«Μεγάλες Αφηγήσεις»: Διαβάζουμε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας - iefimerida.gr

«Μεγάλες Αφηγήσεις»: Διαβάζουμε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα λογοτεχνική σειρά παρουσιάζει τα έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς συγγραφείς και αναρίθμητους αναγνώστες.

Η σειρά «Μεγάλες Αφηγήσεις» που διευθύνει ο καταξιωμένος συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης περιλαμβάνει νέες εκδόσεις και νέες μεταφράσεις κλασικών λογοτεχνικών έργων κι έχει σαν στόχο να καλλιεργήσει μια συστηματική σχέση του σύγχρονου έλληνα αναγνώστη με εκείνα τα έργα που θεωρούνται σημαντικά και αξεπέραστά στην τέχνη της αφήγησης.

«Το μαγικό βουνό» του Thomas Mann

Στο «Μαγικό βουνό», ο Χανς Κάστορπ, ένας νεαρός μηχανικός από το Αμβούργο, επισκέπτεται το σανατόριο Μπέργκχοφ της Ελβετίας για να δει τον ξάδερφό του. Μια μικρή αδιαθεσία και ένας παρατεταμένος πυρετός οδηγούν τον γιατρό Μπέρενς να του προτείνει να παρατείνει την παραμονή του. Τελικά ο Χανς αποφασίζει να μείνει στο σανατόριο για τρεις βδομάδες. Μόνο που χωρίς να το καταλάβει οι τρεις βδομάδες μετατρέπονται σε επτά χρόνια. Ο Χάνς κλεισμένος στο σανατόριο, μέσα στη φαινομενική του αδράνεια, βιώνει την απόλυτη ελευθερία.

Ο Χανς ταξιδεύει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις αξίες του, στον Διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου του Τόμας Μάν κάνει αναφορές στο σύνολο της ευρωπαϊκής σκέψης, στη φιλοσοφία, στην πολιτική, στην αισθητική και στην τέχνη. Ένα μυθιστόρημα που πρωτοεκδόθηκε το 1924 και, όπως όλα τα μεγάλα κλασικά έργα, εξακολουθεί να διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον δίνοντας στον αναγνώστη την δυνατότητα να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του.

«Το Μαγικό βουνό είναι μια σύγχρονη συμβολική νέκυια, αλλά ταυτόχρονα και το πιο αισιόδοξο κείμενο που έχει γραφτεί ποτέ για τη δύναμη των ανθρώπων στην καρδιά της πιο βασανισμένης και πολύπαθης ηπείρου. Ας το κρατήσουμε. Και ας είναι αυτό το μυστικό μας μέχρι τέλους» σημειώνει η Τίνα Μανδηλαρά στον πρόλογο του βιβλίου.

«Μεγάλες Αφηγήσεις»: Διαβάζουμε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας  | iefimerida.gr 0

«Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου» του Thomas Wolfe

Ο Τόμας Γουλφ αφηγείται την ιστορία του Ευγένιου Γκαντ που μεγαλώνει σε μια μικρή επαρχιακή αμερικανική πόλη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ένας ατίθασος μοναχικός παρίας που έρχεται αντιμέτωπος με έντονες καταστάσεις και συνειδητοποιεί ότι αν θέλει να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα, πρέπει να αφήσει το σπίτι του και να περιπλανηθεί στον κόσμο. Μια ιστορία για μια οικογένεια στον μικρόκοσμο μιας επαρχιακής κωμόπολής αλλά και για μια ολόκληρη χώρα· ένα πορτρέτο της Αμερικής της αγροτικής και της βιομηχανικής ανάπτυξης, της χώρας τη αλληλεγγύης και της ατομικής ελευθερίας. Το «Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου» κυκλοφόρησε το 1929, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, διασκευάστηκε για τη θεατρική σκηνή και μεταφράστηκε σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στον κινηματογράφο μεταφέρθηκε το 2016 με τίτλο Ένας χαρισματικός άνθρωπος και πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φερθ, Τζουντ Λο, Νικόλ Κίντμαν.

«Ο Γουλφ υπήρξε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είδος αφετηρίας, γενεσιουργός δύναμη και πηγή έμπνευσης τόσο για τον Κέρουακ όσο και για τον Ροθ στο ξεκίνημά τους. Όχι όμως μόνο γι’ αυτούς. Σχεδόν όποιον αμερικανό συγγραφέα, ειδικά ων προηγουμένων γενεών, ρωτήσει κανείς, ο Γουλφ είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς με ειδική προτίμηση στο πρώτο του βιβλίο, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα “Γύρνα πίσω, άγγελέ μου”» σημειώνει ο Ηλίας Μαγκλίνης στον πρόλογο της έκδοσης.

Σημειώνουμε ότι στη σειρά «Μικρές Αφηγήσεις» θα κυκλοφορήσουν το Μάιο δύο νέοι τίτλοι: Το «Ένα δωμάτιο με θέα» του E. M. Forster σε μετάφραση Ιωάννας Καρατζαφέρη και «Ο εραστής» της Marguerite Duras σε μετάφραση Έφης Κορομηλά.

«Μεγάλες Αφηγήσεις»: Διαβάζουμε τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ