ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ

Πρόταση για έργα 1,4 εκατ. ευρώ για την ανάδειξη της Αμφίπολης

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi

Την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών σε τουριστικό προορισμό προβλέπει πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», στο Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας.

Η πρόταση, προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, προβλέπει έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης κ.ά. 

Ειδικότερα προβλέπονται η λεπτομερής αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση (με τη χρήση drones) της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, η καταγραφή του ανασκαφικού έργου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή πολυτελούς έκδοσης με τα ανασκαφικά αποτελέσματα και ενημερωτικών φυλλαδίων για τους επισκέπτες και η ανάπτυξη σχεδίου δράσης για τη βέλτιστη προβολή και τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε λόγο για «σημαντική επιτυχία, που δίνει απάντηση στην υποχρηματοδότηση ενός από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και παρά τις διαρκείς πιέσεις μας έχει εγκαταλειφθεί».

Εταίροι του έργου είναι η Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού /Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (επικεφαλής εταίρος), ο Δήμος Αμφίπολης, το ΚΕΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ο Δήμος Μπλακόεβγκραντ και το πανεπιστήμιο Μπλαγκόεβγκραντ.

Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι προγραμματίζεται η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ(ΣΕΣ 2014 – 2020) των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο. 

Πρόκειται για επιπλέον έργα προϋπολογισμού περίπου 1,5 εκ. ευρώ, τα οποία αφορούν στη στερέωση του μνημείου, στην αποκατάσταση φθορών και στη συντήρηση των ευρημάτων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.