Τώρα ο Τσακαλώτος θέτει νέο ορόσημο για συμφωνία την 7η Απριλίου - iefimerida.gr

Τώρα ο Τσακαλώτος θέτει νέο ορόσημο για συμφωνία την 7η Απριλίου

Φωτογραφία: intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την ισορροπία καλών και κακών μέτρων και για το πότε θα ισχύσουν τα πρώτα και πότε τα δεύτερα μίλησε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, έθεσε ως νέο ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας ώστε να κλείσει η αξιολόγηση την 7η Απριλίου.

«Η ισορροπία μεταξύ μέτρων και αντίμετρων θα ισχύσει μόνο εάν επιτευχθεί ο στόχος πλεονάσματος 3,5%. Τα 2% «κακά» μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει – χιονίσει» ενώ τα θετικά μέτρα θα «ψαλιδίζονται» όσο απομακρύνεται ο στόχος του πλεονάσματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Παραδέχθηκε ότι το ερώτημα που απασχολεί είναι: «Πότε θα τα πάρουμε τα καλά μέτρα;» και επιχείρησε να εξηγήσει τι λέει ο ίδιος και τι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «για να διαπιστώσετε ότι λέμε το ίδιο» όπως είπε.

«Εγώ λέω ότι το καλοκαίρι του 2018 θα γίνει η πρόβλεψη για το πλεόνασμα του 2019. Ας πούμε ότι θα είναι 3,5%, αν είναι αυτή η πρόβλεψη τότε θα εφαρμοστούν καλά μέτρα 2% του ΑΕΠ και κακά μέτρα 2% του ΑΕΠ ώστε να είναι μηδενικό το αποτέλεσμα. Τι λέει ο Ντάισεμπλουμ; Λέει ότι τα κακά θα παρθούν ούτως ή άλλως και τα βάζω στο σενάριο βάσης. Αρα, το 2018 αν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε τις ίδιες προβλέψεις τότε το πλεόνασμα για το 2019 θα φθάσει στο 5,5% (σ.σ. 3,5% προβλέψεων + 2% αρνητικά μέτρα). Αρα δημιουργείται χώρος για τα ληφθούν καλά μέτρα 2%. Αρα εμείς, η ελληνική κυβέρνηση λέμε ότι λέει και ο Ντάισεμπλουμ. Τα κακά μέτρα θα ληφθούν έτσι κι αλλιώς και τα καλά αν πιάσουμε το στόχο. Αυτό λέμε και οι δύο» είπε ο υπ. Οικονομικών.

«Εγγυώμαι υπεύθυνα ότι λέμε και εγώ και ο Ντάισεμπουμ το ίδιο» «Αν πάμε 3,5% τότε θα είναι ισόποσα τα καλά και τα κακά. Αν είναι 2,5% θα πάρουμε 1% λιγότερα καλά μέτρα» είπε συμπερασματικά.

Επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να κλείσουμε όσα πιο πολλά θέματα μπορούμε» ώστε «να πάμε με ελάχιστα πράγματα ανοιχτά».

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, το καλύτερο σενάριο είναι μια συνολική λύση στο Eurogroup της Δευτέρας σε όλα τα θέματα. «Ένα μπορεί να μη λυθεί αλλά θα το δούμε κι αυτό» σημείωσε.

«Θεωρώ ότι πολύ πιθανό είναι να γίνει συζήτηση για όλο το πακέτο για να έχουμε κάποια οριστική συμφωνία για όλα μέχρι τις 7 Απριλίου. Αυτό θεωρώ το πιο πιθανό, μπορεί να έχουμε πιο γρήγορο και καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά αυτός είναι ο στόχος» είπε.

Τέλος, μίλησε για συμφωνία «με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες» την οποία «υπό όρους μπορούμε να τη δούμε όλοι και να την κρίνουμε. Αν ανοίξει το δρόμο για ποσοτική χαλάρωση που είμαι αισιόδοξος γι αυτό, θα δώσει χώρο σε κυβέρνηση και χώρα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και αυτή να είναι βιώσιμη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα για την διετία 2017-2018 αλλά όπως είπε «το ζητούμενο δεν είναι να είμαστε για 2 χρόνια καλά και να ξαναπέσουμε σε κατάσταση στασιμότητας. Πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Να είναι διαφορετική από αυτή προ της κρίσης και πιο δίκαιη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ