ελλάδα, η οποία έχει προχωρήσει την δημοσιονομική της προσαρμογή σε τεράστιο βαθμό, τέτοιο που καμία άλλη χώρα δεν έχει πραγματοποιήσει.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι εννοούσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, όταν είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο και μέσα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στην διάθεση μας, τόσο το καλύτερο».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν, η αποστροφή του πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στο CNBC ότι «ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα είναι το ευρώ», σημαίνει, ενδεχομένως, πως ο κ. Παπαδήμος έχει λάβει μηνύματα περί του αντιθέτου, είπε πως «δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο».

Για τον 13ο και 14ο μισθό

Ο κ. Καψής είπε ότι από την πλευρά της τρόικας και με σχετική επιστολή της έχει τεθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ο 13ος και 14ος μισθός έχουν αναφερθεί ως «παραδείγματα προς συζήτηση» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι τεράστια, ωστόσο ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχθεί ότι αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι -ειδικότερα αν συμφωνήσουν να μην περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός- είπε «θα το δούμε». «Η κυβέρνηση δεν έχει θέση αυτή τη στιγμή, θέλει να αφήσει τους εταίρους να διαπραγματευθούν και θα τοποθετηθεί μετά την συμφωνία τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο ρύθμισης εργασιακών ζητημάτων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι «μόνο οι εφημερίδες μιλούν για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ερωτηθείς αν υπάρχει αίτημα για απολύσεις στο δημόσιο κι αν αυτό συζητά ο πρωθυπουργός με τον κ. Ρέππα, δοθείσης της θέσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφεδρεία, είπε ότι δεν έχει υπόψη του τέτοιο αίτημα. Επίσης ερωτηθείς αν η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της το κλίμα στην κοινωνία, και αν το συνδέει και με την επίθεση κατά της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Καψής είπε ότι «άλλο πράγμα η επίθεση στην κ. Μπακογιάννη που είναι απολύτως καταδικαστέα και τραυματίζει την δημοκρατία, κι άλλο πράγμα το κλίμα στην κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η συμφωνία είναι «όταν ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης, θα πάμε κατ' ευθείαν σε εκλογές. Αντικειμενικά προκύπτει το πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία, δεν θα υπάρξει καθυστέρηση για τις εκλογές», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ